Köpa kockkniv

Homo

Ny medlem
Gick med
16 Mar 2006
Ort
på tiptop
Hoj
80talet 80talet va kunde gå snett va kunde gå galet
det bästa som finns att slipa knivar med är just en vanlig slipsten ("japanska vattenstenar" är oftast det bästa alternativet), det som är så bra med dom är att dom finns från 80korn upp till ca 0.25µ (det finns många sätt att mäta på men borde motsvara ca 30000korn eller så. det finns även extremt fina diamantgeléer som man stryker på en glasskiva tex (men det är liite overkill).

sen att man kan ändra eggvinkel till det som passar just det stålet din kniv är gjord av är en enorm fördel. endast simpla kolstål och vissa pulverstål mår bra av (läs flisar inte ur) av låt säga 20-25° eggvinkel, dom flesta rostfria behöver minst 35°. det tar relativt lång tid att lära sej slipa på sten men det borde finnas lite guider på nätet. tex på den japanska knivlänken jag postade över.

till mjuka stål ska man ha en hård sten (hög densitet) till hårda stål ska man ha en mjuk sten (som slits ner) för att få en bra känsla när man slipar. efter slipning så har man en lösegg oftast, den kan kännas mycket vass men bryts oftast bort ganska fort, så den tar man oftast bort genom strigling mot en kartong eller väldigt len läderbit.

ett skärpstål gjort av stål skulle iaf inte jag använda till nåt dyrt (dessutom är ofta knivstålet hårdare så eggen du får blir dålig minst sagt, det finns skärpstål i keramiska material/diamantcoatade dock. problemen med skärpstål är att man oftast inte kan hålla en koncis vinkel.
 

User123

Medlem
Gick med
30 Jul 2003
Ort
Sverige
Hoj
Ingen
1. varför får man inte skära plast med globalknivar?
2. varför får man inte diska dom i maskinen?
 

korvgubbe

Ny medlem
Gick med
13 May 2003
Ort
Sthlm
Hoj
Versys -08
1. varför får man inte skära plast med globalknivar?
2. varför får man inte diska dom i maskinen?

1. För att global inte duger mycket till mer än att ta betalt och se snygga ut?:va :tungan

2. För att man inte ska diska några knivar värda namnet i diskmaskinen.
 

Pijt

Ny medlem
Gick med
6 May 2005
Ort
Sthlm
Hoj
748
Ja har 3 sånadära Anders å Petter. De funkar skit bra att skära å plocka ut kärnan i Advokados me...alla 3.
 

Homo

Ny medlem
Gick med
16 Mar 2006
Ort
på tiptop
Hoj
80talet 80talet va kunde gå snett va kunde gå galet
1. varför får man inte skära plast med globalknivar?
2. varför får man inte diska dom i maskinen?


lite kort för att det är polymerer, dvs mycket sega plaster som sliter ut karbider (krom/vanadin/whatever-föreningar med kol) bla. oftast när man säger att ett stål håller skärpan länge så syftar man på "Abrasive wear" dvs tex motstånd mot repor gjorda av ett sandpapper tex, medans plast, gummi, lim etc orsakar "Adhesive wear" (det ena behöver dock inte utesluta det andra, tex finns det armerade plaster) som är 2 helt olika saker, resultatet blir dock det samma, kass skärpa. men av en annan orsak typ.

edit: alla stål är inte lämpade för allt, man kan liksom inte ha kakan och samtidigt äta den, oftast är stål designade bara för just en applikation (eller ett fåtal närstående) men en del använder det till annat.
 
Last edited:

Homo

Ny medlem
Gick med
16 Mar 2006
Ort
på tiptop
Hoj
80talet 80talet va kunde gå snett va kunde gå galet
btw eftersom stålen har hög kolhalt så finns mindre av det ca 14%kromet som (globals knivar mfl använder) "ute i stålet" (i matrisen typ) och är istället upplöst/uppbundet i karbider där dom inte gör nån nytta för just rostskyddet. det krävs ca 12% "fritt" krom för rostfrihet. rostfrihet som egentligen är roströghet när vi snackar martensitiska (traditionellt härdbara) rostfria stål. alltså dom rostar också men på ett annat sätt och det tar lite längre tid. rostfria diskbänkstål är av en helt annan typ nästan utan kol som bider upp kromet. det är en beläggning av kromoxid som ger stålet motstånd mot korrosion.
 

Homo

Ny medlem
Gick med
16 Mar 2006
Ort
på tiptop
Hoj
80talet 80talet va kunde gå snett va kunde gå galet
det är för lite krom helt enkelt för att på nåt sätt garantera "rostfrihet". skär du lite grönsaker o så och sen torkar av kniven, ingen skada skedd. men flera timmars väta kan bli för mycket. har själv lyckats få mycket "mer rostfria" stål att rosta bara genom att ha dom i badrummet en längre tid.
 

Putte

Gudomlig sporthojare
Gick med
2 Oct 2005
Ort
Skogen
Hoj
Tillfällligt utan
Diskmaskin ska du låta bli pga slipmedel...

*edit* Man ska helst inte använda handdiskmedel eller varmt vatten heller.. det senare är dock svårt att låtabli.
 
Last edited:
Nyheter
MV Agusta kör vidare på egen hand

MV Agusta har bekräftat att...

MV Agusta återtar full kontroll

MV Agusta har bekräftat att...

2025 års Ducati Riding Academy

Registreringen för 2025 års...

Uppdaterad KTM 790 Duke

KTM 790 DUKE, även kallad ”...

Vinn vårt testvinnande mc-lås!

Genom att svara på några fr...

MC-Mässan flyttar till Elmia i Jönköping 2026

Den etablerade MC-Mässan ta...

Anmälan till 2025 års Ducati Riding Academy öppen

Registreringen för 2025 års...

VM-kval i isracing i Sverige 1 februari

2024,fim,isg,ice speedway,i...

Färre döda i vägtrafiken

Foto:  Jacob Sjöman Tran...

Generationsskifte hos KTM: Stefan Pierer lämnar över ledningen till Co-CEO Gottfried Neumeister

Pressmeddelande, Mattighofe...

Top