Öhlinare, hur mycket mer underhåll?

Bojje

Medlem
Gick med
6 May 2004
Ort
Göteborg
Hoj
Ingen just nu
Hej!

Någon som kan på ett ungefär (mellan tummen och pekfingret) ge mig en uppfattning om hur oftare man behöver serva öhlinare jämfört med "standard" fjädring?

Är sugen på Tuono V4 och då sneglar man lite på factoryn. Jag gillar bakhjulsåka och jag lär mig fortfarande så det händer väl att man någon gång kan släppa ner den lite väl hårt. Behöver jag byta packboxar varje 300-500 mil på factoryn så är det kanske enklare att underhålla en standard Tuono som har sachs fjädring.

Någon som har lite kunskap om detta?

Som referens hade jag en F800R i cirka 1000 mil utan att förstöra någon packbox med mycket wheelande.
 

bezerk

Ta det lugnt - kör hellre två gånger
Gick med
10 Feb 2008
Ort
Södra skåne
Hoj
KTM 500, Honda 450 HM, aprilia sr 125
Du vet att V4an är inte den bästa wheelie maskinen.
Den går otroligt lätt upp. Men också otroligt svår att hålla i balans.
Inte många som klara det.
Youtuba lite först.
För övrigt e det en underbar maskin

Skickat från min SM-N910F via Tapatalk
 

Bojje

Medlem
Gick med
6 May 2004
Ort
Göteborg
Hoj
Ingen just nu
Du vet att V4an är inte den bästa wheelie maskinen.
Den går otroligt lätt upp. Men också otroligt svår att hålla i balans.
Inte många som klara det.
Youtuba lite först.
För övrigt e det en underbar maskin

Skickat från min SM-N910F via Tapatalk

Väl medveten om denna problematik, men den har mycket annat som är helt underbart och lär man sig wheela med denna maskin blir väl allt annat enklare.
 

Ozziania

SuperSport är lite roligare
Gick med
18 Jul 2004
Ort
Långtbortistan
Hoj
Flertal
Vet inte om det är sant men har hört att de Öhlinskomponenter som sitter original på produktionshojar oftast har tåligare tätningar osv än eftermarknadskomponenterna.

Orsaken skulle vara att man vill ha så låg friktion som möjligt i racekomponenter och därför finns risk att de börjar läcka tidigare.

Körde 6år och ca 6000mil (övervägande på gata) med TTX36 bakdämpare och gjorde inte så mycket mer än kolla gastrycket så även de är uppenbarligen robusta.

Hade dock bara Öhlins gaffelinsatser så kan inte säga något om hur tätningarna på deras eftermarknadgafflar håller över tid.

Alatalo här på forumet kan säkert berätta hur det förhåller sej :tummenupp
 
Last edited:

enrosabil

Sporthojsnörd
Gick med
6 Aug 2012
Ort
Stockholm
Hoj
En massa gammalt mög.
Allt beror ju på hur illa man vill grotta ner sig, hur känslig man är och vilka krav man har. Även om det är Öhlinsprylar på den så är det knappast lika häftiga prylar som du får när du pungar ut 30000 för ett cartridgekit och ytterligare 25 för en dämpare. Ju högre nivå man når och ju kinkigare man är ju oftare bör man ju serva prylarna för att ha kvar samma funktion, så säg någonstans mellan 10 timmars körning och var 5:e år?
 

He rik

----:)----
Gick med
8 Aug 2006
Ort
Karlstad
Hoj
rd 500-84 R6-08 DR350-95
Serviceintervall på en ttx36 är 10, max 20 timmar, 10 är deras maximum för garanterad funktion och inom max 20 innan grejerna börjar slitas så man får byta delar och inte bara olja.

Vanlig gatåka 3000mil.

Allt enligt öhlins själva, cartridgen har jag inte i huvudet så den säger jag inget om men skulle väl kunna gissa att samma intervall råder där med.
Men nu är väl inte orginalmonterad öhlins en raceprodukt så förmodligen är det större toleranser och längre intervall på de, om man nu behöver längre än 3000mil då...
 

Comeback

Gudomlig sporthojare
Gick med
25 Jul 2010
Ort
Göteborg
Hoj
Suzuki SV650S -00 såld TriumphSprintRS-01 såld Suzuki GSX1300R -08
Ett år gammal Panigale 1199 med läckage i ena Öhlinsgaffelbenet.
Men med det andra gaffelbenet tätt blir väl genomsnittet 2 år mellan servisarna ?
 

Alatalo

The Build Quality Police
Gick med
11 Jul 2010
Ort
Kalix
Hoj
YZF-R7
Packboxen kan mycket väl gå sönder om man wheelar, särskilt om man wheelar med så extrem vinkel att den tar i marken eller om man rent av slår över. Jag tror dock inte att jag har sett en Tuono med packbox förut. Jag är rädd att det kommer att se löjligt ut.

