[h=1]Den blinda tron på kall fusion[/h]
lyssna på Den blinda tron på kall fusion [h=2]
Den blinda tron på kall fusion [/h] tis 27 maj kl 12:10 (20 min)
1 av
2
Laboratorium där Andrea Rossi visade upp sin påstådda teknik för att omvandla sopor till olja. I själva verket lagrade han stora mängder giftigt avfall som läckte ut i naturen. Foto: Marcus Hansson/Sveriges Radio
Andrea Rossi påstår att hans maskin fungerar genom kall fusion, men forskare får inte titta in i maskinen eller ta del av alla mätdata. Ändå har etablerade svenska fysiker skrivit positiva rapporter om Rossis maskin.
Publicerat tisdag 27 maj kl 01:00
Dela
Fusion är när atomkärnor slås ihop och bildar tyngre kärnor medan energi frigörs. På så sätt alstrar solen och andra stjärnor sin energi, men det sker under mycket höga temperaturer och tryck. Skulle fusion ske utan att det krävs hög temperatur är det kall fusion. Om det fanns skulle det förändra världens energiförsörjning.
2011 påstod Andrea Rossi att hans apparat kan alstra energi genom kall fusion. Han lyckades få flera välrenommerade svenska forskare att skriva positivt om hans teknik.
Hanno Essén, lektor på KTH och dåvarande ordförande i skeptikerföringen Vetenskap och folkbildning, och fysikern
Sven Kullander, ordförande i Kungliga vetenskapsakademiens energiutskott, får mäta på utsidan av maskinen och drar slutsatsen att den troligen drivs av en okänd kärnteknisk reaktion. Samtidigt skriver journalisten
Mats Lewan på Ny Teknik många positiva artiklar om Andrea Rossis apparat.
Vetandets värld åkte ned till Italien för att ta reda på mer om Andrea Rossi. Vi har besökt ett nedlagt raffinaderi utanför Milano. Där träffade vår reporter Marcus Hansson
Edorado Bai, läkare och tidigare anställd på arbetsmiljömyndigheten i Lombardiet
, Elvino Fradegrada som arbetar vid den lokala kommunen och
Paolo Centola, professor i kemi på italiens största tekniska universitet, Politechnico, i Milano. De beskriver honom som en bedragare.
Sylvie Coyaud, en italiensk-fransk vetenskapsjournalist förklarar hur Andrea Rossi nu använder sig av samma knep som han gjort i 30 års tid för att skapa intresse för sina påstådda uppfinningar som i flera fall visat sig inte fungera.
Reporter: Marcus Hansson
- - - Updated - - -
[h=1]Forskare hjälpte misstänkt bedragare sälja mirakelmaskin[/h]
lyssna på "Jag vet att han utnyttjar oss" [h=2]
"Jag inser att han utnyttjar oss" [/h] (2:21 min)
Andrea Rossis energiuppfinningar: miljökatastrof i Italien och lyxlägenheter i USA. Foto: Sveriges Radio, Google streetview, New Energy Times.
Forskare från ledande svenska universitet kan ha hjälpt en fängelsedömd uppfinnare att sälja en maskin som en majoritet av forskarvärlden avfärdar som bluff. Det handlar om så kallad kall fusion och italienaren Andrea Rossi, som påstår sig ha byggt en maskin som producerar stora mängder ren och billig energi.
Publicerat tisdag 27 maj kl 06:30
Dela
Flera svenska forskare från KTH och Uppsala universitet har skrivit positiva rapporter om Andrea Rossis påstådda uppfinning, den så kallade e-katalysatorn.
Det svenska stödet har varit en avgörande dörröppnare för Rossi, enligt Sylvie Coyaud. Hon är vetenskapsjournalist bosatt i Milano och har skrivit om misstänkta kall fusion-bedrägerier sedan 1989.
Hon säger att utan de svenska forskarnas positiva rapporter hade Andrea Rossi inte kunnat sälja sin påstådda teknik till ett amerikanskt investmentbolag.
– De svenska forskarna blev en garantistämpel för e-katalysatorn, säger Sylvi Coyaud.
I ett pressmedelande från investmentbolaget – som alltså säger sig ha köpt rättigheterna till Andrea Rossis teknik – anges de svenska forskarnas rapport som den enda vetenskapliga referensen.
– Han ljuger hela tiden men folk tror honom fortfarande, säger Sylvie Coyaud.
Hon berättar att Andrea Rossis tillvägagångssätt varit detsamma ända sedan 1980-talet. Genom att få forskare och journalister att lita på honom har han skapat trovärdighet för sina uppfinningar, som han sedan kunnat sälja till investerare.
