...
Varför då?? säckpipa är ju mycket tuffare ju!
Det beror på hur man gör det inte med vad.
Harpa:
[YOUTUBE-ID]d_vbdxwI5Ck[/YOUTUBE-ID]
...
Varför då?? säckpipa är ju mycket tuffare ju!
Det beror på hur man gör det inte med vad.
Harpa:
[YOUTUBE-ID]d_vbdxwI5Ck[/YOUTUBE-ID]
Vem blir inte glad av att höra Glada grabbarVärna om den svenska folkmusiken och lär er spela dragspel som Cedermark.
Jaså, är det så? Jag har hört att "fingersättningen" ska vara mer eller mindre exakt likadan (givetvis med utrymme för olika stämmor för olika flöjter och säckpipor) och att man mer eller mindre skulle kunna hoppa från den ena till den andra efter behag... Synd att det inte var så då då.
Tja du, hur pass hängiven är jag... Om vi säger såhär: Jag vill mer än gärna lära mig spela, men jag siktar väl inte direkt efter att ha spelandet som "yrke". Jag vill kunna spela dugligt för att själv ha kul samt att kunna underhålla och spela med mina vänner som själva ägnar sig åt bland annat fiol- och blockflöjtsspel. Min ambition är helt enkelt duglig hobbypiper
Jag är 18 år gammal och hoppas att det inte är för sent för en gammal hund att lära sig nya tricks.
Inte vad jag vet... Har letat runt lite men inte hittat några aktiva organisationer... Har tittat lite på PD1RE:s hemsida och funderat på att gå nån kurs hos dem, men längre än så har jag inte funderat på själva studiebiten... Jag hoppades väl i mitt stilla sinne att det skulle vara svårt men inte omöjligt att med hjälp av råd från de som kan och idoget arbete "lära sig på egen hand"...
Ok, Highland pipes då eller? Hur kommer det sig att just de är svårast?
Jag förstår. Själv har jag ganska varma händer så den biten ska nog gå bra i alla fall
Jo, jag har funderat på det jag med... Min tanke var att det kanske är som säljaren säger, att piporna "egentligen" hade kostat ca 750£ ute på marknaden, men att man lyckas få ner kostnaden genom att "ta bort märket" och eliminera mellanhänderna... Men jag är också ganska övertygad om att vi trots det talar om enklaste möjliga variant av pipor. Frågan jag ställer mig är bara huruvida de duger för en nybörjare eller om de kommer ge mig mer besvär än glädje?
Ok, vad är dessa rör som du talar om? Handlar det om själva insidan av dronerna och chantern eller?
Suck, jag var rädd för det... Nåja, då får jag väl börja leta anorstädes då. Du har inte möjligen något tips på var jag bör leta och efter vad?
Jag har förresten hittat en film på youtube där en kille stämmer dronerna på tre olika pipor... Så som jag har förstått det är de första två ganska lika de två olika piporna jag länkade till. Hur verkar de för dig? Skulle du kunna hjälpa mig och förklara lite närmare vad det handlar om och vad skillnaderna mellan materialen är? Vad är warpipes och trunkpipes för något?
Tack ska du ha!
Vad var det där för nåt?
Skall försöka svara på det jag kan svara på.
Fingersättningen mellan "vanlig" blockflöjt och säckpipa skiljer sig åt då de är olika stämda.
18 år skall inte vara något problem. Hängivenhet är ett måste då det är ett svårt instrument att lära sig spela. har du fallenhet för det så underlättar det ju självklart.
Nu skall jag inte sätta några kroppsdelar i pant på att den skottska säckpipan är det svåraste instrumentet att behärska. Men det sägs höra till de svåraste.
En av anledningarna till detta är att fingersättningen i många fall är ganska komplicerad. Säckpipan till skillnad från många andra blåsinstrument, ljuder hela tiden och dessutom med konstant volym medans du spelar. En blockflöjt tex, där kan du justera lufttrycket och göra pauser i blåsandet. Detta går inte på en säckpipa. För att komma runt detta, läggs det in snabba fingersättningar mellan melodinoterna för att tex markera takt och rytm. (singlings, doublings, etc etc) det är detta som är tekniken i spelandet. Problemet här är att skottarna har utvecklat detta till en nivå av totalt vansinne. (Den som kan klämma in flest tekniska finesser mellan melodinoterna vinner).
Om de piporna duger eller inte kan inte jag svara på.
Om chantern är rätt stämd och passformen på alla delar är acceptabel så duger de säker mycket väl till att spela på för en nybörjare.
Rören (reeds) som jag pratar om är det som skapar själva ljudet. Säckpipa är alltså ett rörblåsinstrument.
