Omöjligt att svara på, det är mycket som spelar in.
Som exempel så fryser vatten som är kokhett mycket fortare än kallt vatten!
Det tar lika lång tid för 10 gradigt vatten att sjunka 1 grad som det gör ett 90 gradigt vatten om dem är i varsin kyl med samma kyleffekt. t.ex.
För att höja eller sänka
1 liter vatten
1 grad så krävs det 4.187 kJ (J=Joule). Om ditt kylskåp nu kyler med 2 kJ i timman så tar det lite mer än 2h.
Det brukar stå på kylskåp/frysar vilken kyleffekt dem har och sedan får man göra om dem till joule.
Din rumstemperade öl är runt 23 grader kan vi säga och du vill ha ner den till 5 grader, för det är temperaturen på ditt kylskåp. Det ger oss följande:
m * ∆t * c = X kJ
m= massan på det som skall kylas, vatten är nästan precis 1kg/l
∆t= Skillnaden mellan två värden, i det här fallet är det skillnaden mellan 23 och 5 grader, alltså 18 grader.
c= Den energimängd som åtgår att värma 1kg 1 grad.
Öl har inte samma specifika värme som vatten, men jag använder vattens specifika värme i det här exemplet.
0.5*18*4.187 = 37.683 kJ åtgår det för att få din öl att gå från 23 grader till 5 grader.
Nu vet vi ju inte hur bra ditt kylskåp är eller vilken kyleffekt den har.
Men låt oss säga att den kyler med 15kJ i timman.
37.683/15 =2.5h ungefärligt.
Det är dock svårt att få några exakta värden eftersom en del spelar in, men du får ett hum om tiden.
Nu har du formeln, så nu behöver du bara kyleffekten samt specifik värme för öl!
lycka till
mvh
Rasmus.