Även om sambandet är långt ifrån linjärt så finns det ett visst motsatsförhållande mellan låg framgaffelfriktion och tätning av framgaffel. Om man jagar lägsta möjliga friktion så monterar man inga så kallade dammskrapor utanför framgaffeltätningen och det kan också tänkas att man monterar en tätning med låg förspänning eller med tätningsläpp som främjer låg friktion men inte långvarig tätning. Det finns också ett antal andra tricks men inga av dessa eller de ovan beskrivna är något man sysslar med utanför racing på hög nivå.

Jag vet att de flesta framgafflar från Öhlins har lite eller mycket lägre friktion än motsvarande framgaffel från konkurrenter, men ingen av Öhlins OEM-framgafflar eller kommersiellt tillgängliga eftermarknadsframgafflar har några sådana tricks som uppenbart försämrar tätningsegenskaperna. Om de sitter monterade som OEM så uppfyller de precis samma krav som andra märken som också sitter monterade som OEM på samma motorcykelmodell. Det finns ett antal krav på tätningsegenskaper som skall uppfyllas i laboratorietester såväl som vid verklig körning.

Det mest korrekta svaret på frågan är naturligtvis att de serviceintervall som Aprilia uppger skall följas. Står det en viss siffra för alla deras modeller så är det den siffran som gäller. Står det en viss siffra för just Factory-modellen så är det den siffran som gäller. Utöver detta så kan man snabbt och generellt konstatera att de ägare som vårdar sin motorcykel också är de ägare som sällan eller aldrig får läckageproblem. Att då och då torka av framgaffelns innerben med en torr trasa är ingen dum ide och särskilt inte efter körning i regn.

Att göra dåliga wheelies där man sätter ner framhjulet med en brutal smäll innebär extrema belastningar på styrlager och på framgaffelns bussningar och detta är att be om problem med framgaffelns tätning såväl som andra kritiska egenskaper. Ingen modern sporthoj har styrlager eller bussningar som är dimensionerade för långvarig dylik misshandel. När framgaffelns bussningar blivit tillräckligt tillplattade så tappar man koncentriciteten mellan innerrör och ytterör och detta kan mycket väl straffa framgaffeltätningen till läckage. Det är dock inte särskilt sannolikt att detta inträffar tidigare på Öhlins OEM-framgafflar jämfört med konkurrenternas OEM-framgafflar då de involverade dimensionerna är tämligen lika.

Att ett gaffelben på en Panigale läcker efter ett år är naturligtvis inte normalfallet som avgör att alla sådana framgafflar läcker efter ett år. Någonting har naturligtvis gått fel i det fallet och den gaffeln bör tas in för undersökning.
 

Ozziania

SuperSport är lite roligare
Gick med
18 Jul 2004
Ort
Långtbortistan
Hoj
Flertal
Packboxen kan mycket väl gå sönder om man wheelar, särskilt om man wheelar med så extrem vinkel att den tar i marken eller om man rent av slår över. Jag tror dock inte att jag har sett en Tuono med packbox förut. Jag är rädd att det kommer att se löjligt ut
Hahaha, det där är fan humor.

Tack för klargörandet i övrigt :tummenupp
 

Boris JR

Gudomlig sporthojare
Gick med
2 Apr 2003
Ort
Ja
Hoj
.
Min upplevelse av Öhlins gafflar för enduro/MX är att de är betydligt kinkigare än standardgafflar från Showa/WP på att tätningen monteras korrekt och att bussningarna inte är slut. Finns många som klagar på att deras Öhlins börjar läcka på nolltid och det är ofta samma personer som meckar med handslägga och mäter ventilspel med tumstock.
 
Nyheter
Indian Springfield SE

Indian Springfield var en h...

Nya Triumph Speed Twin 

Mitt i Triumphs fauna av ho...

MV Agusta firar med Ottantesimo Collection

Screenshot MV Agusta fir...

Helt ny Scout Sixty tillbaka

Nya Scout Sixty importeras ...

BMW visar upp Concept F 450 GS

BMW Motorrad har visat upp ...

Sena 60S intercom

Sena 60 S med förbättrad Me...

Triumph Speed Triple 30 år

Tiden flyger, som man säger...

Nytt varumärke för elmotorcyklar från Royal Enfield

Royal Enfield har tagit ste...

MV AGUSTA OTTANTESIMO COLLECTION

MV Agusta firar sitt 80-års...

Honda ICE Concept med eldriven kompressor

2025 Honda ICE Concept bike...

Top