Tingen
Fritt irrande i moderet speed
- Gick med
- 10 Jan 2004
- Ort
- Linde på Gotland
Men är det inte så att dom nya omvandlar ström till värme bättre i dag än för några år sedan???
kyl o frys har ju gått framåt
kyl o frys har ju gått framåt
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Men är det inte så att dom nya omvandlar ström till värme bättre i dag än för några år sedan???
kyl o frys har ju gått framåt
Men är det inte så att dom nya omvandlar ström till värme bättre i dag än för några år sedan???
kyl o frys har ju gått framåt
Vad det gäller kyl o frys, v-pump osv. är det en annan sak, då det bygger på att kondensera en gas.
Vanliga element är och förblir en 100% värmeförlust.
Värmepump ja eftersom den tar värme ur något utanför bostaden och transporterar in den i huset. Förkopningsvis transporterar den in mer värme än vad den gör av med utomhus.
Kyl och frys använder el (=förlust) och flyttar värme innifrån kylen/frysen ut till rummet. Det vill säga all el man använder blir till värme i bostaden. Däremot kyler/fryser kanske ett nytt skåp bättre vad vet jag.
Ibland undrar jag om någon fas ligger på grannens abonnemang
Kort checklista på strömförbrukare hemma hos oss:
2x stora kristallkronor (totalt 700w glödlampor) som lyser skapligt mycket.
2x plasma-tv som drar mycket kräm, de är på 2-3h/dag i genomsnitt. Tillsammans, inte styck.
Vattenkokare 2000w, värmer minst 1l vatten per dag.
Diskmaskin, 3ggr/vecka. 9 år gammal, drar mycket kräm med andra ord.
Tvättmaskin som går 4-5ggr/vecka. Allt tumlas i en Miele som drar mycket kräm.
9x50w spots i badrum plus 5kvm golvvärme som är på september-maj. Syns på elräkningen mest av alla moment.
6x fönsterlampor som står på 5-6h/dag styck. 25-40w.
Ytterbelysning ca 50w står på dygnet runt och är bara släckt maj-juni-juli typ.
Massvis med standby-prylar.
ca 25st olika köksapparater (assistent på bland annat 1600w) som används titt som tätt.
Stor frysbox på -19 grader. Med stor menar jag den största man kan köpa tror jag nog, 170cm bred.
Kyl/frys.
Ugn/häll/micro.
Motor/kupévärmare, 1h/dag november-mars. Ca 1200w.
Sen kommer jag inte på mer.
Vi har snittat ungefär 500kWh/månad de senaste 12 månaderna
Total energiförbrukning på huset när vi tog över var 32 000kWh inklusive fjärrvärme som är den största boven. Den kostar 80 öre/kWh.
Vi hamnar nog inte på mer än 25 000kWh i total energiförbrukning dock men då bor vi inte i huset under perioden halva maj/juni-augusti.
Så jag är nöjd med vår elräkning som är betydligt mindre än när vi bodde i en 5 rok. Där stod dock inte vi för den men hyresvärden visade upp förbrukningen en gång och jag fick en chock...
Värmepump ja eftersom den tar värme ur något utanför bostaden och transporterar in den i huset. Förkopningsvis transporterar den in mer värme än vad den gör av med utomhus.
Kyl och frys använder el (=förlust) och flyttar värme innifrån kylen/frysen ut till rummet. Det vill säga all el man använder blir till värme i bostaden. Däremot kyler/fryser kanske ett nytt skåp bättre vad vet jag.
