Varför blir bröd hårt?

BillS

DayDreamer©
Gick med
15 May 2004
Ort
Nacka Strand
Hoj
R6/YZ400F
Vet nån varför bröd blir hårt om det får tillgång till syre?
Torkar det bara? Det går ju så fort..
 

Aleksander

................
Gick med
6 Jun 2005
Ort
GÖTEBORG
Hoj
525 + pitpro 125cc
Strongliquid skrev:
2307362 Hur lång tid tar det innan mjukt bröd som hårdnat, blir mjukt igen?

none.gif
 

BillS

DayDreamer©
Gick med
15 May 2004
Ort
Nacka Strand
Hoj
R6/YZ400F
Är det verkligen så enkelt?
Vätska som avdunstar?
Man kan ju ha brödet svalt och mörkt och det hårdnar ändå?
 

McB

Moderat(or)
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Göteborg
Hoj
Senare...
Ur Illustrerad Vetenskap nr 12/2003:

Franskbröd innehåller ofta stora mängder fukt, medan knäckebröd är torrt. Naturen försöker utjämna skillnaden mellan bröden och deras omgivning. Så medan det torra knäckebrödet suger fukt från luften, avger det fuktiga franskbrödet fukt. Därför blir hårt bröd mjukt och mjukt bröd hårt, om det får ligga. Knäckebröd håller betydligt längre än franskbröd, ofta upp till flera månader. Det beror på att knäckebröd är mycket massivare och kompaktare och därför har svårare att suga fukt från luften, än franskbröd har att avge fukt. Man kan jämföra knäckebröd med en gammal, torr svamp, som endast i liten utsträckning suger vatten om man doppar den. Även grovt bröd och rågbröd håller bättre än franskbröd. Skälet är att de vanligtvis har ett större fettinnehåll än franskbröd, och fett gör att bröd håller bättre. Samtidigt är det fler kärnor i de grova bröden, och kärnor binder och suger fukt mycket effektivare än vetemjöl. Alla slags bröd håller sig bäst i lufttät förpackning. Det bästa man kan göra om man vill förhindra att brödet blir för hårt eller mjukt är att förvara det i en tätslutande påse eller i en låda med lock. På så sätt finns det mindre luft att suga fukt ur eller avge fukt till, och därmed uppstår mycket fortare ett tillstånd av jämvikt.
 

Nursey

Utan lem
Gick med
26 Jun 2008
Ort
Mitt i säntrum av Muppsala
Hoj
Svart Bandithona
Amenshit :)

Man kan lägga torrt bröd i ugnen tillsammans med en skål kokande vatten. Ångan återupplivar brödet till en viss del. Men det får inte vara för torrt.

Allt som har en naturlig fuktighet och inte har möjlighet att återfukta sig självt TORKAR ju ut i längden (mörkt o välförpackat som det må vara). Är det för fuktigt mögglar det ju istället. Var det bara jag som gick natur på gymnasiet? :D
 

chrilla

Ny medlem
Gick med
15 Dec 2003
Ort
Göteborg
Hoj
Röd Firestorm -98, Santa Cruz Chameleon "tramp-bike"
Nursey skrev:
Allt som har en naturlig fuktighet och inte har möjlighet att återfukta sig självt TORKAR ju ut i längden (mörkt o välförpackat som det må vara).

Nej, det torkar inte om det är tätt förpackat så att inte vatten kan ta sig ut på nåt sätt.

Anledningen till att bröd upplevs som torrt efter några dager även om inget vatten tillåts dunsta från det, är att vattenlöst stärkelse kristalliserar och brödet blir mindre segt och mer sprött, men igentligen inte torrare. Kyla påskyndar processen, förvara därför inte bröd i kylen, rumstemp är bäst (eller frys).
 

GuW

Version 1.1
Gick med
30 Jul 2004
Ort
Nej
Hoj
Ja
:fakta Man kan fräscha upp pepparkakor som har blivit mjuka genom att grädda om dom i ugnen. :fakta
 

Gustav1

Vem var det som kastade?
Gick med
29 Aug 1982
Ort
Växjö
Hoj
Suzuki SV650S -03
Nja, det är mer kemiskt än man kan tro.

Brödets basform är knäckebröd, alltså hårt bröd.
Mjukt bröd tillverkas av nedmalt knäckebröd och någon form av vätska, till exempel vatten.
Det här gillar inte knäckebrödet. Men dessbättre för det så polar det med syre, som är en jävel på att driva ut fukt.
Så om syret får "komma till" så drivs fukten ur och brödet återgår till sin, nu förvisso, något omstrukturerade basform, knäckebröd.
 

chrilla

Ny medlem
Gick med
15 Dec 2003
Ort
Göteborg
Hoj
Röd Firestorm -98, Santa Cruz Chameleon "tramp-bike"
Gustav1 skrev:
2308129 Nja, det är mer kemiskt än man kan tro.

Brödets basform är knäckebröd, alltså hårt bröd.
Mjukt bröd tillverkas av nedmalt knäckebröd och någon form av vätska, till exempel vatten.
Det här gillar inte knäckebrödet. Men dessbättre för det så polar det med syre, som är en jävel på att driva ut fukt.
Så om syret får "komma till" så drivs fukten ur och brödet återgår till sin, nu förvisso, något omstrukturerade basform, knäckebröd.

Det var ju precis så jag menade, men jag kunde inte uttrycka mig!
 
Last edited:
Nyheter
Honda NT1100 med semi-aktiv fjädring

Honda har uppdaterat NT1100...

Yamaha Tracer 9 uppdateras

Sporttouring-modellerna TRA...

EICMA 2024: Ducati

Som väntat släppte de itali...

Royal Enfield lanserar nytt varumärke för eldrivna motorcyklar

Royal Enfield har tagit ste...

Honda ICE Concept

2025 Honda ICE Concept bike...

EICMA 2024

Nu lämnar vi Milano-mässan ...

EICMA 2024: KTM

Vi får dra oss tillbaka til...

SMC kräver omedelbar reform av 5-5-regeln

Sveriges MotorCyklister (SM...

Yamaha Tracer 9-modellerna uppdateras

Yamahas Sports Touring-mode...

Svenska Roam utnämnt till en av världens 100 viktigaste ”impact”-bolag

Roam, det kenyanska elmotor...

Top