Skippa tung och trakig radhusmat (p-gratang, flask- eller oxfile etc.) och gor lite lattare, roligare ratter. Ceviche ar till exempel en klockren forratt som du inte ens behover en spis for att gora.
Detta behover du for tva-tre pers:
- Laxfile 250 gram (sag att du ska ha den till sushi/sashimi sa far du garanterat den farskaste och basta biten)
- En st. mogen mango
- En halv rod paprika
- En halv gron paprika
- 2-3 st. rodlokar
- Farska sma roda chilisar
- Sex citroner
- Atta lime frukter
- Farsk koriander
Sa har gor du:
Ansa laxbiten fran ev. graa delar och ta bort skinnet om det ar kvar. Snabbrimma laxen genom att stro over salt och socker sa att fisken tacks (detta gor att vatska dras ut och att fargen kommer fram tydligare). Efter en tjugo minuter skoljer du av salt och socker och later fisken torka pa tidningspapper. Nu skar du filen i sma kuber (sidorna ska vara pa strax under 1cm).
Pressa alla citroner och limes sa att du far saften i en bunke.
Finhacka chilin (ta bort karnorna innan).
Skar paprika och den skalade gurkan i bitar som ar lika stora som laxbitarna. Skar rodloken i sa tunna skivor som mojligt.
Lagg ner allt i bunken med ctrussaften och lat sta en tre-fyra timmar. Innan servering lagg ner mangokuber (samma storlek som laxbitarna) och grovhackad koriander. Servera i hogt glas med sked - garanterad smaksucce!
Det som hander med den raa laxen ar att den "kokas" av att ligga i citrussaften.
Till huvudratt kan du gora rispappersrullar, angkokta dumplings eller tempuragronsaker och rakor. Kan ge recept om intresse finns.
Avsluta med en Mango-pannacotta som ar hur latt som helst att svanga ihop. Varm gradde i en kastrull (3dl), os ner strosocker (1dl), blanda i mangopure (det gar utmarkt att anvanda barnmatspureer! tva burkar racker). Nar gradden svalnat lagger du i tva gelatinblad som du mjukat upp i lite kallt vatten. Hall i smeten i snygga glas och stall in i kylen. Garnera med farsk mango (som du sparat fran cevichen) fore servering.
Nu har du gjort en enkel treratters maltid som bade ar spannande och annorlunda, men skitenkel att svanga ihop. Lycka till!
Detta behover du for tva-tre pers:
- Laxfile 250 gram (sag att du ska ha den till sushi/sashimi sa far du garanterat den farskaste och basta biten)
- En st. mogen mango
- En halv rod paprika
- En halv gron paprika
- 2-3 st. rodlokar
- Farska sma roda chilisar
- Sex citroner
- Atta lime frukter
- Farsk koriander
Sa har gor du:
Ansa laxbiten fran ev. graa delar och ta bort skinnet om det ar kvar. Snabbrimma laxen genom att stro over salt och socker sa att fisken tacks (detta gor att vatska dras ut och att fargen kommer fram tydligare). Efter en tjugo minuter skoljer du av salt och socker och later fisken torka pa tidningspapper. Nu skar du filen i sma kuber (sidorna ska vara pa strax under 1cm).
Pressa alla citroner och limes sa att du far saften i en bunke.
Finhacka chilin (ta bort karnorna innan).
Skar paprika och den skalade gurkan i bitar som ar lika stora som laxbitarna. Skar rodloken i sa tunna skivor som mojligt.
Lagg ner allt i bunken med ctrussaften och lat sta en tre-fyra timmar. Innan servering lagg ner mangokuber (samma storlek som laxbitarna) och grovhackad koriander. Servera i hogt glas med sked - garanterad smaksucce!
Det som hander med den raa laxen ar att den "kokas" av att ligga i citrussaften.
Till huvudratt kan du gora rispappersrullar, angkokta dumplings eller tempuragronsaker och rakor. Kan ge recept om intresse finns.
Avsluta med en Mango-pannacotta som ar hur latt som helst att svanga ihop. Varm gradde i en kastrull (3dl), os ner strosocker (1dl), blanda i mangopure (det gar utmarkt att anvanda barnmatspureer! tva burkar racker). Nar gradden svalnat lagger du i tva gelatinblad som du mjukat upp i lite kallt vatten. Hall i smeten i snygga glas och stall in i kylen. Garnera med farsk mango (som du sparat fran cevichen) fore servering.
Nu har du gjort en enkel treratters maltid som bade ar spannande och annorlunda, men skitenkel att svanga ihop. Lycka till!