Skala ett ägg?

Nicke

Raj raj raj
Gick med
9 Mar 2003
Ort
Stockholm
Hoj
SCOTT trampcykel :(, KTM 950SM 2006 såld, Triumph TT600 -01 såld, R1 -02 stulen
Alltså, kallvatten är ju för att äggen inte ska bli mer färdiga än vad det är tänkt. Får de ligga framme kokheta så fortsätter kokprocessen.

Jag har sen jag såg kock-Niklas göra påskägg för ett år sen börjat lägga ner äggen i kokande vatten just för att ha koll på tiden. Mitt bästa tips just nu är att låta vattnet koka upp, i med äggen med sked så de inte går sönder och dra ner plattan på 3:an så det bara sjuder lite lätt. Låta äggen "gå" prick 9 minuter. Då blir de nästan hårdkokta men med krämig gula = grymt goda. Gillar inte när de är så hårdkokta så gulan blir helt torr. Gillar annars löskokta men det går så dåligt att skiva om man ska ha dem på macka.

Kock-Niklas körde lite olika påskägg i programmet jag såg. Bara sex minuter i vatten så gulan blir rinnig och lite sparris och nån sås till.

Stekt ägg är ju också förjäkligt gott på macka. Fick det ofta när jag var i Norge en vecka i småskolan. Svenskare är ju såna mackor man får på riktiga taxifik: tekaka med stekt ägg och falukorv eller pannbiff. Ruggigt gott!

Gubbvarning på inlägget men det bjuder jag på :)

En detalj jag lagt märke till vad det gäller äggen är att om man direkt efter kokning lägger dem i kallvattenbad och låter dem ligga däri blir de mycket lättare att skala än om de bara kyls ner och ligger i luften.
 

Skrotnisse

What would Shervin do?
Gick med
4 Oct 2006
Ort
Månbas Alpha
Hoj
120 år gammalt, 2559cc
Alltså, kallvatten är ju för att äggen inte ska bli mer färdiga än vad det är tänkt. Får de ligga framme kokheta så fortsätter kokprocessen.

Jag har sen jag såg kock-Niklas göra påskägg för ett år sen börjat lägga ner äggen i kokande vatten just för att ha koll på tiden. Mitt bästa tips just nu är att låta vattnet koka upp, i med äggen med sked så de inte går sönder och dra ner plattan på 3:an så det bara sjuder lite lätt. Låta äggen "gå" prick 9 minuter. Då blir de nästan hårdkokta men med krämig gula = grymt goda. Gillar inte när de är så hårdkokta så gulan blir helt torr. Gillar annars löskokta men det går så dåligt att skiva om man ska ha dem på macka.

Kock-Niklas körde lite olika påskägg i programmet jag såg. Bara sex minuter i vatten så gulan blir rinnig och lite sparris och nån sås till.

Stekt ägg är ju också förjäkligt gott på macka. Fick det ofta när jag var i Norge en vecka i småskolan. Svenskare är ju såna mackor man får på riktiga taxifik: tekaka med stekt ägg och falukorv eller pannbiff. Ruggigt gott!

Gubbvarning på inlägget men det bjuder jag på :)

Tradarmacka rockar.
 

Nicke

Raj raj raj
Gick med
9 Mar 2003
Ort
Stockholm
Hoj
SCOTT trampcykel :(, KTM 950SM 2006 såld, Triumph TT600 -01 såld, R1 -02 stulen
Matvraket, Sibyllagrill, i Älandsbro precis norr om Härnösand har en kul rätt: "tradartuttar med äggvårtor". http://pintxos.wordpress.com/2009/07/11/alandsbro-fast-food-tradartuttar/ Nu är den handskrivna griffeltalvleskylten utbytt mot en modernare historia.

Edit: fast nu kallas den tydligen bara Tradare. Gamla namnet kanske kände lite för mycket in-your-face?

img_0220.jpg


Tradarmacka rockar.
 
Last edited:
Nyheter
ExploreBike: Gotland Grand National 2.0

Foto: Creativeflipp Gotl...

Uppdaterad Kawasaki Ninja 1000SX

Kawasaki har uppdaterat sin...

Uppdaterad Triumph Trident 660

Triumph har presenterar en ...

Bike med Stark Varg på GGN!

Nu är vi på plats på GGN 2....

Nya Honda CB1000 Hornet presenterad

25YM Honda CB1000 Hornet ...

SVT sänder Gotland Grand National 2.0

SVT Sport och Nordic Sport ...

Sista finputsningen med Vargen inför GGN!

I söndags körde jag sista t...

Stark Future ska erövra mc-världen och bildar team med Swecon i enduroklassikern!

Pressrelease, 2024-10-21, S...

Energica i konkurs och upplöst

Energica är i konkurs och b...

Kawasaki Ninja 1100SX uppdateras

Kawasaki har uppdaterat sin...

Top