Alt 1) Tillverkningstoleranser hos ARAI.
Alt 2) Fel hos Sharp, Tyckfel. MEN, Jag kan inte få upp ARAI Quantum ST på Sharp idag,
trots jag kan välja ARAI Quantum ST,
så jag misstänker ARAI inte varit nöjda med testresultatet och dragit tillbaka ARAI Quantum ST från Sharp
För några år sedan lät BIKE testa hjälmar. En från NOLAN, en från Biltema och en från Lidl.
Vad jag minns.
Lågprishjälmarna från Biltema och Lidl klarade skyddskravet enligt testnormen.
NOLAN hjälmen gjorde det inte.
Jag hittar inte "Biltema testet" men hittade det här
http://www.bike.se/nyheter/sex-av-tio-underkanda-i-hjalmtest-93579
Lite sök
http://www.aftonbladet.se/bil/mc/article11856936.ab
Det intressanta där är ju att visserligen så var den Nolan som dom testade inte godkänd enligt normen i deras test.
Men då skall man betänka att dom slår på ett antal punkter på hjälmen. På en av dessa så hamnade testresultatet något för lågt. Dvs det var på en av typ 10 punkter som den hamnade någon procent under gränsen.
Och dom har också bara testat en hjälm och det finns ju en risk att det exemplaret som dom testade var behäftat med någon form av defekt i höljet. Vill man ha ett resultat som säger något så bör man testa med flera exemplar.
Jag är rätt övertygad om att om man testar många hjälmar av varje fabrikat så går det nog att hitta exemplar som är strax under godkända på någon av testpunkterna av i princip alla fabrikat pga att det blir naturliga variationer vid tillverkningen.
Jag misstänker också att det blir fler av dom dyrare fabrikaten då dom ofta strävar efter att göra hjälmarna så lätta som möjligt. Det är bland annat det som kostar pengar då tillverkningen blir mer komplicerad. För att göra hjälmen lättare så gör man bland annat höljet så tunt det går utan att hamna under gränserna. Då ökar risken för att enstaka exemplar ska hamna under gränsen.
Billigare hjälmar som inte marknadsför sig som superlätta behöver inte skala bort material utan kan låta hjälmen vara lite tjockare för att göra tillverkningsprocessen billigare och därigenom lättare uppfylla kraven.
Man använder ju en materialtjocklek som ska räcka till men den blir aldrig exakt lika på alla hjälmar utan är normalfördelad. Om man då använder sig av 6 standardavvikelser (6 sigma, vilket i dom flesta sammanhang brukar anses som tillräckligt bra) för att räkna ut marginalen man behöver så innebär det att 0,2% ligger utanför. Tjockare är ju inget problem men 0,1% eller en hjälm av tusen kommer då att vara något för tunn någonstans.
Dock är det bara lite för tunt och den punkten kommer att vara strax under.
sen ska man ju inte glömma bort att hjälmarna idag är enormt säkra. Faktum är att dom man smäller så illa att hjälmen inte längre klarar av att skydda huvudet så har man med största sannolikhet smällt så ordentligt att resten av kroppen är så skadad att man troligen inte överlever i alla fall.