CayLe skrev:
Är du helt 100% säker på det? För på ägaren så verkar det vara tvärtom...
Köpet täcks av den allmänna köplagen förutom de delar där du och säljaren kommit överens om specifika saker. I lagen finns definitioner om vad som kan anses vara ett fel. Motorcykeln är felaktig om; motorcykeln inte är sådan som säljaren har sagt, säljaren har låtit bli att upplysa köparen om ett allvarligt fel som han kände till (svårt att påvisa), motorcykeln var i väsentligt sämre skick än köparen med anledning av priset och andra omständigheter kunde förutsätta.
Det är bra att veta att en avtalsklausul om "Befintligt skick" inte betyder att säljaren helt kommer ifrån sitt felansvar. Om säljaren inte vill ansvara för de fel motorcykeln har, bör han i ett avtal precisera felen. Detta gäller egentligen bara fel som köparen inte rimligen kunnat se, vilket innebär att du vid privatköp har en omfattande undersökningsplikt.
Om det trots allt blir fel måste du reklamera snarast ("utan skäligt uppehåll"). Om det är fel på motorcykeln kan du kräva att priset sänks eller att köpet hävs (vid stora fel). Vid hävning kan du få betala för den tid (nytta) du haft motorcykeln.
Om säljaren har uppträtt "svikligt", dvs om han känt till ett fel på motorcykeln och uttryckligen förnekat att motorcykeln hade det felet eller om han dolt t.ex. en rostskada, kan du häva köpet även om felet inte är väsentligt. När säljaren uppträtt svikligt gäller inte heller att du måste reklamera inom två år efter köpet. I stället gäller en tio-årig preskriptionstid. Men det är du som måste visa att motorcykeln var felaktig redan när du köpte den.
Om du trots allt råkar i tvist med säljaren kan du få hjälp av din kommun (konsumentvägledningen). Du kan också gå till en advokat, men det kostar pengar. Rör det sig om stora belopp kan det vara värt att vända sig till en advokatbyrå direkt. Se till att ta ett inledande samtal med advokaten om dina chanser att vinna innan du bestämmer dig för att anlita en advokat en längre tid. Om du och säljaren inte kan komma överens får du gå vidare till tingsrätten.
För att ta upp ärendet i tingsrätten så måste du stämma säljaren, och det kan du göra på din eller säljarens hemort. För att ansöka om stämning behöver du ett formulär från tingsrätten - för formuläret betalar du en avgift. Om tvisten rör mindre än ett halvt basbelopp kan rättegången genomföras skriftligt (snabbare, enklare och billigare). Gäller det mer måste du lämna stämningsansökan på säljarens hemort. Den som förlorar betalar samtliga rättegångskostnader. Du kan även ha rättskydd i din hemförsäkring - hör efter med ditt försäkringsbolag.