Dags att köpa utrustning...

Esquire

Möjligen en smula excentrisk emellanåt.
Gick med
2 Oct 2003
Ort
Öset
Hoj
NV 70 Hobby -54, Bastard Bulldog -03 (inlöst)
Hjälm och handskar köper man nytt. Kanske även ryggskydd (eftersom kardborren i midjeremmen slits och blir trött fort).

Ställ och stövlar kan man med fördel köpa begagnat. Då kan det vara lämpligt att kolla på de grejer som ligger kring max halva nypriset. Att köpa det som är använt "bara 2-3 gånger" och nästan kostar som nytt är ingen mening, då kan man lika gärna köpa fjolårets grejer på någon rea för samma pris. Man kan även undvika skinnställ från 80-talet och liknande. Ett par hela och hyfsat fräscha begagnade stövlar kanske man får räkna med 500-1500kr för. Ett begagnat ställ kan kosta allt mellan 1000kr och 10000kr.

Hjälmen ska sitta som ett skruvstäd när den är ny, man ska inte kunna röra huvudet inuti hjälmen och den ska inte gå att dra av framåt när den är knäppt. Utan att trycka för mycket på någon särskild punkt på huvudet. De brukar töja sig lite när man har använt de ett tag. En bra och prisvärd första hjälm bygd av någonslags kompositmaterial (glasfiber eller liknande) kostar ca 2-3000kr. Att lägga 5000kr på en Shoei som första hjälm är kanske inte så lämpligt.

Handskar tycker jag ska sitta som ett andra skinn och vara tunnfodrade eller ofodrade. Så tight som möjligt utan att begränsa rörlighet eller blodflöde. Med en tjock handske så tappar man mycket av känslan och det blir klumpigt att hantera broms, koppling och knappar. Från ca 3-400kr upp mot kanske en tusenlapp får man ge för en ganska ok handske.

Halvarssons Track är ett ryggskydd som brukar få bra betyg i tester i tidningarna och många av de som äger ett brukar också vara ganska nöjda. Det kostar ca 1300kr.

Se till att åka runt till flera olika firmor för att prova olika kläder och se om de har någon rea på gamla grejer innan den nya säsongen drar igång. Och tänk på att bara för att en hjälm av ett visst märke och en viss storlek sitter bra så behöver inte det betyda att en hjälm av ett annat märke men samma storlek sitter bra. T.ex. så sitter AGV som gjutna på min skalle medan Nolan inte passar alls (Nolan trycker för mycket i pannan).

Jag ser mc-kläder som något man köper och kompletterar med hela tiden. Just nu sitter jag inne på två skinnjackor, två allvädersställ, två par stövlar, fem par handskar två skyddsjackor, ett löst ryggskydd, ett gammalt skinnställ, två crossbrillor, ett par crossbyxor och en hjälm (plus två stycken skrotade hjälmar). På önskelistan just nu står en ny hjälm, nya stövlar och nya byxor. Och ett modernare skinnställ vore ju inte fel heller. :gnissla
 
Nyheter
Ny R1 Race och R1 GYTR

Pressrelease från Yamaha ...

Paul Edmondson ny chef för Triumph Racing Enduro Team

Motorsportlegenden och fler...

Miguel Oliveira klar för Yamaha

Miguel Oliveira och Lin Jar...

Suzuki utvecklar döda-vinkeln-kamerasystem

En ny patentansökan har avs...

BMW köper Suzuki-data – nästa steg MotoGP?

Sedan en tid har olika rykt...

HRC och Repsol avslutar samarbete

Efter 30 års samarbete på d...

MV Agusta utvecklar ny trecylindrig motor

MV Agusta har officiellt be...

MotoGP-Ducati såld på auktion för närmare 5 miljoner

Ducati Desmosedici GP7 är o...

BMW närmar sig MotoGP

Sedan en tid har olika rykt...

2025 års KTM 450 SMR

KTM höjer ribban för 2025 å...

Top