Muslimsk man nekades jobb
Han fick löfte om en provanställning hos företaget Inblue i Lund. Erbjudandet drogs tillbaka. Enligt mannen beroende på att han ville be dagligen och besöka sin moské på fredagar under arbetstid.
Mannen kräver nu 100 000 kronor i diskrimineringsersättning och 25 000 kronor i skadestånd av företaget. Stämningsansökan har lämnats in till Arbetsdomstolen av fackföreningen Malmö byggsyndikat.
– Det är sorgligt att det har blivit så här. Vi är inget rasistiskt eller diskriminerande företag, merparten av våra anställda har utländsk bakgrund, säger Ole Grönborg, vd för Inblue.
Inblue är ett danskägt företag med kontor i Lund som jobbar med vattenreningsteknik. Enligt stämningsansökan var de i våras i behov av att anställa snabbt och mannen erbjöds därför en provanställning utan att någon intervju genomfördes. Han ombads att mejla in en bild på sig själv för att ett passerkort skulle kunna tillverkas till Hylliebadet där företaget var underentreprenör.
I mejlet med bilden nämnde mannen att han var praktiserande muslim. 20 minuter senare kallades mannen, enligt stämningsansökan, till ett möte på kontoret i Lund.
Mötet, där bland annat Ole Grönborg närvarade, hölls några dagar senare på en måndag. Under mötet diskuterades om det faktum att mannen ber fem gånger dagligen, samt besöker sin moské på fredagar skulle gå ut över hans arbetsprestation. Samma vecka fick mannen ett kort mejl där det stod att erbjudandet om anställningen dragits tillbaka.
– Han tillhör en speciell församling där de bland annat strävar efter att likna Muhammed i sin klädedräkt och bära långt skägg. Våra anställda jobbar i hela Sverige och det kan vara svårt att hitta en moské om man är i någon liten stad. Det ger problem med flexibiliteten. Vi har diskuterat vad det skulle betyda för Inblue, säger vd:n Ole Grönborg.
– Sen blev vi också uppmärksammade på att han inte hade full vvs-utbildning och personkemin var inte bra.
Enligt stämningsansökan påstås företaget även ha brutit mot MBL när de vägrade att delta i en förhandling med facket som skulle avgöra om mannen hade blivit diskriminerad samt om man kunde anse att han hade varit anställd.
– Han hade bara varit på en jobbintervju och hade inte fått något kontrakt eller jobbat en enda dag. Det finns inget att diskutera med facket, säger Ole Grönborg.