Nu är det - återigen - inte någon rättighet att få ett körkort utan man låter sig alldeles frivilligt undergå en bedömning huruvida man anses lämplig att tilldelas ett körkort.
Anses (OBS bedömning) man inte lämplig, tilldelas man inget körkort. För ändamålet <bedömning> utbildas sedan provförrättare som utifrån vissa kriterier gör själva bedömningen.
Ingenstans utdelas straff eller påföljder, det är alltså ingen domstolsfråga.
Att det finns möjlighet att överklaga har att göra med att det är <myndighetsutövning> och i en rättsstat skall det finnas möjlighet att överklaga myndighetsutövning - så finns denna rättighet för övrigt även för slutbetyg i åk 9 och gymnasiet. Det betyder lika lite där att man har rätt till ett visst betyg osv.
Överklagningsmöjligheten finns där för de tillfällen som man kan misstänka att själva myndighetsutövningen gått orätt till - exempelvis jäv, sjukdom osv.
Inte för att någon i egen sak tycker att bedömningen var fel/provförrättaren jättedum etc. Dvs man FÅR självklart överklaga, men kan knappast räkna med framgång i annat än att slösa med samhällets resurser.
Provförrättare vill ju inget hellre än att folk skall få sina körkort, det är ju därför man sökt jobbet.
De personer som upplever att "myndigheterna" starkt arbetar emot en/vill jävlas bör med fördel överväga om problemet egentligen ligger någon annanstans än hos "myndigheterna".