För att det är en folkomröstning.Ankan skrev:Varför rösta? Sverige har ju redan förbundit sig att gå med i EMU fullt ut. Finns ingen anledning att ställa upp på ett kvasival för att ge ryggradslösa politiker legitimitet för ett redan fattat beslut.
Klart du ska rösta om du har en åsikt! Folkomröstningar är bra, då påmins politikerna om att det faktiskt ska föreställa en demokrati det vi lever i och att de inte är mer än representanter för folket.Ankan skrev:Varför rösta? Sverige har ju redan förbundit sig att gå med i EMU fullt ut. Finns ingen anledning att ställa upp på ett kvasival för att ge ryggradslösa politiker legitimitet för ett redan fattat beslut.
Ghost skrev:
Vi kommer att få en förändrad ekonomi i Sverige oavsett om vi går med i emu eller inte.
Det är bara en fråga om tid.
Som jag ser det så är det en fråga om vi vill bestämma över förändringen
eller bli tvingade till förändring av krafter utan för vår kontroll.
Hur vill du ha det?
Vill du sitta i soffan & "drabbas" av förändringarna eller vill du "styra" den förändring som kommer?
Matin skrev:Visst, och Sveriges hela 9 miljoner innevånare kommer att få en mycket stark och kraftfull stämma nere i Bryssel.........
Matin skrev:Visst, och Sveriges hela 9 miljoner innevånare kommer att få en mycket stark och kraftfull stämma nere i Bryssel.........
Ghost skrev:*ha ha ha*
Och du tror att den blir starkare om vi inte går med?
Vi kommer i alla fall att bli påverkade av vad dom tjaffsar om i Bryssel...
Matin skrev:Att vi bli påverkade är ju självklart. Det har vi ju blivit sen vi lärde oss ro över till Danmark. Har vi kvar kontrollen över våran egen valuta, så ökar möjligheterna att dels hänga med på det som är bra, men samtidigt kunna göra avsteg för att ha möjlighet att förverkliga det som vi själva önskar.
Snack om att det blir enklare att slippa växla pengar är ju lite lustigt, eftersom vi säkerligen inte har så många år kvar med våra lösa kontanter, utan att vi i någon form istället kommer övergå till elektroniska kort eller liknande.
Makten bör finnas nära individen
Det här håller inte. Det man normalt gör när "dom som bestämmer ... idag inte gör ett bra jobb", är att lägga sin röst för ett annat parti - inte att för all framtid förflytta makten till bryssel.Ghost skrev:Varför ska vi ha kvar "kontrollen" över våran valuta när dom som bestämmer över den idag inte gör ett bra jobb?
Som dom sköter det kommer vi inte ha möjlighet att göra avsteg & förverkliga vad det nu är vi vill förverkliga, tyvärr.
Elektroniska kort eller någon annan form av elektronisk betalning kommer med all säkerhet någon gång i framtiden.
Historien har visat att vi människor inte är så snabba på att byta ut vad vi har mot något annat, nymodigheter är tydligen farligt...
Makten ska absolut finnas så nära individen som möjligt.
Makten ska dessutom vara kompetent är den inte det får man flytta makten.
Det är kontrollen av penningpolitiken vi ger upp. Valutans värde bestäms av marknaden där Riksbanken är en aktör, om än med lite fler verktyg i lådan. Vad är du missnöjd med vad gäller valutan?Ghost skrev:Varför ska vi ha kvar "kontrollen" över våran valuta när dom som bestämmer över den idag inte gör ett bra jobb?...
berggren_martin skrev:Det här håller inte. Det man normalt gör när "dom som bestämmer ... idag inte gör ett bra jobb", är att lägga sin röst för ett annat parti - inte att för all framtid förflytta makten till bryssel.
berggren_martin skrev:Klart du ska rösta om du har en åsikt! Folkomröstningar är bra, då påmins politikerna om att det faktiskt ska föreställa en demokrati det vi lever i och att de inte är mer än representanter för folket.
Bingo skrev:Det är kontrollen av penningpolitiken vi ger upp. Valutans värde bestäms av marknaden där Riksbanken är en aktör, om än med lite fler verktyg i lådan. Vad är du missnöjd med vad gäller valutan?
1. Det där är historia. Inte så förfärligt länge sedan men likväl historia. Statsbudgeten har varit överfinansierad ett antal år nu.Ghost skrev:... 1. Vi har haft tider när landet har gått bra när vi har haft möjligheten att stärka ekonomin då har det lånats pengar för att "stärka" levnadsstandarden istället...
Bingo
2. Om vi nu har skött om våran valuta på bästa sätt varför måste vi betala mellan 8-11 kronor per dollar eller euro?
Vad ligger pundet på idag? 15kr per pund?
Är det att ta hand om sin valuta när invånarna får mindre & mindre för sina pengar jämfört med omgivningen?
(jämför växelkursen på dollar/kr idag jämfört med på 70-talet tex.)
Nja... Det där är mer formsaker. Någon tillsätter riksbankschefer också.gladh skrev:Kontrollen över penningpolitiken har vi väl redan gett upp i och med en självständig riksbank, om inte jag mins fel var det väl runt 1999. Den stora förändringen vid ett eventuellt ja blir att den självständiga riksbanken blir en filial (kul att gå från jobbet som riksbankschef till filialchef ) till det självständiga ECB. ECB drivs utifrån samma målsättning och autonomitet som den svenska riksbanken gör idag.
Så penningpolitiken är redan uppgiven
gladh
Bingo skrev:Nja... Det där är mer formsaker. Någon tillsätter riksbankschefer också.
