Gaffelolja

Jag har lagt ner mycket tid på detta med viskositet på gaffelolja... :va

Det jag kommit fram till är att 0W 5W 10W o.s.v. inte betyder så jädra mycket, för det är viskositet vid 100°C, vilket man förhoppningsvis inte har i gaffeln. :)

Vissa tillverkare anger cSt/40°C vilket är mer användbart mätetal då det ligger i närheten av den faktiska arbetstemperaturen.

http://www.peterverdone.com/wiki/index.php?title=Suspension_Fluid

Men jag fick iofs. fram att jag skulle ha 2.5W Castrol syntet till suckan som jag slog i, men jag tycker den är rejält underdämpad så jag vette fan...
 
Last edited:
Om du är nöjd med gaffeln som den var innan så är väl det enklaste att köra samma. Om du upplevde att gaffeln var som en cykelpump trots att du skruvat komp och/eller retur i botten så rekommenderar jag att du kör en tjockare vätska.
Tänk på att olika fabrikat skiljer sig åt. T.ex. kan motuls 10w hålla samma viskositet som belrays 5w.
 
Eller så struntar du i den länken, köper in de oljor du är intresserad av samt en duglig så kallad viskometer (femhundra tusen till fem mille beroende på hur ball du vill vara bland tribologer) och mäter själv - och upptäcker att vissa oljor inte alls har den viskositet de bör ha enligt sitt produktblad (Peter Verdone's lista är en sammanställning av information från just produktblad).

Skämt åsido, Verdone's lista är en bra utgångspunkt eftersom den visar precis de data du kommer att få från oljetillverkarna, men sammanställt på ett ställe. Som någon redan nämnt, strunta i det intetsägande W-systemet och fokusera i stället på viskositeten vid 40 grader C, det är ungefär den framgaffeltemperatur du får vid bankörning och viskositeten vid den temperaturen finns tillgänglig från alla tillverkare (om inte, välj annan tillverkare).

En -08 ZX10 har Kayaba-gaffel original och därför sannolikt Kayaba's vanliga 01-olja. Om du är nöjd med din gaffels nuvarande funktion, välj något med samma viskositet. Om du vill ha mer dämpning, välj något med högre viskositet. Om du vill ha mindre dämpning, välj något med lägre viskositet.

Notera att de flesta bra och dyra oljor har relativt låg viskositet, detta är en lättare utgångspunkt för de som också vill skapa en olja med högt viskositetsindex (= en olja som ändrar sin viskositet så lite som möjligt från låg till hög temperatur).

Låt dig dock inte frestas till att använda en stötdämparolja med extremt högt viskositetsindex. De oljorna saknar tyvärr vissa friktionssänkande tillsatser som bör finnas i en bra framgaffelolja. Det finns endast ett fåtal oljor på marknaden som är dugliga både i gaffel och stötdämpare, till exempel Öhlins 1309.
 
Last edited:
Många har 5 W i inre kammaren (hydraliken) och 10 W i yttre kammaren för att få en lite starkare oljefilm för smörjningens skull av bussningar o.sv.
 
Några vanligt förekommande framgaffeloljor:

Kayaba "01" 15.6 cSt vid 40 grader C (alla gathojar med Kayaba / KYB framgaffel)
Showa "SS-05" 15.68 cSt vid 40 grader C (alla gathojar med Showa framgaffel)
Öhlins 1305 16.5 cSt vid 40 grader C (alla gamla Öhlins-gafflar)
Motul Factory Line "5" 18.3 cSt vid 40 grader C (kompetent eftermarknadsolja)
Öhlins 1309 19.0 cSt vid 40 grader C (alla nyare Öhlins-gafflar + cartridge-kit)
 
Om man har en gaffel man fått till så man trivs med, och den har Motul Fork Oil, Factory Line (Heavy, 15-20) 61.0cSt,
har man missat nått med shimsning då som man borde göra för att vinna vissa egenskaper?
 
Om man har en gaffel man fått till så man trivs med, och den har Motul Fork Oil, Factory Line (Heavy, 15-20) 61.0cSt,
har man missat nått med shimsning då som man borde göra för att vinna vissa egenskaper?

Sådana saker kan diskuteras i oändlighet med ett antal teoretiska argument, men om någon är nöjd med funktionen så finns absolut ingen anledning att avfärda det hela som felaktigt. Man skulle möjligtvis kunna ha åsikter om framgaffelns funktion vid extremt högfrekventa rörelser, men detta är inte direkt kopplat till den uppmätta kinematiska viskositeten utan mer till andra fysikaliska egenskaper som delvis följer den kinematiska viskositeten samt helt enkelt till styvheten (egensvängningsfrekvensen) hos dämpsystemets mekaniska delar.

Coolt! Vilken hoj har det?

Det är mig veterligen inte vanligt att ha olika oljor i olika delar av gaffeln, men de gafflar som har slutna dämpsystem skulle kunna ha det. Alla Öhlins racegafflar, de dyraste Öhlins cartridgekitten för Supersport / Superstock, ett fåtal gathojar med trycksatta dämpsystem (bl.a. Desmosedici) samt ett antal crosshojar.
 
Vart kan jag köpa Öhlinsolja till min gamla skorv online då, och vilken ska det vara?
 
Nyheter
Nya Indian Pursuit Elite

Screenshot Indian Motorc...

Icons of British Originality

Åtta team från åtta länder ...

BMW presenterar R 12 G/S

BMW Motorrad har presentera...

Europeisk kampanj för säkrare motorcykelkörning

Den europeiska branschorgan...

BMW R 12 G/S

BMW Motorrad har presentera...

Sveriges vägar i allt bättre skick

Foto: Liza Simonsson Utv...

H-D Euro Festival i Port Grimaud 8-11 maj

Nu börjar det närma sig för...

Norrtälje Custom Bike Show

Förra året firade Twin Club...

Harley-Davidson Euro Festival närmar sig 

8–11 maj smäller det – tiot...

Sveriges vägar blir bättre

Foto: Samuel Unéus Utvec...

Back
Top