Logga din förartabbe

#Olsson#

Ny medlem
Gick med
16 Apr 2004
Ort
WT-hyresrätt
Hoj
RSV1000R Factory
Eftersom jag är gammal flyg-wannabe tänkte jag att man kan dra lärdom av flygbranchen o logga misstag, fel etc. Avsikten är naturligtvis att dra lärdom från grejer. Som alla vet är det extremt säkert att flyga. Detta delvis p g a branchens rutiner och som t ex sjukhus försöker efterlikna. Nördigt så det stänker. Javist. OK. här är min från första repan i år.

Tuffar fram i 100-120 eller så på långraka, fin landsväg med öppna fält på sidorna. 200-300m framför och i samma färdriktning kör en glassbil. Ovan med hojen, kollar o fiblar lite fram o tillbaka med instrumenteringen. Tittar upp och glassbilen är helt plötsligt runt 30m framför och stillastående såklart. Flippar (motstyr kraftigt :D ner hojen för att missa bilen samt hoppas på att slippa möte. Gick ju fint. Uppmärksamhet o fokus på rätt grejor kanske.
 

blub

bar asfalt är bra asfalt
Gick med
15 Nov 2003
Ort
Uppsala
Hoj
zxr 750
Den tiden på kvällen när detta hände va vägsträckan i fråga rätt tom :Bugar
Kör förbi två polare och ligger runt 150? i en uppförsbacke med efterföljande fin högerkurva. Det är skog på krönet av kullen, som skymmer solen just då. Men mitt i allt är jag högt nog i backen för att träden Inte ska skymma solen längre. Så då plötsligt ser man inte ett smack och är på väg in i en kurva.. vad händer sen?
Jo hojen börjar wobbla :eek: Vet inte riktigt varför men mjuk fjädrings inställning fram hjälpte inte iaf. När jag lyckas se nått igen så befinner jag mig på fel j@v1a sida av vägen mitt i kurvan och oroväckande nära diket. :huvet Har fortfarande wobbel på hojen, även om det är avtagande, så den är inte direkt lätthanterad, men lyckas hålla mig på vägen med en dm eller två till godo. Kör vidare till nästa avfart, stannar där och funderar lite..
Fick kommentarerna "Vilket jävla äckligt wobbel!" & "Var helt säkert på att det där skulle gå till skogs" av kompisarna. Kan ju bara hålla med.

Så nu ska jag skaffa nytt visir, komma ihåg att ha lite koll på solen, ha fjädringen på hård som den var före och leta efter orsaker till wobblet.
Bli rädd för träd kanske är en ide också.
(kanske sänka farten lite men vafaen det gick ju inte speciellt fort)

P.S alla eventuella stavfel och dylikt kan skyllas på min vän Koff export.
 
Last edited:

Tyro

Ny medlem
Gick med
9 Mar 2003
Ort
Vindeln
Hoj
Honda Jättesvart fågel -98
Gjorde en mindre bra grejj idag. Premiär turen för i år, och dessutom bytt upp mig från 125 till 600. Övningskör med min far och fick äran att köra före och bestämma tempot. 600 går lite bättre än 125, så det hände väl att det ibland gick lite fortare än vad det var tänkt, och tillslut höll det på att gå åt helvete. Tittar i backspegeln och ser att pappa har kommit efter. Tittar på hasighetsmätaren ch upptäcker att det går lite för fort, 130 typ. (Släpper gasen.) Tittar i backspegeln igen (var han verkligen så långt bak?) och håller blicken där ett tag för att se om han börjar komma ikapp. Tittar upp och upptäcker att jag är mitt i en renhjord :banana :banana
 

yoshimurakalle

Ny medlem
Gick med
28 Mar 2004
Ort
Södertälje
Hoj
Ktm 950
Förartabbe som mig fick att tänka efter!!
Detta hände på grusåkartiden men lärdomen har jag tagit med mig till landsvägen!

För några år sedan var jag och en kompis ute och åkte med våra offroadhojar på fina grusvägar i Smålandsskogarna.
Framåt em så har det lugna tempot övergått i mera hysteriskt gasande med långa fina sladdar i kurvorna och hopp på fina länsmansryggar.

Vi kommer in på en fin smal skogsväg med lagom fuktigt grus och fästet är helt underbart. Nu går det undan och jag lyckas hänga av kompisen.
Adernalinet sprutar ur öronen och vrider ännu mera på gasen

Ser framför mig på en raksträcka med två stycken rejäla gupp och satsar för fullt på femman.
Flyger utför det första och står på ordentligt upp på det andra guppet, när hjulen lättar från marken så slutar jag andas..
Det svänger precis efter!!!!

