Saxat från:
http://www.vv.se/templates/page3____15968.aspx
"Rättssäker hantering av trafiksäkerhetskamerorna
Vårt samhälle kräver en rättssäker hantering av varje misstänkt brott. Varje trafiksäkerhetskamera driftsätts därför enligt Polisens metoder och anvisningar. De uppgifter som registreras vid hastighetsöverträdelser behandlas enligt högt ställda säkerhetskrav hos Polisen och andra rättsvårdande myndigheter.
Föraren är ansvarig
Föraren är ansvarig för att hålla rätt hastighet. När man närmar sig en kamera mäts den aktuella hastigheten med hjälp av radar. Trafiksäkerhetskamerorna fotograferar bara de fordon som överskrider gällande hastighetsgräns. Varje förare får möjlighet att anpassa hastigheten genom skyltarna som informerar om att trafiksäkerhetskamerorna finns uppsatta på den aktuella vägsträckan.
Följdbrott, till exempelvis stulna fordon som identifieras i samband med fotograferade hastighetsöverträdelser, överförs till berörd lokal polismyndighet för vidare utredning.
Rättssäkerhet
När en trafiksäkerhetskamera registrerat en hastighetsöverträdelse, kompletteras fotot med uppgifter om bland annat tid, plats och fordonets hastighet. Uppgifterna krypteras direkt vid mätningen enligt Polisens krav på informationssäkerhet, innan de sänds till Polisen. Ärendena sänds kontinuerligt under hela dygnet. Det innebär att varje enskilt ärende finns lagrat endast en kort tid i trafiksäkerhetskameran.
När ärendet tas emot hos Polisen diarieförs det. Informationen dekrypteras och en utredning påbörjas. Det är endast Polisen som har tillgång till ärendet och den information som finns i det.
Polisen utreder brotten
Utredningsarbetet leds av poliser med hjälp av specialutbildade civila utredare. Endast föraren kan bötfällas. Det innebär att det krävs foto på både registreringsskylten och förarens ansikte för att en identifiering och utredning ska kunna ske. Utredaren jämför fotot från trafiksäkerhetskameran med ett foto på ägaren för det fordon som registrerats – ett kort som hämtas från körkortsregistret eller passregistret.
Om ägaren och föraren bedöms vara samma person, skickar polisen ett brev till föraren som då kan erkänna eller bestrida överträdelsen. Erkänner föraren, skickar polisen ut ett bötesinbetalningskort. Är det inte föraren som är ägaren, upprepas proceduren genom att man jämför kamerafotot med körkortsbilden på andra i familjen, som kan passa köns- eller åldersmässigt och så vidare."