uris skrev:
...det så är centraluret "radiostyrt", dvs att den tar signaler från ett atomur i Frankfurt som styr klockan så den går exakt + att den sköter om sommar/vinter tid oxå./Micke
Om i skall fortsätta "besserwissandet" och ha lite lektion så här innan lunch kommer en utläggning om den riktiga klockan, atomuret som faktiskt är i Paris och inte i Frankfurt!
- Den svenska nationella tidsskalan UTC(SP) är en nationell realisering av den internationella atomtidsskalan UTC. UTC(SP) upprätthålls med hjälp av flera atomur, cesiumur och väteur, och jämförs kontinuerligt med de internationella atomtidsskalorna TAI och UTC (se nedan). Jämförelsen erhålls genom mätningar mot satelliter inom GPS-systemet via den Internationella Byrån för Mått och Vikt (BIPM) i
Sèvres strax utanför Paris. Svensk lokal tid är UTC + 1 h under normaltid och UTC + 2 h under sommartid. Tiden för övergångar mellan normaltid och sommartid bestäms av Sveriges regering genom ett EU-direktiv.
Distribution av UTC inom Sverige sker via olika kanaler. Dels via UTC(SP) och de olika tidssynkroniseringstjänster SP erbjuder, men även via satellitsystem som GPS och långvågssändare som DCF77 i Tyskland.
Internationell tidhållning
Världstidsskalan UTC, som är basen för distribution av tid världen runt, är en kombination av två andra tidsskalor, TAI och UT1. Den internationella atomtidsskalan TAI räknas fram av den Internationella Byrån för Mått och Vikt (BIPM) som ett viktat medelvärde av tidsjämförelser mellan
ca 230 atomur placerade vid ett 60-tal nationella laboratorier världen runt. Världstidsskalan UT1 är en dynamisk tidsskala framräknad genom observationer av jordens rotation och som är proportionell mot jordens rotationshastighet kring sin egen axel. UT1 följer med andra ord solens upp och nedgång, vilket inte TAI nödvändigtvis behöver göra.
Definitionsmässigt har UTC samma metrologiska egenskaper som TAI, d v s en atomtidsskala, men följer också jordens rotation inom en sekund genom att till UTC, vid behov, lägga till eller dra ifrån en s k skottsekund. Skillnaden mellan UTC och TAI är på detta sätt alltid ett helt antal sekunder och skillnaden mellan UTC och UT1 är alltid mindre än 0,9 sekunder. Detta är oftast tillräckligt vid navigering baserade på astronomiska observationer där UT1 används. Skottsekunder införs normalt i slutet av månaderna juni eller december efter beslut från IERS (International Earth Rotation Service).
Både TAI och UTC är s k virtuella tidsskalor eller "pappersklockor". Fysiskt realiseras UTC genom de olika nationella laboratoriernas tidsskalor, i Sverige genom UTC(SP). Det viktade medelvärdet innebär också att realiseringen av enheten för 1 sekund inte beror på en enda klocka. Detta är oerhört viktigt för kontinuiteten och stabiliteten i UTC. UTC står inte och faller med en enda klocka.
Tack för mig...