Man kan inte bli omyndighetsförklarad i Sverige nu för tiden, så det beror ju lite på vad du menar.
Omyndig person, som i under 18 år, får generellt sett inte själv ingå avtal (Föräldrabalken 9 kap). Undantag finns, bl.a. att den som är över 16 får använda pengar som han själv tjänat in genom arbete. Men den generella regeln är att föräldrarna (förmyndare) har rätt att häva avtal som har ingåtts med underårig.
Vuxna människor som behöver olika former av juridiskt stöd och hjälp kan få en god man eller en förvaltare.
Ett godmanskap är mer begränsat och gäller endast vissa rättsliga handlingar, av varierande omfattning efter behov och vad rätten bedömer (Föräldrabalken 11 kap, 4§). Till exempel kan en god man få i uppdrag att "bevaka" en dyr fastighet så inte ägaren blir "lurad" att sälja den p.g.a. till exempel demens, men övrig egendom har inte denne gode man rätt att påverka.
Förvaltare är ett "kraftigare ingripande" för personer som helt bedöms "ur stånd att vårda sig och sin egendom" (Föräldrabalken 11 kap, 7§). Även här finns dock vissa undantag om rättshandlingar som den som är satt under förvaltarskap fortfarande får utgöra.
Så: ja, om den som skriver på är underårig kan köpet gå tillbaka. Om den som skriver på har sin förmögenhet satt under godmanskap så kan köpet gå tillbaka. Om den som skriver på är satt under förvaltarskap kan köpet gå tillbaka.
Det var kvällens juridiklektion Läs mer i de fantastiskt spännande lagtexterna Föräldrabalken och Handelsbalken om ni inte kan sova i natt
En ansökan görs till en länsrätt som tar ett beslut om förvaltarskap. Och ja du kan bli "omyndigförklarad" som det hette förr. Det kanske inte heter samma sak idag, men fungerar på precis samma sätt. Du har inte längre självbestämmanderätt.