Hursom är det en stor skillnad mellan en riksbank som har till uppgift att värna om svensk ekonomi och en riksbank som har till uppgift att värna om europeisk ekonomi. Intressena kan vara oförenliga. Tyskland behöver idag lägre räntor medan andra länder i EMU-samarbetet skulle må bra av högre räntor. En europeisk riksbank kan inte sätta räntan efter tysklands behov, än mindre efter sveriges.
Länderna i Europa är inte så lika i ekonomiska termer att samma penningpolitik passar alla lika bra i alla lägen.
1. Den aktuella situationen är ganska ointressant. Men förhållandet kommer att utsätta samarbetet för stora påfrestningar. Fundera bara på vad som kommer att ske när fransmännen behöver räntesänkningar och tyskarna behöver räntehöjningar. Fan, fransmännen mördade portugisiska lastbilschaufförer som körde in grönsaker i Frankrike.gladh skrev:1. Du har helt rätt i att räntesättningen kan bli allt annat än optimal. Den intressanta frågan är egentligen hur mycket som den tyska lågkonjunkturen samt den irländska , portugisiska, spanska och finnska högkonjunkturen har med inträdet i EMU samarbetet att göra.
2. Jag vill inte på något sätt förringa vad räntesättningen kan ha för inverkan på konjunkturnivån, men det finns andra faktorer som skall vägas in. Dessutom brukar man räkna på att det tar åtminstone 2 år innan en ränteförändring ger ett genomslag i ekonomin.
3. Ytterligare en intressant fråga är hur svensk konjunkturutveckling sett ut i förhållande till tysk och fransk konjunktur.
4. Många frågor, få svar.
Bingo skrev:1. Den aktuella situationen är ganska ointressant. Men förhållandet kommer att utsätta samarbetet för stora påfrestningar. Fundera bara på vad som kommer att ske när fransmännen behöver räntesänkningar och tyskarna behöver räntehöjningar. Fan, fransmännen mördade portugisiska lastbilschaufförer som körde in grönsaker i Frankrike.
2. Arton månader är en ganska vanlig siffra också. Ointressant vilken som är rätt eftersom det är en allmän utsaga om penningpolitikens fördröjda verka och torde vara tämligen lika oavsett riksbank. Effekterna torde knappast bli snabbare för att skalan blir större.
3. Eller snarare, kommer att se ut. Det har vi ingen aning om och blir befriade från ansvaret att försöka styra den med penningpolitiska medel. I en europeisk centralbank får vi den vikt vi är värda - vi blir en bilaga. På slutet.
Ett inträde fullt ut kommer också att ställa krav på svensk lönebildning. Löntagarna har iofs i många år nu accepterat att de får en allt mindre del av förädlingsvärdet i företagen - till förmån för aktieägare och företagsledningar - så det blir kanske inget problem. Kolla förresten dagens www.di.se om saken.
4. Jag har svaren. Fråga bara
2. Jepp, faktiskt samma fråga. Övertro eller ej så är de flesta eniga om att ränteförändringar har effekt på konjunkturförloppen.gladh skrev:...2. hörde egentligen ihop med det som du benämnde som ett. Alltså, det kan vara svårt att utröna hur mycket en eventuellt felaktigt satt ränta kan påverka konjunkturläget för ett land om försöker räkna in samtliga ekonomiska faktorer. Sen är det självklart en petites om det är 18 eller 24 månader som är genomslagstiden för en ränteförändring. Det jag ville peka på var att det kan finnas en övertro på riksbankens förmåga att påverka inflationstakten och därmed konjunkturen.
3. frågan var om konjunnkturen i Sverige följt de stora EMU-länderna. Om det ligger till på det sättet så kan man anta att vår konjunktur håller sig synkad då vår export går, i huvudsak, till dessa länder.
3b. Löntagarna kapitalet
Så har det väl mer eller mindre alltid varit
4. Var ställer jag de retoriska frågorna
gladh
Bingo skrev:2. Jepp, faktiskt samma fråga. Övertro eller ej så är de flesta eniga om att ränteförändringar har effekt på konjunkturförloppen.
3. De stora europeiska länders konjunkturer ligger inte i fas. Värdemässigt tror jag dessutom att dollarn är ungefär lika viktig som Euron, men det är inget jag är säker på.
3b. Nej, det har det faktiskt inte. Det fanns en tid när staten och fackförbunden satt i samma båt. Löntagarnas andel av förädlingsvärdet har sjunkit trendmässigt under en rad år.
4. Ställ dem här. Här finns massor av initierade medborgare
EICMA 2024: Yamaha
Yamaha gasar på friskt infö... |
|
Honda NT1100 med semi-aktiv fjädring
Honda har uppdaterat NT1100... |
|
Yamaha Tracer 9 uppdateras
Sporttouring-modellerna TRA... |
|
EICMA 2024: Ducati
Som väntat släppte de itali... |
|
Royal Enfield lanserar nytt varumärke för eldrivna motorcyklar
Royal Enfield har tagit ste... |
|
Honda ICE Concept
2025 Honda ICE Concept bike... |
|
EICMA 2024
Nu lämnar vi Milano-mässan ... |
|
EICMA 2024: KTM
Vi får dra oss tillbaka til... |
|
SMC kräver omedelbar reform av 5-5-regeln
Sveriges MotorCyklister (SM... |
|
Yamaha Tracer 9-modellerna uppdateras
Yamahas Sports Touring-mode... |