Säpo flaggade svenskar – ströks från evakuering
Förra veckan samlades ett 20-tal personer för en manifestation utanför utrikesdepartementet i Stockholm. ”Ta hem våra familjemedlemmar”, ropade de i kör. Foto: Linus Sundahl-Djerf
Evakueringen av svenska medborgare från Gaza kan ha fördröjts av andra orsaker än att så många ville lämna. SvD kan nu avslöja att UD och Säpo flaggat flera personer som sedan aldrig evakuerades ut ur krigszonen. Mitt i allt finns ett dött barn.
Hanna Törnquist,
Mathias Ståhle
Publicerad 05:58
Stäng
Dela artikeln:
Säpo flaggade svenskar – ströks från evakuering
https://www.facebook.com/dialog/sha...de-gaza-svenskar-stroks-fran-evakueringslista
https://twitter.com/intent/tweet?ur...ade svenskar – ströks från evakuering&via=SvD
Svenska Aya och hennes familj hade väntat på hjälp från Sverige i två månader när deras hem på Gazaremsan träffades i ett raketangrepp. De hoppades fortfarande på evakueringsbesked från svenska utrikesdepartementet (UD) när deras hus exploderade.
Hela familjen skadades. Ett av barnen, som är i lågstadieåldern, dödades. Ingen av dem visste att de tagits bort från evakueringslistorna. UD hade strukit deras namn utan att säga något, enligt en källa med insyn i evakueringsprocessen.
Orsak: Säpo hade försett Aya och en släkting med en flaggning.
Minst ett tiotal namn ska ha försetts med sådana markeringar, enligt uppgift till SvD. Och de som hölls utanför evakueringslistorna har inte fått veta det själva. Deras anhöriga hemma i Sverige har inte heller informerats.
– Vi har gång på gång frågat svenska UD om det är något som hindrar Aya och familjen från att komma ut. Finns det något som vi inte vet? Finns det något vi kan göra? säger Ayas syster Jamila, som bor i Sverige.
500 svenskar ville lämna Gaza
En månad efter raketangreppet har familjen fortfarande inte återhämtat sig, berättar Jamila och hennes mamma. De har bett att få vara anonyma i artikeln och heter egentligen något annat. Aya
, som är kvar i Gaza, fick ryggskador och vårdas hemma hos bekanta. Hennes make och de överlevande barnen behöver fortfarande sjukhusvård
.
Aya är svensk medborgare. Hon flyttade utomlands för mer än ett decennium sedan efter att hon träffat sin nuvarande man. Familjen bosatte sig i Gaza och har velat lämna den omstridda landremsan sedan krigsutbrottet 7 oktober förra året. De väntar fortfarande på besked från UD.
”Det enda UD säger är att det är lokala myndigheter vid gränsen i Gaza som bestämmer vilka som får lämna”, berättar Jamila, som egentligen heter något annat. Foto: Linus Sundahl-Djerf
Att ta sig ut från Gaza efter krigsutbrottet visade sig vara svårare än många förstått. De första svenskarna kunde evakueras den 10 november. Då hade omkring 500 personer med koppling till
Sverige hört av sig och bett om hjälp att lämna Gaza, uppgav UD för SvD.
USA och Frankrike började evakuera sina medborgare en vecka före Sverige. Enligt Svante Liljegren, chef för UD:s konsulära enhet, berodde det på att Israel och grannländerna prioriterade större länder först.
– Vår lista har varit väldigt lång, och det är sannolikt en faktor som har bromsat oss lite grann, sa Svante Liljegren till SvD i mitten av november.
Ville inte ha med familj på UD:s lista
Han påpekade även att UD avrått svenskar från att resa till Gaza de senaste tio åren. Men enligt SvD:s källor var listan över människor som ville evakueras alltså längre än vad UD medgav officiellt. Aya och hennes familj hörde till dem som tagits bort, enligt uppgifter till SvD.
– UD valde att inte ha med familjen på listorna, säger SvD:s källa.
Beslutet uppges ha fattats efter avstämning med Säpo, innan listorna färdigställdes.
Totalt ska ett tiotal personer med anknytning till Sverige ha försetts med en flaggning av Säkerhetspolisen och strukits på samma sätt som Ayas familj, uppger en källa. De plockades bort innan listorna som sammanställdes i Sverige skickades vidare till Israel.
Sverige hämtar inte själva ut medborgare ur krigsområdet. Namnen sänds till COGAT, som är en myndighet under Israels försvarsdepartement. Förkortningen står för Coordinator of Government Activities in the Territories. Myndigheten är Israels officiella representant på Västbanken och i Gaza. Det är COGAT som avgör vilka som får lämna Gaza. Ofta via gränsövergången Rafah i Egypten.
SvD har tagit del av innehåll i mejl mellan UD och Säpo som visar att excelfiler med namn utväxlats mellan myndigheterna i mitten av oktober förra året, när evakueringslistorna började sammanställas.
Har rätt till hjälp från Sverige
Svenska Aya har, enligt en källa, strukits från listorna tillsammans med en annan släkting, som också utvandrat. Den korrespondens SvD fått insyn i visar inte på vilka grunder Säpo flaggat Aya och hennes släkting.
Varken Säpo eller UD vill kommentera uppgifterna: ”hur vår eventuella samverkan ser ut med andra myndigheter och förvaltningar är inget vi går närmare in på. Och frågor rörande UD:s listor på svenska medborgare i Gaza hänvisar vi till Utrikesdepartementet”, svarar Säpo via sin pressavdelning.
Det kan finnas skiftande orsaker till att någon flaggats i excelfilerna. Flaggningen utgör ingen formell anmärkning, skriver Säpo till UD. Alla personer på listorna är antingen svenska medborgare eller personer med uppehållstillstånd i Sverige och har därför
rätt till hjälp från UD vid katastrofinsatser.
Det är inte Säpo som fattat beslut att stryka de flaggade namnen från evakueringslistorna. De besluten ska ha tagits av Utrikesdepartementet, enligt SvD:s källor. När excelfilerna med namn skickades tillbaka till UD påpekade Säpo att det är upp till UD att ta ställning till informationen.
UD vill inte heller ställa upp på en intervju.
”Det är inte säkert att alla svenskar som uttryckt en önskan att lämna Gaza kommer att kunna göra det”, skriver UD:s pressavdelning till SvD.