Några här inne måste ju vara glutenintoleranta? Enligt statistik ska 2-3% vara glutenintoleranta. Flickan min är glutenintolerant (Celiaki) och vi har planer på en mc-semester i sommar. Och det är ju inget kul att leva på Magnumvit, äpplen, bananer och frukter i några veckor
För de som inte vet så innebär att vara glutenintolerant att inte tåla följande:
Havre, ex havrekli, havremjöl m.m.
Korn, ex pasta, nudlar, rostad lök, makaroner, lakrits, kostfiber, kornmjöl m.m.
Råg, ex rågmjöl, rågvete, ströbröd, skorksmulor m.m.
Vete, vetekli, vetemjöl m.m.
Nu till min fråga, ni som är beresta, vilka länder har bättre/sämre koll på detta? Det finns ju en enorm okunskap om detta även i Sverige, som ska vara en utav de länder som har bättre koll. Min instinkt (och fördomar?) säger mig att man inte har någon större vetskap söderöver.
Hur gör ni som är glutenintoleranta och reser över en längre period i europa? Tanken är att fylla en del packväskor med mat till henne. Men man måste ju kunna handla på sig. Och framförallt kunna ta in på tex lägenhetshotell där man kan laga sin egna mat.
Tyvärr går det inte att äta på restauranger. Hur tillmötesgående personalen än är, och hur välmenande de än är, så är risken alltid stor att man får i sig gluten. Som exempel senast vi skulle äta ute. Vi pratade med restaurangen i fråga några dagar i förväg. Oerhört trevliga och de brydde sig verkligen. Men tyvärr är det ju inte kul att ha magknip i flera dagar på grund av att någon menade väl..
I detta fall hade de stekt det glutenfriabrödet (som för övrigt är dyrt som fan) tillsammans med vanligt bröd. Det räckte för att flickan skulle åka på en reaktion och med en mindre lyckad kväll som följd.
Tips och tricks tages tacksamt emot på bra mataffärer och butiker runt om i Europa. Är man glutenintolerant kommer man ju vanligen ihåg de klockrena ställena!
Tack på förhand.
För de som inte vet så innebär att vara glutenintolerant att inte tåla följande:
Havre, ex havrekli, havremjöl m.m.
Korn, ex pasta, nudlar, rostad lök, makaroner, lakrits, kostfiber, kornmjöl m.m.
Råg, ex rågmjöl, rågvete, ströbröd, skorksmulor m.m.
Vete, vetekli, vetemjöl m.m.
Nu till min fråga, ni som är beresta, vilka länder har bättre/sämre koll på detta? Det finns ju en enorm okunskap om detta även i Sverige, som ska vara en utav de länder som har bättre koll. Min instinkt (och fördomar?) säger mig att man inte har någon större vetskap söderöver.
Hur gör ni som är glutenintoleranta och reser över en längre period i europa? Tanken är att fylla en del packväskor med mat till henne. Men man måste ju kunna handla på sig. Och framförallt kunna ta in på tex lägenhetshotell där man kan laga sin egna mat.
Tyvärr går det inte att äta på restauranger. Hur tillmötesgående personalen än är, och hur välmenande de än är, så är risken alltid stor att man får i sig gluten. Som exempel senast vi skulle äta ute. Vi pratade med restaurangen i fråga några dagar i förväg. Oerhört trevliga och de brydde sig verkligen. Men tyvärr är det ju inte kul att ha magknip i flera dagar på grund av att någon menade väl..
I detta fall hade de stekt det glutenfriabrödet (som för övrigt är dyrt som fan) tillsammans med vanligt bröd. Det räckte för att flickan skulle åka på en reaktion och med en mindre lyckad kväll som följd.
Tips och tricks tages tacksamt emot på bra mataffärer och butiker runt om i Europa. Är man glutenintolerant kommer man ju vanligen ihåg de klockrena ställena!
Tack på förhand.