Wiseguy
Medlem nr.8 sen starten
- Gick med
- 6 Mar 2003
- Hoj
- Honda CBR900RR Fireblade, CBR1100XX Blackbird
Svenska covidintyget inte helt klart 1 juli
Det gröna passet, eller covidintyget, ska lanseras i EU från och med 1 juli.Men till en början kommer svenskar endast kunna få uppgifter om vaccination i
www.dn.se
Det gröna passet, eller covidintyget, ska lanseras i EU från och med 1 juli.
Men till en början kommer svenskar endast kunna få uppgifter om vaccination i passet.
Uppgifter om tidigare positivt covidtest och nytaget test kommer inte kunna dyka upp där förrän i mitten av augusti.
Vaccinpasset eller covidintyget som E-hälsomyndigheten vill kalla det, är tänkt att underlätta resandet i Europa och på så sätt bidra till att kicka igång ekonomin efter pandemin.
På EU-kommissionens hemsida står att intyget ska innehålla information om vaccin, negativt test eller tidigare covidinfektion.
Men svenskar som vill börja resa i Europa den 1 juli kommer endast att kunna få uppgifter om vaccin i sitt covidintyg.
”I den första versionen av covidintyg ingår enbart ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. E-hälsomyndigheten arbetar för att även ett bevis på negativt covid‑19‑test och ett bevis på tillfrisknande ska ingå”, skriver E-hälsomyndigheten på sin hemsida.
Mats Snäll är chef för digital utveckling på Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och leder projektet att få de svenska covidintygen på plats. Han säger att den digitala infrastrukturen för vaccinationsbevis är klar och att den i princip är klar för testbevisen. Men utvecklingen som vårdaktörer behöver göra för att genomföra covidtesterna är inte klart.
– Vi hade ett första möte med några vårdaktörer i fredags. Därefter behöver aktörernas lösningar bli testade och godkända i någon form för att koppla samman dem med tekniken som vi utvecklat. Lösningen innebär att de ska kunna rapportera in testresultat som ska hamna i covidbeviset, säger Mats Snäll.
– Jag tror att det är ytterst osannolikt att vårdaktörerna har hunnit koppla upp sig på den digitala infrastrukturen första juli, säger Mats Snäll.
Även det så kallade ”tillfrisknadsintyget”, alltså det som visar om man tidigare har haft en covidinfektion kommer inte att kunna lanseras den 1 juli.
Enligt E-hälsomyndigheten kommer vaccinpasset att vara fullt ut fungerande först i mitten av augusti. EU-förordningen ger länderna en frist på 6 veckor från 1 juli att färdigställa covidbevisets alla delar. Men Mats Snäll hoppas att det ska kunna gå fortare än så.
– Vår ambition är att få det här på plats så fort som möjligt.
Redan nu har nio EU-länder börjat använda i varje fall delar av covidpasset på sina medborgare, enligt EU-kommissionens hemsida. Det framgår dock inte vilka av de tre delarna i passet som faktiskt har börjat rullas ut. Mats Snäll säger att alla EU-länder har olika förutsättningar och olika digitala lösningar.
– Alla vårdsystem är väldigt nationella, säger Mats Snäll.
Han säger också att Sveriges ansvariga myndigheter inte hade kunnat göra något annorlunda för att se till att få covidintygen klara till 1 juli.
– Nej, det här har gjorts snabbare än vad man ens kunde förutsätta, säger Mats Snäll.
Ansvarig minister Anders Ygeman (S) är dock fortsatt positiv och säger att det nu är upp till vårdaktörerna att skyndsamt koppla upp sig på den digitala infrastrukturen.
– De har ju starka drivkrafter att skyndsamt göra sig redo, säger Anders Ygeman och menar att det är en attraktiv marknad att tillhandahålla test för ressugna européer.
Hade du kunnat göra något annorlunda för att hjälpa myndigheterna att bli klara snabbare?
– Jag tror faktiskt inte det. Jag har legat på och ställt exakt den frågan till dem. Vi har ju den digitala infrastrukturen färdig. De andra bitarna har dröjt på grund av utdragna förhandlingar i EU, säger Anders Ygeman.
Om du som ickevaccinerad svensk vill resa till ett EU-land från 1 juli, kommer du att få anpassa dig efter varje enskilt lands särskilda krav för icke-vaccinerade.
Eftersom att det är upp till varje enskilt land att bestämma vilka restriktioner som ska gälla vid inresa till landet, kan det hända att man som resande ändå kommer att behöva ta ett coronatest vid inresa.
Restriktioner och inreseregler för varje enskilt land går att ta del av på Utrikesdepartementets hemsida.