bandit uno skrev:
Det blev visst en rad för mycket.
Men är det fler regler den bryter mot?
har aldrig skrivit någon limerick förr.
Är det inte i Stefan och Krister som bartendern drar en limerick i varje avsnitt? Reglerna är lite bändbara, men varje limerick ska kunna läsas som en ramsa som alltid följer ungefär samma mönster, dvs liknande stavelser och betonig. Det är väldigt svårt att förklara om man inte hört dom läsas upp nångång. Nån annan kanske kan förklara det bättre?
Stommen består av
sex stavelser i rad 1, 2, och 5 samt
tre stavelser i rad 3 och 4. Dessa syns understrukna nedan. Efter detta ska ett en eller två stavelser med rim följa på varje rad. Dessa syns kursiverade nedan. Sista ordet i rad 1, 2 och 5 ska rimma (Lund - sund - kund nedan) liksom sista ordet i rad 3 och 4 (dansa - transa nedan). Man får dock inte rimma på samma stavelser rakt igenom hela dikten. Sista ordet på första raden ska helst vara ett ortsnamn eller en plats (alltså "Lund" nedan). Främst på varje rad klämmer man in olika småord som får texten att flyta bättre ("en", "hade", "fram på", "och fick" nedan). Dessa ord betonas inte när man läser. De rimmande stavelserna betonas däremot alltid mest. Rad 1 och 2 bildar tillsammans en full mening liksom rad 3, 4 och 5 gör tillsammans. En annan regel är att innehållet helst ska vara skabröst på ett eller annat sätt. Limericken blir mer effektfull om det på något sätt finns en poäng inbyggd som man inte förstår förrän man läser det sista ordet på sista raden.
1. En
skäggig madam ifrån Lund
2. hade
tröttnat på att vara sund
3. Fram på
gatan hon dansa'
4.
utklädd till transa
5. och fick
då och då även en kund
Som sagt, det är inte helt lätt att förklara och det är tillåtet att i viss utsträckning bryta mot reglerna. Kikar ni ovan så har jag brutit massvis mot reglerna, men det går ändå att läsa limerickarna i ungefär rätt rytm. Jag tycker inte själv att man ska va alltför petig så länge texten flyter någorlunda.
Grymt skojigt är det i alla fall