Att det har betydelse ja.
Rent generellt så är ju ett provuttag alltid en uppskattning av det verkliga värdet hos en population.
Ju mindre provuttaget är desto sämre blir uppskattningen.
Ett väldigt litet provuttag kommer att resultera i en hög standardavvikelse och ett osäkert mätvärde. Dvs sannolikheten för att det verkliga medelvärdet ligger långt ifrån erat uppmätta medelvärde är hög.
Sen beror det ju på vilka krav ni har och vad ni förväntar er från er tillverkningsprocess.
Det handlar ju egentligen om hur stort provuttag ni tycker att ni har råd med kontra hur stor risk ni är villiga att ta med tanke på att det kanske kommer ut felaktiga produkter från er tillverkning.
För att ta ett hypotetiskt exempel.
Antag att ni vill tillverka en metallstav som är 100 mm lång.
Kravet är att minst 95% ska ligga inom +- 0,1mm
Ni kontrollmäter 5 st som blir 99,95mm, 100,05mm, 100,00mm, 99,95mm, 100,05mm.
Räknar du på dom två första så blir det 0,07 i standardavvikelse och 100 i medel
Räknar du på dom tre första så blir det 0,05 i standardavvikelsen och 100 i medel
Eftersom vi vill ha ett 95% konfidensintervall så ska vi räkna med 2 standardavvikelser.
Då ligger i det första fallet 95% inom +- 0,14mm vilket skulle vara underkänt.
I det andra fallet ligger 95% inom +-0,1mm vilket skulle vara godkänt.
Skulle mätvärdena fortsätta att fördela sig likadant så skulle 100 mätvärden ge en standardavvikslse på 0,045 vilket skulle innebära att 95% skulle ligga inom +- 0,09mm
Det ni egentligen måste avgöra är att bestämma hur många som får vara utanför spec och sedan välja storleken på provuttaget utifrån den noggrannhet som krävs.
Har ni en process med hög precision och ett ganska stort spann på avvikelsen så kanske det räcker med att mäta en eller två. Har ni ett snävt spann på tillåten avvikelse så säger ett urval på två eller tre ingenting.
Normalfördelningen för ett urval kommer att närma sig den verkliga normalfördelningen och ge en bättre och bättre approximation ju fler mätvärden ni samlar in. 3 är mycket bättre än 2. 10 är avsevärt bättre än 3 osv. Fler mätvärden än 100 ger inte någon större förbättring i precisionen. Någonstans däremellan så planar det ut.
Det finns massor med teori hur stora provuttag man bör göra för att få tillräckligt exakta mätvärden med hänsyn till den förväntade normalfördelningen i processen. Men det är inget som jag är riktigt insatt i.
Vill du göra det enkelt för dig så mät 100 enheter och lägg in i Excel och räkna ut standardavvikelsen för dom två första. för dom tre första osv så ser du var det planar ut och vart ni har tillräcklig noggrannhet.