Har två döda från jula med snabbkoppling. Den mest seglivade höll nästan 4 år.
Jag har också dödat två såna, dom dog nästan samtidigt trots att den ena gått mycket mer än den andra. Men jag tror iofs att det kan ha varit självförvållat för jag hade inte rengjort dom någonsin och dessutom när dom väl dog så inföll det i samband med renovering hemma och en jäkla massa slipdamm.
Och andra sidan bör en Jula-pump kunna betala sig redan på 1 år ungefär om den håller vad dom specar, vilket jag iofs inte är säker på.
Det tar betydligt längre tid att räkna hem en dyrare kvalitetspump.
Säg att jag behöver 3kW för att värma huset, då kommer julapumpen med COP runt 3, förbruka ca 1 kW för att göra jobbet och den kostar 6000 kr idag. Sparar 2kW/h = 4 kr/h dvs 1500 timmar.
En dyrare pump med COP på 5, kommer förbruka 0.6kW för att producera dessa 3kW värme, och sparar 2.4 kW/h = 5 kr/h. Men den kostar 20000kr i inköp så det krävs istället 4000 timmar innan den är betald.
Eller om man jämför, vad man får för prisskillnaden 14000kr, så sparar dessa alltså 0.4kW/h = 1 kr/h och den där mellanskillnaden man lägger ut på en pump tar alltså 14000 timmar att betala.
När den billiga pumpen havererar i förtid så kan man väl räkna med att de billigaste pumparna har blivit aningen bättre.
Nu är den här kalkylen lite för förenklad särskilt uppe i de nordligaste delarna av landet för när det är riktigt ordentligt kallt, säg -20 grader så kommer den dyra pumpen fortfarande spara pengar mot direktverkande medans den billiga kanske förbrukar mer energi än direktverkande el.
En annan detalj är att ingen av de Julapumpar jag haft går att ställa in på temperaturer under 17 grader, så när jag åker på vintersemester går pumpen hårdare än den skulle behöva. Det är ju särskilt ett argument om man ska värma ett garage och kanske tycker att några plusgrader räcker.
Men den kalkylen är alltså anledningen till att jag nu har min tredje Jula-pump trots att de två första havererade snabbt.