Tråden för stötande skämt

GuW

Version 1.1
Gick med
30 Jul 2004
Ort
Nej
Hoj
Ja
Vid vilken temperatur förstörs vitaminet, om man ska grädda i ugn?

Eftersom mycket annan mat som tillagas i ugn, stekpanna eller kokas fortfarande påstås innehålla vitaminer så tror jag inte det är någon fara.

Däremot kan ju andra substanser avsöndras i viss mån vid bakning, så det gäller att ta djupa andetag innan man öppnar och kollar sina brownies.... Eller inte.
 

Steffo_b

Gudomlig sporthojare
Gick med
20 Jul 2007
Ort
Järfälla
Hoj
2006, Honda VFR 800FA
Vid vilken temperatur förstörs vitaminet, om man ska grädda i ugn?
Det där är så komplicerat att det nog inte finns någon som vet säkert.
Nedbrytningen är pga flera olika orsaker. Bland annat oxidation, termisk nedbrytning, urlakning, reaktioner med andra ingredienser osv.
Alla faktorerna påverkas av temperaturen men olika mycket. Det enda man kan säga säkert är att uppvärmning förstör en del av vitaminerna. Hur mycket beror på temperatur och tid samt vilka andra ingredienser som finns i kakan men ingen vet riktigt säkert exakt hur eftersom faktorerna växelverkar i olika grad. Exempelvis så kan en viss annan ingrediens leda till att temperaturkänsligheten blir mycket större men kanske bara om mängden kommer över en viss nivå. Eller att en viss mängd av någon annan ingrediens bromsar nedbrytningen men bara om du inte samtidigt har någon tredje ingrediens i kakan.
 

smilfinken

Gudomlig sporthojare
Gick med
6 Nov 2020
Ort
Lindome
Hoj
Bonneville
Det där är så komplicerat att det nog inte finns någon som vet säkert.
Nedbrytningen är pga flera olika orsaker. Bland annat oxidation, termisk nedbrytning, urlakning, reaktioner med andra ingredienser osv.
Alla faktorerna påverkas av temperaturen men olika mycket. Det enda man kan säga säkert är att uppvärmning förstör en del av vitaminerna. Hur mycket beror på temperatur och tid samt vilka andra ingredienser som finns i kakan men ingen vet riktigt säkert exakt hur eftersom faktorerna växelverkar i olika grad. Exempelvis så kan en viss annan ingrediens leda till att temperaturkänsligheten blir mycket större men kanske bara om mängden kommer över en viss nivå. Eller att en viss mängd av någon annan ingrediens bromsar nedbrytningen men bara om du inte samtidigt har någon tredje ingrediens i kakan.
Känns som att Någon borde baka en himla massa kakor och återkomma med en rekommendation på bästa formulering och metod vid tillagning.
 

Bushido

Skånsk Säckpipsninja
Gick med
9 Sep 2006
Ort
Sydöst
Hoj
HD Ultra Limited - 19, HD Heritage Softail -03, Yamaha R1 -99, Yamaha RD350YPVS -83, Yamaha DT125LC -85, Kawasaki KV75 -78, Yamaha YSR80 -86
Blir så jävla förbannad på alla som gör sig lustiga över de stackars satarna som sitter fast i den där försvunna Titanic-ubåten... Vafan, hur kan folk sjunka så lågt??
 

steffe

"Mannen som talar med whisky"
Gick med
11 Jul 2009
Ort
Sigtuna
Hoj
-86 Suzuki GSX-R 750, -91 1100R
Blir så jävla förbannad på alla som gör sig lustiga över de stackars satarna som sitter fast i den där försvunna Titanic-ubåten... Vafan, hur kan folk sjunka så lågt??
Det där är djupa tankar om folks tankesätt!
 

Knoddas

Gudomlig sporthojare
Gick med
10 Nov 2010
Hoj
848
d9d60a79c08e22694f134f805ff3876d.jpg


Sent from my XQ-AT51 using Tapatalk
 
Nyheter
Svedea vinner SKI:s utmärkelse ”Sveriges nöjdaste privatkunder” – igen

Försäkringsbolaget Svedea f...

2025 års Kawasaki Z900 uppdateras

Inför 2025 års säsong är Ka...

Indian Springfield SE

Indian Springfield var en h...

Nya Triumph Speed Twin 

Mitt i Triumphs fauna av ho...

MV Agusta firar med Ottantesimo Collection

Screenshot MV Agusta fir...

Helt ny Scout Sixty tillbaka

Nya Scout Sixty importeras ...

BMW visar upp Concept F 450 GS

BMW Motorrad har visat upp ...

Sena 60S intercom

Sena 60 S med förbättrad Me...

Triumph Speed Triple 30 år

Tiden flyger, som man säger...

Nytt varumärke för elmotorcyklar från Royal Enfield

Royal Enfield har tagit ste...

Top