Ett bra kines-recept eftersökes, gärna på kyckling (eller skata om det ska vara äkta kinakrog-style).
Ok. Det var ett tag sen, här kommer det rakt ur huvet, men de funkar säkert:
Kantonese style kyckling (sötsurstark), 4 pers
Koka ris.
2 kycklingfiléer, skär i ca 1 cm strimlor (eller grannens katt)
Salt, (+ ev krydda t ex curry, cayenne, soja, paprika, ingefära)
Vetemjöl
Olja (för fritering, utan smak dvs matolja, raps, liknande ej oliv)
Salta, ev krydda kycklingbitarna, vänd i mjöl och fritera sedan kycklingen i en panna, wok eller saucette/rostfri funkar bra.
Låt rinna av på hushållspapper.
------
Thai sweet chili, ca 0,5 dl
Någon söt soppa/kräm (pulver funkar) aprikos, nypon, liknande ca 1 dl.
Rör ihop m thai sweet.
Ca 1 msk soja av japansk typ (välj färg på sötsura såsen)
Ha i mer chili om starkt önskas. Kanske chiliflakes om tokstarkt är målet.
Såsen ska vara riktigt söt, tillsätt socker om det behövs.
------
Hetta upp olja i en wokpanna, obs, olja utan smak, t ex solros, matolja, raps eller liknande.
1 gul paprika ca 1 x 1 cm bitar
1 gul lök i klyftor ca 0,5 cm
Ananas i skivor, skurna i bitar.
Jordnötter, osaltade (eller skölj saltade under kran)
Sockerärtor (om finnes, eller andra kul grönsaker)
Woka grönsakerna, häll på sötsura såsen och i med friterade kycklingen.