Det sitter ett i chantern och detta rör är en förbrukningsvara (1-2 rör per år vid regelbundet spelande).
I dronerna sitter det en annan typ av rör som beroende på material håller i flera år.
Jag kan inte uttala mig om piporna i filmen.
Dels är det väldigt dålig ljudkvalitet och jag har inte det gehöret som krävs för att kunna bedömma dem.
African Blackwood är det traditionella träslaget i pipor av det här slaget.
Rosewood är förmodligen ett för ändamålet "sämre" träslag med tanke på prisskillnaden. Jag kan inte ge ett bättre svar än att du får googla lite och söka svaret där.
Warpipe är samma sak som Highland Pipe. Kärt barn har många namn...
Trunkpipe har jag ingen aning om vad det är. Men säckpipan som instrument finns i otroligt många varianter spridda över världen.
Om jag inte minns fel så finns det eller har åtminstonet funnits ett säckpipsband i Malmöregionen. Lite närmare för dig om du bor i Lund.
Min rekomendation till dig, om du vill lära dig på egen hand. Är att införskaffa en practice chanter (övningsinstrument) och försöka få tag på en "bagpipes for dummies" kurs på nätet. Med en pracitce chanter skulle du hålla dig sysselsatt några månader. Om du känner att det funkar och du har lyckats lära dig teknik och några enklare melodier, då kan du ju köpa en riktig pipa att spela på.
Vad var det där för nåt?
Tolv minuter efter midnatt den 6 juni 2007 Stod vi här tillsammans med de få gamla som var med.
Säckpipor blir lätt känslosamt.
Kommer nog att vara där i år också av nån anledning.
Säger 6 Juni 1944 dig någonting?
Normandie, stränder som kallades Juno, Gold, Sword, Omaha och Utah...
Säg till mig när du lärt dig, så kan jag få testa gammal kunskap.
Fick faktiskt möjligheten att lära mig spela säckpipa i skolan(av alla ställen). Hade turen att ha en tokig musiklärare som drog med sig en säckpipa gjord på getmage, avskräckande då, men en klar erfarenhet nu!!
Hade varit kul och se om lungkapaciteten sitter i...
Får se om jag kan bidra med lite el-fiol, för eller senare.
Jag känner en av killarna i Sorkar & Drängar och som spelar svensk säckpipa med bravur. Enklare än den skotska och troligen långt billigare. Låter som man glömt släppa ut katten ur påsen, men ganska coolt ändå
Skotsk säckpipa = köra sporthoj.
Svensk säckpipa = cykla på farfars gamla trampcykel.
Vilket föredrar du?
Nu har jag börjat titta runt lite efter "intesåväldigtbudgetskitkvalitet"-pipor och kan redan nu konstatera att det här kommer göra ett stort hål i plånboken... Har tittat lite på kilberrys hemsida, någon som vet vad de är för ena och om deras pipor är något att satsa på? Har tittat lite närmare på deras e-set (http://www.kilberry.com/kilberry2_14) och tycker att det ser ganska bra ut... Även om slutpriset, inklusive frakt, antagligen kommer hamna på närmare 10 000... Någon som har några åsikter om de här piporna eller som vet något om Kilberry i största allmänhet?
Törs inte uttala mig om tillverkaren. Men då det säljs under ett varumärke så torde det vara ok grejer. Prismässigt är det vad man kan förvänta sig. Om vi utgår från att konstruktionen av själva pipan är ok, så är det utsmyckningen som står för skillnaden i priset på de olika modellerna.
Jag anser ändå, vilket jag skrev tidigare, att du enbart skall köpa dig en practice chanter till att börja med. Practice chanter är ingenting som bara nybörjare spelar på. PC används dels för nybörjare att lära sig teknik och melodier på och dels av erfarna pipare att lära in nya melodier och att mängdträna på. Du kommer vilketsom inte att ha någon nytta av en riktig pipa förrän du har lärt dig den grunläggande tekniken och några enklare melodier.
Man kan säga att utvecklingskurvan för en nybörjare ser ut så här.
1: PC - skalan + teknik.
2: PC - teknik + enklare melodier.
3: PC - teknik + enklare melodier, varvat med pipa med igenkorkade droner - teknik + enklare melodier.
4: PC - teknik + enklare melodier, varvat med pipa med 1-3 öppna droner - teknik + enklare melodier.
När nybörjarstadiet är passerat kommer det fortsätningsvis att se ut på det här sättet.
1: PC - teknikträning + nya melodier.
2: Pipa - praktisera det du mängdtränat på i steg 1.
Om vi förutsätter att du är ihärdig och kan lära dig att spela på PC så kommer ditt absolut största problem vara att få igång säckpipan och få den att låta "rent" samt att underhålla den på rätt sätt.
