Vässa en kniv så vass att du kan skära i hårstrån (hair whittling mirror edge)

Jag köpte en sån här rackare! http://www.knivbutik.se/knivbrynen-knivslipning/307-spyderco-sharpmaker.html

Otroligt nöjd med den, förmodligen inte den polerande eggen du pratar om men så de går så jäkla snabbt o slipa upp köksknivar och dyl men utmärkt resultat.


Hade tidigare en elektriskt knivväss o en billig manuell variant som man bara drog igenom kniven med. O man tyckte att de blev vassa som fan. Jo, Tjena!
Kollade faktiskt på just den du visade upp. Måste köpa något dylikt för jag kommer inte palla hala fram den jag har varenda gång man vill finjustera en kökskniv lite när man står där framför köttbiten. Den är mer för att göra knivar vassa från att ha varit lite sämre. Vet du vilka grader man får med den du har?
 
Last edited:
Hade tidigare en elektriskt knivväss o en billig manuell variant som man bara drog igenom kniven med. O man tyckte att de blev vassa som fan. Jo, Tjena!
Kollade faktiskt på just den du visade upp. Måste köpa något dylikt för jag kommer inte palla hala fram den jag har varenda gång man vill finjustera en kökskniv lite när man står där framför köttbiten. Den är mer för att göra knivar vassa från att ha varit lite sämre. Vet du vilka grader man får med den du har?

30 och 40 grader får man.
Jag började men slipstenar men insåg att de där tar tid.. ville ha ett snabbt resultat på köksknivarna och de gjorde sharpmakern helt perfekt.

Sen är de många som tipsade om den (tom depaul) så då fick de bli en.
Slipa knivar är kul! Speciellt när de går fort och man får bra resultat.
Skickar med en länk i samma veva. :)http://knivforum.proboards.com/thread/47/spyderco-triangle-sharpmaker-204
 
Haha..Samma med min tjej. Jag satt i köket och slipade när hon drog till jobbet o fler timmar timmar senare när hon kliver in genom dörren. Vem satt fort där o slipade =D Hon garvade o kallade mig en amerikansk hillbillie. Sen undrade hon hur jag tänkte när jag slipade köksknivarna asvassa. Då kan ju barnen skada sig. Hmm...konstigt resonemang. Vad använder man knivar till om inte att skära..de ska vara sharp as a motherfucker :fakta

Lagom e bäst , man kan vässa knivar så man skär sig om man tittar på dom ,skulle fan inte ha ultravässade knivar hemma om jag hade barn iaf - kanske kul hobby däremot.
Har inte ultravässade knivar då jag springer omkring i terränglådan.Jag har dom så man kan sprätta upp en firre utan att såga ungefär (Ganska slött) , skall man göra fileer så vässar man kanske upp dom ibland tillfälligt med ett diamantbryne.

Finns dock folk på vissa forum som har yxor som man kan raka sig med...I skogen räcker en som är dragen mot en vanlig sten:tummenupp
 
Fick hem kittet imorse o har nu hunnit öva lite. Har vässat 8 knivar.
Jag får dem så pass vassa att jag kan precis skära igenom kollegieblockspapper genom att bara trycka igenom kniven utan någon skärrörelse. I medelhastighet måste jag tillägga. Gör man snabbt kan kniven va lite slöare. Gör man det riktigt sakta så behöver den vara vassare. Speciellt i startläget.
Men det är helt ok då jag inte hade någon kniv som var så pass vass från fabrik.
Dock vill jag ha dom lite vassare så jag beställde nyss en 2000 korns slipsten. Högsta i kittet var 1000. Efter det ska jag testa strigeln med fint slipmedel.

Kan man vässa kockknivar med kittet du köpte också? Kan du länka?:)
 
Kan man vässa kockknivar med kittet du köpte också? Kan du länka?:)

Absolut. Du har 17, 20, 25 och 30 grader att välja mellan. 17 till 20 grader är populära grader på eggen för köket.

Köpte mina prylar här. Rekommenderar att köpa stativ, leather strop (strigel) och super sapphire sten (2000grit) I paketet får man endast till 1000grit. Tog 3 dagar att få hem grejerna.
https://www.knivesandtools.co.uk/en/pt/-lansky-professional-sharpening-system.htm

Gjorde ett litet klipp när jag skär lite (eller snarare drar igenom) i kollegieblock papper med ett par fällknivar samt en riktigt billig no-name kökskniv som var så slö att det knappt gick att skära bröd med innan. Fick göra om hela eggen i ny gradvinkel

https://www.youtube.com/watch?v=AELKEyvlR5c
 
Last edited:
Jag har en sådan här

http://www.ebay.com/itm/Professiona...345308?hash=item20fda4205c:g:rGQAAOSwcwhVPuvz

Fungerar kanon. När det ska formas helt ny egg blir det mycket bättre än på frihand. (surprise)

Det vardagliga brynandet och skärpningen gör jag på på ett gammalt läderbälte upp sprikat på en plankbit i kombination med olja och autosol.
Keep it simple.