Sant, liten tankevurpa på vitvarorna. Var mest inne på ren effektivitet än något annat.
lampor e ju inte mycket men standbyprylar, pumpar fläktar, kaffebryggare, vattenkokare, damsugare tar ju ganska mycket.
brorsan e duktig och tar bort all standby på natten.
jag har nån pump i avloppet samt en fläkt i torpargrunden men han betalar ca 500 kr på sommarn utan värme el nåt medans jag betalar ca 800-900 per månad. då kan ju även kylskåp o våra beredare kosta olika..
men tex beredern har jag mätt upp och den går inte ofta och inte särskilt länge.
oh just ja, argument att man spar varmvatten med en diskmaskin är ju sant men förbrukningen stiger faen.. elen va ca 50 -100 kr dyrare i mån nu med exakt samma avtal. antar diskmaskinen drar lite oså.
Men det spelar väl ingen roll var värmen kommer ifrån.
All effekt in i huset blir värme utom det lilla som strålar ut som ljus genom fönstren och den stora boven varmvatten som går ut i avloppet.
Visst all övrig värme man tillför bostaden läcker ju ut genom väggar och tak men det gör det oavsett vad som genererar värmen.
Så vad spelar det för roll om det är standbyen som ger värme eller elementen ?
Visst har man en värmepump som klarar av bostadens uppvärmning kan man ju släcka alla lampor och käkar man bara torrskaffning kan man strunta i spis, kyl och frys.
Nä för att spara energi gäller bra isolering, dra ner på varmvattenanvändning, sänk temperaturen, lågenergilampor utomhus och skaffa någon lämplig form av värmepump.
Skit i om lampor är på inomhus, dom ger ljus, värme och trivsel. Om kyl och frys är energisnåla eller inte spelar ingen roll och standby kan du ha på om du vill det ger bara värme istället för elementen.
Bor du så att du har problem att det är för varmt så gäller det däremot att stänga av alla former av värmekällor.
Men är det inte så att dom nya omvandlar ström till värme bättre i dag än för några år sedan???
kyl o frys har ju gått framåt
Diskmaskinen sparar ström jämfört med att handdiska. I alla fall om du har en varmvattenberedare som drivs av el.
Kör du med värmepump för att värma varmvatten så blir besparingen mindre eller uteblir. Om du inte kör varmvatten till diskmaskinen då. Det kan man ju också göra.
En modern fullstor diskmaskin använder mindre än 1 kWh till en disk och det går åt ca 10 liter vatten. Den elenergin är i stort sett det som krävs för att värma upp vattnet plus lite till torkningen.
Handdiskar du så har du gjort av med dom 10 litrarna vatten redan på att fylla diskhon med vatten. diskar du i varmt vatten har du gjort slut på elen för att värma det också. Då finns inget kvar att skölja i och för att hålla nere elen så måste du skölja i kallt vatten.
Så för att diska med lika låg energiförbrukning som en diskmaskin så måste du skölja i iskallt vatten och dom flesta sköljer i rinnande ljummet vatten. Då gör du av med betydligt mer.
Baserat på att man kör diskmaskinen 280 gånger om året. Dvs nästan dagligen så drar den el för ca 300 kr på ett år. Dvs ca 25 kr/månad.
Så om du gått från att inte diska alls till att diska med diskmaskin så skulle du märka en skillnad på ca 25 kr/ månad i elförbrukning.
Men mer troligt är att du gått från att handdiska till att diska med maskin och då är elförbrukningen med 99% sannolikhet lägre än med handdisk. Då utgår jag ifrån att du diskar på samma sätt dom dom flesta. Dvs fyller diskhon med ljummet vatten och sedan sköljer med rinnande vatten som inte är alldeles iskallt.
Det där att lampor kan ersätta element är en gammal skröna.
Sant är att ett element ger nära 100% verkningsgrad ifråga om producerad värme för den instoppade elenergin och det ger visserligen lampan också med tiden. (ljuset blir ju till värme när det träffar väggarna).
Dock är lampor i nästan 100% av fallen felplacerade för att vara bra värmeproducenter.
Din tes skulle stämma om man alltid hade lampor liggande på golvet eller väldigt nära golvet. Men dom flesta har lamporna uppe i taket eller åtminstone en bit upp i rummet.