Kan du inte få hjälp av någon med detta, så är min enda rekommendation att du söker på nätet. Det måste ju finnas forum för detta.
Jag vill på intet sätt avråda dig. Men jag tycker att du skall vara medveten om att det innebär några stora svårigheter, samt att du skall ta det lugnt och ta det steg för steg.
Fan vad jag blir sugen på att börja spela igen...
Jag förstår. Jo, det verkar ju vara så att det bara är ornamentering som höjer priset. Som kilberry själva skriver: "Although more basic in appearance, the 'a' set will play and sound just as well as any of the more expensive sets. The higher up the price range you go, the more decoration you get for your money - but the sound quality is always the same."
Givetvis ska jag köpa mig en practice chanter och lära mig steg för steg, Det är bara det att jag tycker att säckpipor (och annorlunda instrument i största allmänhet, spelar både djembe, didgeridoo, 12-strängad gitarr och marimba) är vackra att se på och "roliga" att äga. Att lära mig från början och enligt rätt mall är givetvis planen, men jag vill samtidigt ha en egen pipa att drömma om, längta efter att få spela på och ha som morot i min inlärning Även om jag säkerligen kommer testa att spela på den riktiga pipan också under min inlärningsperiod
Jag har undersökt så mycket jag bara kan på internet och har snappat upp en del vad gäller spelteknik, tips och trix och "såhär gör man", så det är ju alltid en början. Med lite tur så kan kanske den kunskap jag kan skaffa mig via andra men på avstånd räcka till en början
Givetvis har jag tittat runt på lite blandade forum, och förhoppningsvis ska också de kunna hjälpa mig väldeliga i mitt spelande
Jag är enormt tacksam för dina tips och råd och tar allt till mig efter bästa förmåga, och jag ska göra mitt bästa i att "göra saker och ting ordentligt"
Tja, har du dina pipor kvar så är det väl bara att köra igång? Så har jag någon som kan komma med fler tips och eventuellt lära upp mig så smått också!
Förresten, jag har hört mycket gott om RG Hardie som tillverkare. Deras pipor måste väl ändå vara bra? Har sett ett set som jag gillar på deras nätbutik för ca 850 pund, och sen tillkommer väl skatter och frakt på det så kanske en 11-12 000 sek i total kostnad... Låter det vettigt?
Att du har erfarenhet att spela instrument sedan tidigare är ju bara possitivt. Det underlättar ju betydligt om du skall lära dig spela på egen jand.
Varför jag poängterar vikten med att ta det i rätt ordning beror helt enkelt på svårigheten med att "få igång" det riktiga instrumentet. Risken är ju att om man tar det i fel ordning och inte får igång pipan som man skall, ger upp alldeles i onödan. Men du verkar ju ha rätt inställning och om du bara är medveten om att det är ett ganska stort steg att gå från PC till pipa så är ju risken att du tappar sugen betydligt mindre.
När du köper en PC, kom ihåg att du skall köpa en "long".
10-15000 sek är vad jag skulle räkna med att få betala för en pipa av hygglig kvalitet och lagom mycket bling.
Efter lite skummande på Kilberrys sida, så skulle jag nog köpa någon av piporna för 850£, då jag anser att gravyren gör så pass mycket för utseendet, jämfört med släta metalldelar. Men som sagt, det är ju bara en fråga om bling och utan gravyr så blir det ju 205£ billigare...
Det jag saknar på Kilberrys sida är bra bilder på plasten som utgör elfenbensimitationen. Jag har sett allt från ruskigt snygg imitation till homogent enfärgad plast. Men skickar man en förfrågan så går det säkert att få en bättre bild.
Jag har tyvärr ingen egen pipa. Den jag spelade på förut, tillhörde bandet som jag då spelade med.
Svedea vinner SKI:s utmärkelse ”Sveriges nöjdaste privatkunder” – igen
Försäkringsbolaget Svedea f... |
|
2025 års Kawasaki Z900 uppdateras
Inför 2025 års säsong är Ka... |
|
Indian Springfield SE
Indian Springfield var en h... |
|
Nya Triumph Speed Twin
Mitt i Triumphs fauna av ho... |
|
MV Agusta firar med Ottantesimo Collection
Screenshot MV Agusta fir... |
|
Helt ny Scout Sixty tillbaka
Nya Scout Sixty importeras ... |
|
BMW visar upp Concept F 450 GS
BMW Motorrad har visat upp ... |
|
Sena 60S intercom
Sena 60 S med förbättrad Me... |
|
Triumph Speed Triple 30 år
Tiden flyger, som man säger... |
|
Nytt varumärke för elmotorcyklar från Royal Enfield
Royal Enfield har tagit ste... |