Vart hittar du siffran 6-8k timmar? När jag hade företag hade vi armaturer och original rör som gick i 12år, innan vi började byta ut dom. Lysrör som gick 12h per dygn.
Min utebelysning hemma är vanlig stavlampa 11W. Valde E27 sockel för att vara förberedd på allt.
10st 11W. Skulle jag ersätta det med led vore det 9W för att hålla 680Lumen i varmvitt. Jag sparar dvs 20W på att köra LED. Med en lampa som kostar 100kr/st jämfört med mina osram 11W för 300kr för en kartong á 30st så är det lång payoff på LED. Dessutom så är det flesta lampor hemma hos mej som går sönder LED.
Jag är inte imponerad utav LED än. I vissa lägen ja visst. Men LED armaturen finns ju inte om 10år när den går sönder. En E27 finns i 100år till. Att då byta ut min utebelysning pga att armaturen inte finns när det börjar gå sönder en eller två blir väldigt dyrt. E27 står starkt än bara byta lampa.
Fel av mig. Det var en gammal siffra.
Moderna T5 lysrör har en livslängd på upp till 15000 timmar. Men det beror också på vilka armaturer man har. 15000 timmar uppnår man bara med moderna drivdon i armaturen. Har man gammaldags armaturer med drosslar så får man avsevärt kortare livslängd på lysrören.
Dessutom påverkas lysrörs service life en del av hur länge dom är tända per gång. Lysrör som är tända 12h/dygn klarar fler belysningstimmar än ett lysrör som är tänt 3h/dygn.
Värt att veta är då också att man inte anger livslängd för alla ljuskällor på samma sätt.
För glödlampor och dess ersättare anger man exempelvis tiden för när hälften av ljuskällorna slocknat oavsett om dom tappat ljussstyrka.
För lysrör så anger man livslängden som service life vilket är den tid vid vilken ljusstyrkan är minst 80% av original. Det innefattar både slocknade lampor och sänkt ljusintensitet från ljuskällorna.
som exempel. Om du har lysrörsbelysning med 10 st lysrör så innebär det att om 1 lysrör slocknat och resterande lyser med 90% av sin originalintensitet så har du kvar ca 80% av original ljus. Du har då uppnått Service Life.
byter du då ut det slocknade lysröret så innebär det att resterande lysrör fortfarande bara ger 90% av ljusstyrkan dom hade från början. Dvs verkningsgraden på lysrör sjunker med tiden.
Bra LED har mycket litet bortfall av ljus. Däremot är det snårigare att bedöma livslängden eftersom man ofta anger livslängden för dioderna i sig. Dvs om man sätter en skaplig LED i en lampinfattning med billiga komponenter i drivningen så kan man ange en lång livslängd men i praktiken kommer ljuset att slockna långt före det.
Jag misstänker att det är fallet med IKEAS LED lampor för jag har upplevt att dom har avsevärt kortare livslängd än förväntat.
vad gäller din jämförelse så skulle jag säga att du jämfört en stavlampa med relativt högt ljusutbyte med en LED med ganska dåligt.
Numera säljer som flesta ställen inte LED med 680 lumen.
valen man har är 470 lumen (som skall motsvara 40W glödljus) och 810 lumen (som skall motsvara 60W) på dom flesta ställen. I alla fall om vi pratar om ljuskällor med E27 fattning
En bra LED E27 ger ca 810 lumen med 8,5-9W (10W om du väljer en billigare LED för ca 30kr) en riktigt bra CFL behöver 14W för samma ljusutbyte. Dsv besparingen skall vara större än du kommit fram till. Men baserat på dina lumensiffror så är det nog ett tag sedan du köpte en hög lampor senast.
Osram har inte några lampor med dom ljusstyrkorna i sitt sortiment idag (I alla fall inte på sin hemsida)
Dock har du ju helt rätt i att om du har befintliga E27 armaturer så är det enormt svårt att räkna hem ett byte av armaturer om du inte räknar på väldigt lång horisont. Och ljuskällorna till E27 sockel är enormt billiga så i det fallet krävs det ganska mycket belysningstid innan du når break even. Där finns ju dessutom alternativet att sätta i LED med E27 fattning vilket gör att du inte kan spara just någon energi på att byta armaturerna.
Ska man sätta in LED armaturer i belysningen så skall man naturligtvis använda sig av armaturer som har utbytbara ljuskällor. Allt annat är idioti. Har man otur och får ett måndagsexemplar så är det ju djävligt tråkigt att behöva byta ut alla sina armaturer bara för att en packat ihop efter 3 år och just den armaturen har utgått. Har man en armatur med ljuskällor med G8 eller någon annan standardiserad infattning så kan man byta ljuskällan och fortsätta använda armaturen.
Och dom ljuskällorna är ganska billiga att köpa. Särskillt som dom i en del fall säljs som direktutbyte mot Halogenlampor i spotlights mm.
Vad gäller livslängden så har jag i stort sett inte köpt något annat än LED eller lågenergi dom senaste 6-7 åren förutom något ställe där jag har Halogen för att jag gillar det gulnade ljuset som blir när man dimmar ner den.
Och jag kan inte påminna mig att jag behövt byta ut någon enda LED lampa förutom några stycken köpta på IKEA. däremot har jag fått byta ut dom flesta lågenergilamporna för att dom tappat ljusstyrka, dött eller blivit ohyggligt sega att tända. Numera har jag nog bara LED överallt i mina E14 och E27 socklar.