Som vi ovan har konstaterat är ADSL en "asymetrisk" teknik som innebär att man har olika hastighet på inkommande och utgånde dataströmmar.
Ja, ADSL är full duplex ur den synvinkeln att man kan rent fysiskt sända och ta emot signaler samtidigt över modemet till basstationen. Men blanda inte ihop det med traditionell duplexitet som ofta syftar till den man nyttjar i t.ex. ethernet och innebär att man kan skicka och ta emot i samma hastighet samtidigt. I bredbandssammanhang finns det en teknik vid namn SDSL som är symetrisk (och kostar därefter). Den vanligaste standarden för själva delningen av signal över telefonlinan kallas för DMT, den bygger på att man choppar upp signalen i 247 block/kanaler som representerar 4KHz vardera. Rent logiskt kan man föreställa sig att kabelmodemet ansluter sig till 247 linjer som går till basstationen. Beroende på väder och vind så är det inte alltid så att alla linjer funkar tipp-topp och därför måste ibland signalen flyttas från en linje till en annan, detta sker hela tiden. I tillägg till detta så bygger då DSL på att de lägre frekvenserna (börjar runt 8KHz) nyttjas för duplex trafik då de lägre frekvenserna är mindre benägna att komma av sig. DMT är en väldigt komplicerad teknik, då det går åt mycket maskinkraft för att hålla koll på och flytta runt kanalerna (om du någonsin undrat varför ditt kabelmodem blir varmt), men det erbjuder en enorm flexibilitet.
Anledningen till att man väldigt sällan uppnår förväntad bandbredd på en ADSL-anslutning är helt enkelt den att man delar de slutliga faktiska bandbredden från t.ex. basstationen mot internet, eller snarare, från bassationen till ISP's POP där övriga basstationer ansluter för att sedan tillsammans dela på anslutningen mot internet. Grovt räknat säljer den genomsnittliga ISP'n 36-56 gånger så mycket bandbredd än vad ISP faktiskt har äkta bandbredd att tillgå. Alltså du och dina 36-56 grannar delar på samma 8mbit sladd, så du ska ha lite tur för att få sladden för dig själv.
Om man sitter på t.ex. en delad fiber som delas ut till en samfällighet så är oddsen högre att man får lite mer pipa än vad man får i t.ex. ADSL-scenariot.
Om man tycker att det här är snålt och man vill ha egen sladd så bör man förstå att en "ren" internet anslutning kostar bra många tusenlappar per mbit/mån. Det är inte utan anledning att ISP'erna kramar ut vart enda litet paket ur sina linor då deras "core" anslutningar kostar skjortan.
/Fenix