Och jag säger inte att vi skall lägga enorma pengar på att skärma all elektronik osv, men är ändå förvånad att frågan inte lyfts mer då det trots allt är en mer konkret och sannolik risk än många andra risker som diskuteras och läggs enorma resurser på, när det i det här fallet finns konkreta åtgärder som är rimliga att göra på olika nivåer för att skydda kritiska samhällsfunktioner och att som samhälle såväl som privat ha en bättre grundberedskap. Särskilt som det samtidigt höjer beredskapen för andra risker. Det är ju inte binärt och man behöver för den skull inte gå "all in" och lägga astronomiska summor.
Hur många hushåll skulle t ex klara ett strömavbrott på mer än ett par dagar mitt i vintern? Jobbigt läge när man har iskallt hemma och upptäcker att det inte funkar att kila ner till Seven Eleven i morgontofflorna för att dra kortet och köpa sin frukost och en rulle toapapper.
Sådant som hänt under senare decennier är väl t ex det stora strömavbrottet i Skåne 2003. Var även ett mycket omfattande strömavbrott i Nordamerika 1989 som orsakades av en solstorm.
Längre bakåt har vi den ännu kraftigare solstormen 1921 som även drabbade Karlstad och som sannolikt hade haft stora konsekvenser om den inträffat idag. Och framför allt den stora solstormen 1859 som bedöms skulle varit förödande i dagens samhälle. Så det finns ju en anledning till att forskare varnar för detta och att vi borde ta det på något större allvar, liksom att bl.a. MSB jobbar med frågan.
https://www.msb.se/sv/amnesomraden/...iga-amnen/naturolyckor-och-klimat/solstormar/