Kul tråd!
Att döma av tonläget och de olika åsikterna här verkar det som minst
en av er inte fattar vad han pratar om. Vem vet jag inte. Och då kanske
det inte gör så mycket om en till som inte fattar mycket av det här lägger
sig i.
Jag tycker det verkar som att man kan mena två olika fenomen när man
pratar om överhettat vatten.
1. När man kokar vatten i en kastrull på spisen kokar det vid ca 100C
vid normalt lufttryck. Om man utsätter vattnet för högre tryck kan man
värma vattnet till högre temperatur an 100C utan att det kokar till ånga,
även om man vispar runt i det.
2. Om man försiktigt värmer vatten vid normalt lufttryck kan vattnets
temperatur bli lite mer än 100C utan att det övergår i gasform.
Se filmen på
http://www.phys.unsw.edu.au/~jw/superheating.html .
Ungefär som underkylt vatten (
http://youtube.com/watch?v=hwUdrgC1Uyc)
fast tvärt om liksom.
Om man sätter ett lock med en dysa på kaffevattnet i filmen ovan borde
det ju bli en raket. Fast 2.-vattnet verkar ju rätt instabilt. Kanske nästan
lika spännande som att bygga en raket med nitroglycerin?