Jag undrar hur vi som växte upp 100 mil från tjernobylolyckan, har påverkats.
Inte om människan men lite om livsmedel i Sverige som förmodligen påverkade oss mest.
Under den första tiden efter olyckan fanns det lokala problem med för höga cesiumhalter i nötkött, men generellt sett var problemen när det gällde kött från tamboskap mycket små. Får och i viss mån get, som ofta betar på magra, kaliumfattiga marker där cesiumhalten blev hög i betesväxterna, uppvisade dock i större utsträckning högre halter än annan tamboskap. Speciell provtagning, riktad mot avgränsade områden eller enskilda fårbesättningar där man identifierat problem med cesiumförekomsten i fårkött, pågick under flera år efter olyckan.
Bara under 1986 mättes cesiumhalten i 20 000 fårkroppar, varav drygt 4 800 kasserades på grund av att gränsvärdet på 300 Bq/kg överskreds. För att i möjligaste mån förhindra dyrbara kassationer utarbetade Lantbruksstyrelsen riktlinjer för saneringsåtgärder och även ersättning. De viktigaste åtgärderna var utfodring med cesiumfritt foder och att uppskjuta slakten så länge (1-2 månader) att cesiumhalten i lammen sjönk under gränsvärdet. På senare år har också i fodret inblandats vissa cesiumhämmande ämnen som bentonit och Giesesalt. Genom de stora insatser lantbrukarna har gjort har cesiumhalterna från de livsmedel som kommer från jordbruket kunnat hållas på en låg nivå. Redan första sommaren kunde, genom att regeringen ställde speciella medel till Lantbruksstyrelsens förfogande, flera forskningsprojekt påbörjas vid Lantbruksuniversitetet i syfte att bland annat undersöka den biologiska halveringstiden för cesium hos djuren och få fram underlag för olika saneringsåtgärder. I de nedfallsdrabbade områdena låg till stora delar snön fortfarande kvar när nedfallet kom och bara sådana växter som övervintrat, till exempel persilja och gräslök samt nya skott av nässlor, blev direkt förorenade och uppvisade hög aktivitet av radioaktivt cesium i vissa fall. Ett stort antal mätningar av olika vegetabiliska livsmedel utfördes i Livsmedelsverkets regi under de första månaderna, men inte ens i de värst drabbade områdena innehöll odlade grönsaker eller bär alltför hög aktivitet. I de vilda bär som växer på betydligt mer näringsfattiga marker kunde relativt höga halter av Cs-137 uppmätas under de första åren efter olyckan. Detta gällde speciellt hjortron medan lingon drabbades i mindre utsträckning. Mycket höga halter av cesium uppmättes också i vissa svamparter. Redan från kärnvapenproven på 1960-talet vet man att det är stora skillnader mellan olika svampars förmåga att ta upp radioaktiva ämnen.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-...ing/Radioaktiva-amnen/Tio-ar-efter-Tjernobyl/
2006
Numer kasseras bara drygt 1 av 10 000 styckade renar på grund av Tjernobylolyckan.
Drygt 20 år efter reaktorolyckan i Tjernobyl i Ukraina slipper många samebyar kontroller, men Livsmedelsverket kontrollerar fortfarande stora mängder renar varje år.
Cesiummängden i betet har minskat och därför är det allt färre renar som har för höga cesiumhalter.
http://svt.se/2.33919/1.574046/efter_tjernobyl_allt_farre_renar_kasseras?page1851535=5
staten verkar kompensera fortarande för tjernobyl
Kompensation
Staten kompenserar renägarna för förluster på grund av tjernobylolyckan. Tidigarelagd slakt och utfodring av ren på vintern har bidragit till att antalet kasserade slaktkroppar minskat.
http://www.sametinget.se/1448
lite reklam
http://cnn.com/video/?/video/health/2011/03/16/bts.radiation.exposure.meds.cnn
Är du orolig efter det som hänt med kärnkraftverken i Japan? Vill du skaffa jodtabletter för säkerhets skull? Glöm det. Jodtabletterna är slut i hela Stockholmsområdet.
- Tabletterna är slut hos leverantören, säger Chritina Brinkhäll, apotekstekniker vid Apoteket Kronan i Norrtälje.
Hon minns vad som hände efter Tjernobylolyckan.
- Då blev det verkligen efterfrågan på jodtabletter.
http://norrteljetidning.se/nyheter/1.1138290-jodtabletter-slut-pa-apoteket
- På bara några dagar har vi sålt slut på ett lager som normalt räcker för tre års normalförbrukning, säger Anders Larnholt, informationschef på Meda. Nu gör vi allt vi kan för att få fram nya produkter.
Preparatet utvecklades av Medas dotterbolag Recip och marknadsförs i dag av Meda. Kaliumjodiden tillverkas i en av CMO-bolaget Recipharms fabriker i Sverige. Ambitionen är att få fram fler produkter under april månad, enligt Anders Larnholt.
Läkemedlet uppmärksammades i vintras då webbplatsen Wikileaks läckte ut sekretessbelagda dokument om vilka företag USA ansåg vara viktiga för nationens säkerhet. I dokumenten klassades fyra nordiska läkemedelsföretag som viktiga. I Sverige nämndes då Recip och Thyrosafe, som kaliumjodidet marknadsförs som i USA. Thyrosafe är det enda preparatet som är godkänt av det amerikanska läkemedelsverket FDA, som används för att skydda sköldkörteln mot radioaktivt jod som frigörs i samband med en kärnkraftsolycka.
http://biotech.idg.se/2.1763/1.374367/europa-hamstrar-jod