Autosol kanske man ska testa. Vill ha något riktigt fint på läderstrigeln så jag inte sabbar eggen efter 2000 korns stenen. Tänkte om man skulle testa polish/vax för bilpolering oxå.
 
Slipa knivar är rogivande. En Fairbairn-Sykes kan man fila på i timmar :)
 
Last edited:
Väntar spänt på de första bildinläggen från akuten... :D Flest stygn vinner :banana

Neeejdå, men var försiktiga ni nyblivna knivslipare! Det är lätt att skära sig om man inte ser upp, till och med på knivar som man inte ens fått upp till hårstråskärpa ännu ;) Skillnaden på att skära sig på en vass kniv jämfört med en halvslö är att ni inte kommer märka att ni skurit er förrän det plötsligt bara pissar blod överallt, så var försiktiga :)
 
Väntar spänt på de första bildinläggen från akuten... :D Flest stygn vinner :banana

Neeejdå, men var försiktiga ni nyblivna knivslipare! Det är lätt att skära sig om man inte ser upp, till och med på knivar som man inte ens fått upp till hårstråskärpa ännu ;) Skillnaden på att skära sig på en vass kniv jämfört med en halvslö är att ni inte kommer märka att ni skurit er förrän det plötsligt bara pissar blod överallt, så var försiktiga :)

Hehe..skar mig 2 ggr. Märkte det först när jag tvätta händerna o det började svida på tummen. Inte djupt då det inte var blod. Men tillräckligt för att svida
 
Hehe..skar mig 2 ggr. Märkte det först när jag tvätta händerna o det började svida på tummen. Inte djupt då det inte var blod. Men tillräckligt för att svida

Tur att det inte var värre då :D

Jag skulle grovslipa en av mina egensmidda knivar på en gammal hederlig slipsten (platt), höll i knivryggen och drog eggen fram och tillbaka från och mot mig. Råkade glida ner med ena fingerspetsen mot knivens egg utan att märka det på ett mot, och sköt sen kniven rakt genom fingerspetsen på från :näsblod Skapligt djupt, tappade nästan hela fingeravtrycket :D
 
Blev rejält inspirerad att försöka lyckas med det däringa hårtricket...och se, åttonde försöket så gick det banne mig.
Har inte lyckats få till det längs hela eggen men bra nära. Hårtricket funkar :yoparty
Trodde inte att en Global gick att få så sjukt vass.
Men helvete vilket analt pyssel det va:död
En dryg timme från 100-sten ned till 0.5my pasta.
 
Blev rejält inspirerad att försöka lyckas med det däringa hårtricket...och se, åttonde försöket så gick det banne mig.
Har inte lyckats få till det längs hela eggen men bra nära. Hårtricket funkar :yoparty
Trodde inte att en Global gick att få så sjukt vass.
Men helvete vilket analt pyssel det va:död
En dryg timme från 100-sten ned till 0.5my pasta.

Problemet med det är ju bara att då har du inte längre en egg som håller för att använda i köket. En så vass egg har en klar tendens att vika sig när den belastas med något lite tyngre. (som att skära grönsaker och liknande).
Nu har ju global ganska hård stålkvalitet så dom klarar en ganska tvär eggvinkel.
Men även med hårda stålkvaliteter så är det overkill att vässa till "hårstråskärpa" eftersom den eggen kommer att slitas sjukt fort vid vanlig användning.
 
Problemet med det är ju bara att då har du inte längre en egg som håller för att använda i köket. En så vass egg har en klar tendens att vika sig när den belastas med något lite tyngre. (som att skära grönsaker och liknande).
Nu har ju global ganska hård stålkvalitet så dom klarar en ganska tvär eggvinkel.
Men även med hårda stålkvaliteter så är det overkill att vässa till "hårstråskärpa" eftersom den eggen kommer att slitas sjukt fort vid vanlig användning.

Javisst är det så. Men nu snackar vi nörderi. Om hårklyveri är 10 på våran "skärpeskala", så räcker det nog med en 6:a för normalt köksarbete.
Ungefär som att det är nödvändigt med 200 hk i hojen för att det skall vara roligt, räcker bra med 100. :D
 
Nyheter
Motorcykelns Dag 3 maj

Den 3 maj är det Motorcykel...

Bilprovningen: Brister hos var fjärde motorcykel

Foto: Bilprovningen Våre...

Europeisk kampanj för säkrare motorcykelkörning

Den europeiska branschorgan...

Bara två månader kvar till Gotland Ring Bike Week !!

En liten påminnelse om året...

2 månader kvar till Gotland Ring Bike Week !!

Nu är det bara två månader ...

Nya Indian Pursuit Elite

Screenshot Indian Motorc...

Icons of British Originality

Åtta team från åtta länder ...

BMW presenterar R 12 G/S

BMW Motorrad har presentera...

Europeisk kampanj för säkrare motorcykelkörning

Den europeiska branschorgan...

BMW R 12 G/S

BMW Motorrad har presentera...

Back
Top