Harmon Rabb
Gudomlig sporthojare
Igår läste jag om en som satt en telefonkatalog under gaspedalen och arrangerat en olycka med sin bil. Idag såg jag artikeln nedan. Genom åren har man ju hört om folk som kraschat såväl bilar som motorcyklar på bana och planterat ut dem på någon landsväg för att få ut ersättning från försäkringsbolag. Av det kan man ju dra slutsatsen att det finns en rad olika typer av bedrägerier. Vid det här laget borde försäkringsbolagen vara rätt luttrade när de får in en skadeanmälan och besöker olycksplatsen och kollar på vraket. I dagens bilar kan man dessutom få ut information från databoxar med tillverkarnas hjälp. Porsche bidrog i utredningen av olyckan där Chris Walker omkom och jag såg att norska polisen kan begära att Audi plockar fram uppgifter ur databoxen på Audin som Petter Northug kraschade på fyllan.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18841653.ab
Mannen anmälde en bilolycka till sitt försäkringsbolag.
Men undersökningar visade att olyckan var arrangerad - och mannen misstänks ligga bakom ett hundratal liknande bedrägerier.
– Det finns organiserade brottslingar som begår försäkringsbedrägerier, säger Tage Alalehto, kriminolog på Umeå universitet.
Mannen påstod att han en mörk kväll krockat sin bil. Han anmälde olyckan till sitt försäkringsbolag för att få ut försäkringspengar. Men utredaren fattade misstankar och inledde en undersökning av de inblandade bilarna.
När den andra bilen analyserades passade skadorna inte alls in på den beskrivning som mannen hade lämnat.
Olyckan var helt och hållet arrangerad.
Mannen fick ingen försäkringsersättning och dömdes till villkorlig dom för försök till bedrägeri.
Misstänks för 100-tals bedrägerier
Men historien slutade inte där.
När polisen inledde en förundersökning visade det sig att mannen och hans familj förekommit i ett mycket stort antal krockar och andra bilskador.
Enligt domen rör det sig förmodligen om drygt 100 stycken under 2000-talet.
Försäkringsbolaget If uppger att bilar är inblandade i vartannat försäkringsbedrägeri - och problemet växer.
Hälften av alla bedrägeriförsök är riktade mot försäkringar inom motor och trafik, visar en nyligen genomförd undersökning.
Skadorna är ofta relativt små och det handlar inte heller om några stora belopp, för att hålla misstankarna borta från försäkringsutredare och polis.
Lockar yrkeskriminella
Det stora antalet skador gör ändå att de sammanlagda bedrägeribeloppen blir höga - vilket drar till sig organiserade ligor.
– Från försäkringsbolagens sida känner vi till ett par kriminella nätverk som genomför och arrangerar trafikolyckor på ett systematiskt och storskaligt sätt, säger Mats Galvenius, vice vd för Svensk försäkring.
Nyligen avslöjade försäkringsbranschen ett kriminellt nätverk i Västsverige som hade kopplingar till mer än 200 arrangerade bilolyckor.
Den organiserade brottsligheten är ett växande problem för försäkringsbranschen.
– Det finns organiserade brottslingar som begår försäkringsbedrägeri. Totalt rör det sig om nio procent av alla som begår bedrägerier, säger Tage Alalehto, kriminolog på Umeå universitet.
Stort mörkertal
Försäkringsbolaget If befarar att den organiserade brottsligheten flyttat sina bedrägeriförsök från försäkringskassan till försäkringsbolagen.
Och mörkertalet är stort.
– Det är svårt att veta exakt, men vår uppskattning är att tio procent av alla fall är felaktiga på ett eller annat sätt, säger Daniel Claesson, presschef på If.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18841653.ab