Jag skulle kanske börja med att smida i något billigt och icke härdbart konstruktionsstål. Plattstål, armeringsjärn, fyrkantstång eller vad man nu hittar överblivet i sina gömmor. För att få en känsla av hur stål fungerar när det är varmt och hur hammaren används för att skulptera stålet. Och tänk på att man smider medans järnet är just varmt, inte att man ser att det börjar kallna och bara slänger iväg ett par slag till innan man stoppar in det i ässjan igen.
Tänk på att det är kläder i naturmaterial som gäller när du smider. Alltså t.ex. läder eller bomull. Som jeans och flanellskjorta. Den sköna fleecetröjan har inget att göra i närheten av öppen eld eller varmt järn och arbetsbyxorna av polyester med corduraförstärkningar bör man kanske också använda till annat. Hörselskydd rekommenderas också varmt och skyddsglasögon är också bra för att skydda mot ovälkommna saker i ögonen.
När det gäller verktyg så behöver man förutom ett städ och en ässja även en hammare och en tång. Hammaren ska väl kanske väga sisådär något kg, plus/minus några hg. När det gäller tänger så finns det t.ex.
här och annars kan man hålla utkik på Blocket, Tradera, gårdsauktioner, loppisar etc. Något för avskrotning kan också vara bra att ha, som en huggmejsel. När det gäller just hammare och tänger så är det väl sånt som vissa anser att man aldrig kan ha för många av.
När det gäller en sån sak som att smida knivblad så kan det vara bra att hålla koll på att de efter härdning även ska anlöpas. Härdning är alltså när man hettar upp stålet till en viss temperatur (lite olika beroende på vilket stål man använder) och sedan kyler ner det snabbt (i t.ex. olja eller vatten, lite beroende på vilket stål och vilka egenskaper man vill ha). Härdning gör stålet hårt, och sprött. Därför anlöper man det för att få det härdare stålet segare. Anlöpning är när man tar upp stålet i temperatur till ett par hundra grader (olika beroende på stålkvalitét) och sedan kyler det.
Saker som lätt kan gå snett är:
* Man värmer på tok för mycket - icke bra.
* Man smider när stålet/järnet är för kallt - icke bra, och extra jobbigt att smida.
* Fel temperatur när man härdar - härdningen tar inte som det är tänkt.
* För hög temperatur vid anlöpningen - härdningen släpper och måste göras om.
När det gäller damasksmide (även kallat vällning) så är det något som kräver en del övning och känsla för att det ska bli bra. Och ett flussmedel som t.ex.
borax.
Sök runt på nätet. Det finns en hel del bra information där ute. Framförallt så gillar jag Youtube då vissa saker inom ett hantverk är betydligt lättare att lära sig genom att man ser någon som gör det än genom en text. Med reservation för att det finns vissa glada amatörer där ute som man undrar vad fanken de håller på med.
Bra ord att kunna om man vill söka kunskaper på Google eller Youtube:
Smide = Forging
Ässja = Forge
Städ = Anvil
Tänger = Tongs
Härdning = Hardening
Anlöpning = Annealing
Och till sist lite inspiration:
https://www.youtube.com/watch?v=jDC2e6i6Quw