doolycheck
Gudomlig sporthojare
Men visst förstår Du väl att företaget eller organisationen måste ta ut mer pengar under de timmar Du verkligen arbetar, för att kunna täcka upp sina kostnader för den tid då Du är ledig - alltså ej debiterbar tid? De timmar Du är sjuk, har semester, ATK, VAB m.m. kan ju inte arbetsgivaren fakturera Era kunder och därför måste arbetsgivaren dividera årskostnaden för Din anställning inklusive förmåner och sociala kostnader med den tid Du faktiskt förväntas utföra nyttigt arbete - som mest ca 1 680 h. Tar Du hänsyn till glapptid, utbildning etc är en debiteringsgrad av ca 85% att anse som hög och av de 1 680 timmarna återstår då bara drygt 1 400 arbetstimmar som ska bära kostnaderna för Din anställning.
Självklart förstår jag det, jag är inte dum i huvet. Men när man räknar ut vad man har för timpenning så är det inte det man utgår ifrån.
Har du en timanställning så är ju läget ett annat.
Men månadslönen räknas på helår och 52 veckor..
Hej,
Årsarbetstiden är din ordinarie arbetstid under närmaste året, dvs. 12 månader framåt, inklusive semester. Övertid, mertid med mera räknas inte som ordinarie arbetstid. Årsarbetstiden används för att beräkna ersättningen per dag om den ska tim/dagberäknas. Om den ordinarie arbetstiden varierar görs en genomsnittsberäkning. En normal 40-timmarsvecka motsvarar 2080 timmar eller 260 dagar.
Med vänlig hälsning
Ulrika Blom
Arbetsrättsjouren.nu