Homo
Ny medlem
det bästa som finns att slipa knivar med är just en vanlig slipsten ("japanska vattenstenar" är oftast det bästa alternativet), det som är så bra med dom är att dom finns från 80korn upp till ca 0.25µ (det finns många sätt att mäta på men borde motsvara ca 30000korn eller så. det finns även extremt fina diamantgeléer som man stryker på en glasskiva tex (men det är liite overkill).
sen att man kan ändra eggvinkel till det som passar just det stålet din kniv är gjord av är en enorm fördel. endast simpla kolstål och vissa pulverstål mår bra av (läs flisar inte ur) av låt säga 20-25° eggvinkel, dom flesta rostfria behöver minst 35°. det tar relativt lång tid att lära sej slipa på sten men det borde finnas lite guider på nätet. tex på den japanska knivlänken jag postade över.
till mjuka stål ska man ha en hård sten (hög densitet) till hårda stål ska man ha en mjuk sten (som slits ner) för att få en bra känsla när man slipar. efter slipning så har man en lösegg oftast, den kan kännas mycket vass men bryts oftast bort ganska fort, så den tar man oftast bort genom strigling mot en kartong eller väldigt len läderbit.
ett skärpstål gjort av stål skulle iaf inte jag använda till nåt dyrt (dessutom är ofta knivstålet hårdare så eggen du får blir dålig minst sagt, det finns skärpstål i keramiska material/diamantcoatade dock. problemen med skärpstål är att man oftast inte kan hålla en koncis vinkel.
sen att man kan ändra eggvinkel till det som passar just det stålet din kniv är gjord av är en enorm fördel. endast simpla kolstål och vissa pulverstål mår bra av (läs flisar inte ur) av låt säga 20-25° eggvinkel, dom flesta rostfria behöver minst 35°. det tar relativt lång tid att lära sej slipa på sten men det borde finnas lite guider på nätet. tex på den japanska knivlänken jag postade över.
till mjuka stål ska man ha en hård sten (hög densitet) till hårda stål ska man ha en mjuk sten (som slits ner) för att få en bra känsla när man slipar. efter slipning så har man en lösegg oftast, den kan kännas mycket vass men bryts oftast bort ganska fort, så den tar man oftast bort genom strigling mot en kartong eller väldigt len läderbit.
ett skärpstål gjort av stål skulle iaf inte jag använda till nåt dyrt (dessutom är ofta knivstålet hårdare så eggen du får blir dålig minst sagt, det finns skärpstål i keramiska material/diamantcoatade dock. problemen med skärpstål är att man oftast inte kan hålla en koncis vinkel.