Inser i luften att vägen är jättesmal och nu kan det bli lite kärvt om plats!

Men lyckats med hjälp av någon okänd kraft klara svängen om än med med lite hjälp av dikeskanten.
200 meter senare börjar jag att få igång andningen så smått och vid nästa vägskäl måste jag sätta mig och pusta..Tankarna snurrar i huvudet..
:Tänk om jag fått möte med en bonde i traktor just där!
:En sten i dikeskanten!
:En lite skarpare sväng!
och det hade varit slut...

Numera åker jag ihop med mina vänner. Inte ifrån dom!
Numera tar jag det lungt i svängar som är skymda för det kan ju komma någon idot på offroadhoj vilt sladdande på min sida!

/YK
 

Honda#1

Ny medlem
Gick med
16 Jan 2004
Ort
Linköping
Hoj
kawa z750
jag klippte en grusig kurva bra mycket snabbare än vad jag borde ha gjort i höstas då var den sesången skapligt slut hehehe :yoparty just nu är hojen så gott som klar igen saknas två kåpor som jag ska iväg och köpa i veckan
och till dig Tyro om du tyckewr det går fort med farsan så ska du inte övningsköra med dina vänner för då kan det komma att gå bra mycket snabbare än 130 och tror jag inte farbror blå tycker om :fatta!
 

User123

Medlem
Gick med
30 Jul 2003
Ort
Sverige
Hoj
Ingen
Har ingen direkt stor tabbe att berätta om, men det har hänt allt för många gånger att man råkat ut för fartblindhet i en snäv avfartskurva :gnissla
 

TokJohan

Medlem
Gick med
15 Jul 2003
Ort
SOLNA
Hoj
290 hk...Fast på 4 hjul
Jag slutade i diket i efter en skarp vänster sväng.............................

vad mer kan man säga ????


// TOK :fyllisar
 

Henkka

Med fingrarna djupt i syltburken
Gick med
18 Jan 2004
Ort
u
Hoj
suzuki + ktm
Var ute och åkte en mörk sensommarkväll med en polare på kurviga landsvägar. Helt plötsligt smäller framlampan och det blir kolsvart, ser inte ens vägen framför mig så jag panikbromsar men ser inte en kurva utan flyger rakt ut på en åker efter en vild dans på åkern så har jag på stopp på hojen och kan andas ut, inga skador men med en puls som skulle ha dödat en hamster. Adrealinet pumpade i flera minuter efteråt. Sen när vi sakta rullade hem med polaren liggandes före för att lysa upp vägen så lägger han sig i en kurva på grund av rullgrus, bara lite repor, inget annat.... Vilken kväll, något man kommer minnas länge!

Var och kollade på platsen jag hade kör av på någon dag senare, ett djupt dike på ca 1.5-2m och några enstaka äppelträd och sen en nyplöjd åker bakom... kan bara säga att jag hade haft tur iallafall. :)
 

håkan

Brumm brumm
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Mantorp Park
Hoj
Honda CBR 1000RR SP
Sätt fast packningen... är att rekomendera och kolla den emellanåt också så den sitter kvar.
Var på väg hem från Oslo och körde på de fina vägarna mellan Karlskoga & Askersund, hemlängtan och sol i ryggen gjorde att tempot steg en hel del i körningen och kurvorna blev riktigt sköna(!)
Mitt i en kurva blir det tyst, min första tanke var att nu har skiten skurit!
I x00km/h så är det halvläskigt med ett stillastående bakhjul och vägen svänger.... lyckas hålla mej uppe på hjulen ungefär 200m så hastigheten hade kommit ner till runt 50-70 sådär, sen en fin highside ner i diket...

Allt gick relativt bra, fast jag fick ringa efter skämsbilen som kom o hämtade mej & hojen.

Detta var resultatet av att regnstället hade fladdrat upp och åkt in i bakhjulet och låst sig mellan sving & hjul.... (regn på vägen dit oså fick det inte riktigt plats i ryggan på vägen hem...)

