Hmm ok men fartvinden kyler väl ned givarkroppen? Exempelvis en vindruta på en bil som stått i solen är skapligt varm, kör man bilen 1 mil i 100km/h så torde vindrutan bli svalare.
Enligt SMHI:
Hur skulle det
inte kunna bli felvisning?
Därför att den där tabellen är bara giltig för kroppar som försöker upprätthålla en temperatur som är högre än luftens temperatur.
För att försöka förklara det enkelt.
Kroppen försöker upprätthålla 37 grader.
Luften har en temperatur på 20 grader.
Då kommer värme hela tiden att transporteras från kroppen till luften då naturen alltid strävar efter att jämna ut temperaturskillnader.
Blåser det så kommer värmetransporten att bli större på grund av att konvektionen ökar då luften rör sig.
Vid vindstilla kommer en frisk person att klara av att upprätthålla normal kroppstemperatur då värmeproduktionen är tillräckligt stor för att motverka köldeffekten.
Blåser det mycket så kommer värmeavgivningen att bli större då den strömmande luften kommer att försöka få ner kroppen till 20 grader och luften rör sig.
Där är alltså din tabell med köldeffekt giltig.
Jämför vi med en temperaturgivare så håller den 20 grader och luften håller 20 grader. Ingen värme transporteras alltså från temperaturgivaren då den har samma temp som omgivningen.
Även om det blåser så kommer ingen värme att överföras då köldeffekten är proportionell mot temperaturskillnaden och temperaturskillnaden är ju 0.
Grunden i värmeöverföring är följande om man tar det lite förenklat.
Överförd värme = Överföringskoefficient * temperaturskillnad.
Eftersom jag inte har några korrekta koefficienter i huvudet så tar jag fiktiva värden. Resonemanget är dock samma.
Låt oss säga att vid stillastående luft så har man koefficienten 1.
Vid 10 sekundmeter så har man koefficienten 2
Vid 20 sekundmeter så har man 3 osv.
För en människa i rumstemp så är då överföringen = 1 * 17 = 17.
Blåser det 10 sekundmeter så blir överföringen = 2*17 = 34. Detta är ju samma som 1*34 vilket skulle innebära en omgivningstemp som är 34 grader under kroppstemp = 3 grader och vindstilla. Köldeffekten skulle då vid 10 sekundmeter och 20 grader motsvara 3 grader och vindstilla.
För en termometer i rumstemp blir samma sak såhär.
Överföring = 1 * 0 = 0
Blåser det 30 sekundmeter så blir det = 4 * 0 = 0.
En termometerkropp är med andra ord inte utsatt för köldeffekt då det inte finns någon temperaturskillnad mot omgivningen.
Undantaget är om du tar ut en varm termometer i kylan. Då kommer värme att överföras från termometern till omgivningen tills termometern antagit omgivningstemperaturen. Denna transport går fortare i blåst.
Med andra ord får du en termometer som reagerar snabbare på temperaturförändringar om den sitter i blåst.