Och där är en värmekälla felplacerad då värmen stiger uppåt.
Hade värme i taket varit en så bra idé så hade vi inte fortfarande på den här sidan milleniumskiftet hållt på med väggmonterade radiatorer och golvvärme. Då hade vi stoppat värmeslingor i taket istället. Det hade gjort rummen mer lättplanerade och vi hade sluppit omaket att bryta upp golven för att fixa trasiga värmeslingor.
Nej. Elelement har länge haft 100% verkningsgrad i sin värmeproduktion.
Skillnaden ligger i hur dom portionerar ut värmen.
En äldre elradiator har en ganska kass bimetall brytare som fungerar som termostat. Den ger en hysteres på ca 2-3 grader. Dvs om du ställer den på ca 22 grader så kommer den att reagera när temperaturen gått ner till 21 grader och sedan värmer den med fullt kräm tills temperaturen runt elementet blivit 23-24 grader varm.
det ger en ganska ineffektiv uppvärmning eftersom dom största energibovarna i ett hus oftast är fönstren och elementen oftast sitter där.
Då värmer man upp luften kring den största värmaläckan till onödigt hög temperatur vilket ökar värmeförlusten.
en modern radiator har en effektivare reglering med betydligt mindre hysteres (skillnad mellan till och frånslag på termostaten) och den kan dessutom oftast dosera på bara lite värme om den känner att temperaturen börjar bli en liten aning låg.
Så den värmer lite hela tiden istället för att värma i pulser. Det ger lägre värmeförluster genom fönstren och sänker således ditt värmebehov och därigenom elförbrukningen.
Inte så konstigt. Ditt hus har ett värmebehov, Hur mycket som läcker ut beror på isoleringen och detta läckage måste du tillföra. Alla dina apparater +element +ev. värmepump utom dom du använder utomhus gör detta. Till detta kommer allt varmvatten du skickar ut i avloppet.
Har du ett hyfsat isolerat hus , inte så hög innomhustemperatur, en hyfsat ny diskmaskin , en hyfsat ny tvättmaskin och inte duschar och tvättar håret på hela familjen 2 gånger om dan så blir energiförbrukningen låg. Ingen raketforskning detta heller.
Alltså, jag tycker att vi gör av med LITE el och inte mycket.......
Precis och det var varför som jag kommenterade.
Betalade elräkningen idag, 475kr.
... för senaste kvartalet
Så tror inte jag lägger ner någon direkt energi (höhöhö) på att dra ner på förbrukningen eller hitta annat avtal.
Verkningsgrad är inte så lätt att greppa. Verkningsgrad på en del av en process speglar sällan hela processens totalverkningsgrad.
)
Som tidigare nämnts i tråden blir allting värme, på gott och ont.
Betalade elräkningen idag, 475kr.
... för senaste kvartalet
Så tror inte jag lägger ner någon direkt energi (höhöhö) på att dra ner på förbrukningen eller hitta annat avtal.
Nya Indian Pursuit Elite
Screenshot Indian Motorc... |
|
Icons of British Originality
Åtta team från åtta länder ... |
|
![]() |
BMW presenterar R 12 G/S
BMW Motorrad har presentera... |
![]() |
Europeisk kampanj för säkrare motorcykelkörning
Den europeiska branschorgan... |
![]() |
BMW R 12 G/S
BMW Motorrad har presentera... |
![]() |
Sveriges vägar i allt bättre skick
Foto: Liza Simonsson Utv... |
![]() |
H-D Euro Festival i Port Grimaud 8-11 maj
Nu börjar det närma sig för... |
![]() |
Norrtälje Custom Bike Show
Förra året firade Twin Club... |
![]() |
Harley-Davidson Euro Festival närmar sig
8–11 maj smäller det – tiot... |
![]() |
Sveriges vägar blir bättre
Foto: Samuel Unéus Utvec... |