Många som totalt missuppfattat begreppet ”lastbalansering” här uppenbarligen.
Om ni tittar på elpriserna över dygnet så ser ni att det trots krigsrubriker i tabloidpressen är helt andra elpriser nattetid, då effektbehovet inte är så stort som dagtid.
Eftersom det är tillgång/efterfrågan som styr priset så kan man som konsument försöka styra sin konsumtion till tider där mer effekt finns att tillgå, ergo lastbalansering eller tidstariff som det hette förr.
Jag minns 1970-talet då vi hade elräkningar i februari som medförde fiskbullar till middag fram till maj. Morsan körde alltid tvättmaskinen på nätterna för det kostade bara hälften.
Har man X effekt att tillgå så delar man på X, så många som man behöver. Det är lastbalansering.
Mer effekt finns att tillgå nattetid och om man har lagringskapacitet kan denna användas för att öka produktionen momentant precis när effektbehovet är som störst, ergo lastbalansering fast på produktionssidan (främst vattenkraft).
Man kan givetvis också öka överföringskapaciteten inom Sverige och mellan länder (lastbalansering) för att jämna ut produktion och konsumtion.
Huvudproblemet just nu är att kärnkraften inte ger det man trodde för tio år sedan, både beroende på politiska beslut (stängning) och på tekniska orsaker. Eftersom den utgjort basen i elsystemet måste vattenkraften fylla tomrummet och den är så att säga mer väderberoende och är också begränsad av vattendomar och annat.
När tillgång och efterfrågan är i obalans är det priset som reglerar balansen och skapar incitament för konsumenter att styra sin elkonsumtion till tider där det finns mer effekt att tillgå eller kanske också att konsumera mindre elektricitet, förändra metoder osv.
Ungefär som att många hushåll gått ifrån uppvärmning med direktel till att installera värmepump och på så sätt minska sitt effektbehov till kanske 20-30% av vad det var förut.
Så: absolut löser man väldigt mycket med olika former av lastbalansering så länge som energiproduktionen totalt är större än konsumtionen, vilket den är och hittills alltid har varit under de sista 30-40 åren i Sverige.
Så sent som på 2000-talet eldade min jordbrukande granne sitt skördade korn i sin panna, eftersom det lönade sig bättre än att göra mjöl av det, och skogsråvaran var då dyrare.
Svenska kraftnät är den myndighet som ansvarar för att elöverföringssystemet är säkert, miljöanpassat och kostnadseffektivt – i dag och i framtiden.
www.svk.se
Ovan länk är mycket nyttig även om den inte alls berör hur energipriserna (olja, gas, biomassa osv) i stort påverkar även elpriset i Sverige, framförallt elområde 4.
Det i all hast om lastbalansering.