Här kommer några politiska förslag för att höja civilberedskapen och bidra till totalförsvaret.
1. Inget bygglov för att bygga bunker, skyddsrum, jordkällare eller annan form av utrymme som kan användas för att höja beredskapen inför kris eller krig. En förenklad bygganmälan till kommunen ska räcka samt markägarens tillåtelse.
2. Skattebefria all sorts fossilfri lokal planerbar elproduktion. Må det vara små lokala vattenkraftverk, en gengasdriven generator, alternativt batterier som jobbar mot vind- eller solkraftverk.
Fossilfriheten handlar inte om miljön, utan att Sverige är helt importberoende av fossila bränslen och kan behöva ransonera i händelse av exempelvis en blockad. Här kan elbilar som laddas med solceller stärka civilsamhället i händelse av oljeransonering.
3. Skattelättnader för all verksamhet som kan användas som verkstäder för underhåll och reparationer av fordon, maskiner och elektronik.
I händelse av blockad kan vi också vänta oss störningar i logistik och import. Vi kan behöva använda nuvarande maskinpark inom lantbruk och industri även efter ”bäst före”-datum. Traktorer, lastbilar, entreprenadmaskiner osv kan behöva hållas i drift och fungerande skick under längre tid än vad man normalt gör under fredstid.
Samma sak gäller bilar, bussar, båtar och andra fordon som används civilt. Dessa kan behöva hållas i drift längre tid än vi är vana vid, då möjligheten att köpa nya fordon kan förväntas bli begränsad.
4. Genomför ett politiskt alexanderhugg vad gäller byråkratin för elnätskoncession. Idag tar det i runda slängar tio år för nätbolagen att få tillstånd att bygga en el-ledning. Det borde kunna vara avklarat på några månader.
Vi ser i exempelvis Ukraina hur elnätet, transmissionspunkter och ställverk bombas dagligen. Dess mer vi bygger ut nätet dess mer robust blir det för störningar.
5. Liberalisera regler för nätkoncession. Idag får enbart en aktör i ett givet geografiskt område bygga elnät. Det borde öppnas upp där flera aktörer kan verka inom samma område, något i stil med hur det ser ut med optisk fiber. Det kan också bidra till stärkt redundans.
6. Förenkla regler för försäljning och hantering av viltkött. Idag är det enbart vilthanteringsanläggningar som får lov att hantera viltkött för den öppna marknaden, med vissa små undantag.
Varje jägare har ett undantag från denna regel vad gäller det egna hushållet. Men denne är hindrad att sälja kött öppet med mindre än att man upprättar en komplett anläggning. Men rent krasst räcker det med ett enklare kylrum på några kvadratmeter och en hyfsat ren lokal. Detta skulle skapa incitament för fler gårdar och jägare att bygga små lokala ”slakterier” som kan användas både för viltkött och tamboskap. Det bidrar till redundans i matförsörjningen.
7. Skapa incitament för fastighetsägare att skapa dricksvattenbrunnar med handpump. Det får gärna vara klassiska pumpar i gjutjärn som nytillverkas. Samma brunn kan ju vara inkopplad till elektrisk pump vid normal drift, men vid elavbrott kan man alltid pumpa för hand.
8. Skattereduktion för den som sparar begagnade däck. Så länge ett däck inte har uppenbara torrsprickor eller väven är synlig går det att använda. Däck till lastbilar och bussar kan få förlängd livstid genom att man helt enkelt skär nytt mönster i däcken, det finns marginaler att ta av.
Man kan även öka graden av regummering med ny slitbana. Enkla, billiga åtgärder för att hålla bilar, lastbilar och bussar rullande även i händelse av handelsblockad.
9. Skattereduktion eller andra incitament för den som håller gamla vävmaskiner i fungerande skick. Kläder kan också bli en bristvara vid en handelsblockad, då behöver det ersättas med inhemsk produktion.
Symaskiner, nål och tråd och liknande bör vara helt moms och skattebefriat.
Det är några förslag iallafall.