//håkan
 

ZX-9R

Varför Knäskrapa?
Gick med
8 Mar 2003
Ort
Finspång
Hoj
Kawasaki ZX-9R Ninja -96
#Olsson# skrev:
Ni som åkte av i kurva, får man fråga varför?
#1 Klassikern: Rullgrus å hade det inte stått en skyltjävel på andra sidan diket så hade det gått prima!
#2 Vägverkets lappande med tjära och grus kombinerat med bristande uppmärksamhet har resulterat i 2 dikessniff på hjulen och en landning på nyskördad åker, även den på rätt köl.

Har numera en välutvecklad grusnoja....
 

OverTheTop

Ny medlem
Gick med
7 Mar 2003
Ort
Göteborg
Hoj
CBR 900RR
Jag e me

Japp!

vägverket är verkligen heta på att kladda ner kurvorna med gegg när de ska bygga någonstans. Dessutom utan o sätta upp skyltar.

Bara några veckor efter att jag köpt hojen kommer jag relativt lugnt (brorsan låg efter mig med en folkabuss - bara för att få hastigheten rätt, då kan det inte gå speciellt fort)
Hur som helst så släpper plötsligt framdäcket o jag befinner mig som en ryggliggandes skökdpadda på gatan. Hinner i princip ställa mig upp igen o ser hur hojen kanar vidare .. o hade det inte varit det där förbannade kanststenarna så .... hade inte hojen dessutom också vält över på andra sidan... och pajat kåporna där mee (inklusive fälgar i fin S form!!) Suck! snacka om maximal skada vid minimal fart. Verkstaden trodde att jag hade smällt i 200.

I samma kurva ett år innan höll jag på att smälla med glidarhojen också.
Det regnar ganska kraftigt o jag är på väg ut ur kurvan då biljäveln framför mig tvärnitar bara för att han kommer på att han kört upp på fel avvart eller nåt!
PANIK!! körsöker hålla nere lite på frambromsen men är på tok för het på bakbromsen. Får upp värsta bredsladden åt vänster först ....UUUahhhh HHH Hhhhh .. svetten bara sprutar... Uahhh... speedway stuk nu !!! Nu fick hojen lite grepp igen o rätar upp sig .... men näähh då bromsar killen i bilen igen!!!
uuahhhh men denna gången slog hojen ut åt höger!!! UUaaggg ... jag ser mig i princip redan sittandes i hans stötfångare bak o knapra vägdamm... O det var inte många centimeter kvar!

Tog ett tag innan man lyckades få ner hjärtat från halsgropen!
Var väldigt nära att trycka upp en sådan :kocko och en :dummer och slutligen (om jag hade haft) en :machinegu sådan på hans ruta.
 

Lokke

Bullshit Racing
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Jakobstad, Finland
Hoj
BMW R1200GSA -12, Suzuki GSX-R750 K3, Yamaha XV1100 -91
Körde hungrig å trött en varm sommar dag, kom mig ~600 km innan jag somnade, gick fint enda tills ja kom till en T-korsning, med refug...... :rolleyes:
 

Hurtig

KTM'en är såld....
Gick med
10 Apr 2003
Ort
Hägersten
Hoj
Street triple..
Kunde inte bestämma mig för om jag skulle svänga höger eller vänster i en korsning, vilket resulterade i att jag körde rakt fram och ner i diket... :dummer
 

4-fun

Vem jag ??
Gick med
18 Feb 2004
Ort
Kramfors
Hoj
-98 Gixxer 750 i fighter kostym
Hurtig skrev:
Kunde inte bestämma mig för om jag skulle svänga höger eller vänster i en korsning, vilket resulterade i att jag körde rakt fram och ner i diket... :dummer

:D :D
 
Nyheter
Bike kör Stark Varg på GGN 2.0!

I veckan blev det klart att...

Transportstyrelsen siktar på höjda avgifter

Transportstyrelsen har medd...

Insektsfaunan hårt drabbad efter nedläggningen av Järva MK:s motorbana

Efter nedläggningen av Järv...

Ny R1 Race och R1 GYTR

Pressrelease från Yamaha ...

Paul Edmondson ny chef för Triumph Racing Enduro Team

Motorsportlegenden och fler...

Miguel Oliveira klar för Yamaha

Miguel Oliveira och Lin Jar...

Suzuki utvecklar döda-vinkeln-kamerasystem

En ny patentansökan har avs...

BMW köper Suzuki-data – nästa steg MotoGP?

Sedan en tid har olika rykt...

HRC och Repsol avslutar samarbete

Efter 30 års samarbete på d...

MV Agusta utvecklar ny trecylindrig motor

MV Agusta har officiellt be...

Top