Andrea Rossi har ända sedan 1970-talet presenterat spektakulära uppfinningar inom energiområdet. De rör sig om uppfinningar som sedan, enligt mycket väldokumenterade källor, visat sig inte fungera eller ens existera. Han har även flera gånger blivit dömd till fängelse för omfattande miljöbrottslighet kopplat till hans uppfinningar.
Vetenskapsradion har talat med en lång rad personer i Italien. De förmedlar en bild av att Rossi är en farlig bedragare som är ytterst skicklig på att manipulera både forskare och institutioner.
Genom journalisten Mats Lewan på tidningen Ny Teknik kom Andrea Rossi 2011 i kontakt med en rad högt uppsatta forskare på Kungliga tekniska högskolan, Uppsala universitet och Kungliga vetenskapsakademin.
En av forskarna som deltagit i testerna av Andrea Rossis apparat är fysikern Hanno Essén, numera pensionerad lektor vid KTH.
– Ja, jag inser att han utnyttjar oss för att få ut sin uppfinning. Jag känner mig på det sättet utnyttjad, men inte på något ohederligt sätt. Alla vill ju få ut sina resultat, säger Hanno Essén.
Vetenskapsradion har upprepade gånger sökt Andrea Rossi för en kommentar. Han har via mejl svarat att han inte vill uttala sig.
Reporter: Marcus Hansson
vet@sverigesradio.se
Skriv ut
[h=3]Relaterade länkar[/h]
[h=3]Nyckelord[/h]
> Teknik > Fysik & matematik Den blinda tron på kall fusion
[h=3]Bakgrund: Kall fusion[/h] Fusion är när atomkärnor slås ihop och bildar tyngre kärnor medan energi frigörs. På så sätt alstrar solen och andra stjärnor sin energi, men det sker under mycket höga temperaturer och tryck. Skulle fusion ske utan att det krävs hög temperatur är det kall fusion. Idag finns dock inga belägg för att en sådan kärnfysikalisk process kan ske.
Två amerikanska forskare påstod 1989 att de lyckats skapa kall fusion och därigenom funnit en lösning på världens energiproblem. De presenterade sina experiment på en presskonferens i stället för en vetenskaplig tidskrift, och experimenten fick därmed stor uppmärksamhet i media.
Men andra forskare kunde snart visa att de hade mätt fel. Teorierna bakom experimentet stämmer inte heller med den etablerade kärnfysikens regler. Om kall fusion fungerade som påståtts krävs att stora delar av den rådande teorin inom kärnfysiken skulle behöva skrivas om.
Trots det har enstaka personer gång på gång hävdat att de lyckats med kall fusion- utan att de bekräftat sina resultat.
Den senaste i raden är Andrea Rossi, som alltså har byggt en maskin som han påstår kan framställa re
- - - Updated - - -
[h=1]Negativa mätresultat publicerades aldrig[/h]
lyssna på Negativa mätresultat publicerades aldrig [h=2]
Negativa mätresultat publicerades aldrig [/h] ons 28 maj kl 12:10 (20 min)
Andrea Rossi bor nu i Miami Beach, USA. Foto: New Energy Times och Google streetview,
Andrea Rossis påstådda mirakelmaskin energikatalysatorn har testats vid Uppsala universitet. Men inga resultat från testet eller omständigheterna kring det har publicerats. Även på Naturhistoriska riksmuseet har en viktig undersökning gjorts som tyder på att Rossis påståenden inte stämmer. Inte heller där har någonting publicerats.
Publicerat onsdag 28 maj kl 01:00
Dela
På Uppsala universitet har The Svedberg-laboratoriet använts för att göra vad som beskrivs som ett oberoende test av Andrea Rossis maskin. Men vid testerna krävde Rossi att få bestämma över delar av den mätutrustning som skulle användas. Trots att undersökningarna skett i skattefinansierade lokaler med dyr mätutrustning så har ingenting publicerats om testet.
Dessutom gjordes på initiativ av en ledamot i Kungliga vetenskapsakademin en mycket noggrann analys av det nickelpulver som Andrea Rossi har påstått är själva kärnbränslet i hans apparat. Detta skedde på Naturhistoriska riksmuseet med pengar från en stiftelse som vanligtvis ger pengar till kulturella ändamål. Betalningarna gjorde via Kungliga vetenskapsakademins konto. Den mycket noggranna undersökningen visar att det inte skett någon kärnteknisk process med nickel inblandat, vilket Rossi påstått. Ett tungt argument mot Rossis påståenden - men som inte publicerades.
Reporter: Marcus Hansson
Producent: Ulrika Björkstén
ulrika.bjorksten@sr.se
Programledare: Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se