Är det verkligen så?
Anges inte de flesta priserna från amerikanska företag utan amerikansk moms och om en amerikan köper varor så betalar han amerikansk omsättningsskatt (mervärdesskatt) till den amerikanska staten och om varorna exporteras till ett annat land så betalar den person som importerar, moms till staten i det land dit varorna levereras.
I stort sett helt korrekt. Priser i USA annonseras till 99.9% exkl skatt, som varierar från stat till stat.
Lite knepigare blir det när man beställer gods som ska levereras. Tanken är att man ska betala skatt till den staten man är bosatt i, även när säljaren finns i en annan stat.
Om säljaren även opererar i den staten köparen befinner sig i så brukar (ska?) skatten läggas på vid försäljningen. Om säljaren inte opererar i den staten köparen befinner sig i, vilket är det vanligare scenariot, så är det upp till köparen att ta upp dessa inköp i sin deklaration. Att det sistnämnda händer är nog dock ganska ovanligt.
Detta är säkert en anledning till att e-handel är stort i USA. Beställer jag saker från en annan stat och "slipper" skatten så täcker det ofta fraktkostnaden. Samtidigt som varukostnaden oftast är lägre och jag slipper gå till affärn...