Ja. Dom säger ju förvisso att dom sett ett samband. Men samtidigt så säger dom ju att man inte iakttagit någon påverkan på förhållandet mellan LDL och HDL. Den överväldigande majoriteten av studier som är gjorda på området under de senaste 20 åren har i stort sett samtliga kommit fram till att totalkolesterol inte har någon scignifikant korrelation till förekomst av hjärtkälrlsjukdom. HDL kolesterol har 5 undertyper och LDL har 7 undertyper. Av dessa är det 2 undertyper av LDL och 1 typ av HDL som har en viss korrelation. Dock är den korrelationen beroende av att det samtidigt finns inflammation i kärlväggen så att dom kan fästa där. Den inflammationen har en mycket stark korrelation till IGF-4 som i sig har en väldigt stark korrelation till intag av socker eller andra relativt snabba sockerarter.
Det betyder att om man håller ner intaget av onödigt socker (Genom att inte äta mat med stora mängder tillsatt socker) så får man inte någon mätbar risk för hjärt kärlsjukdom av förhöjt kolesterol.
Om man däremot äter mycket socker och därigenom har höga nivåer av IGF-4 så innebär det en risk att ha högt kolesterol eftersom det då är större risk att man har inflammationer i kärlväggen som kolesterolet kan fastna i.
Dock är det så att redan högt intag av socker leder till en avsevärd ökning som är mycket större.
Kontentan av det skulle vara att så länge som man inte äter mycket socker så är inte kolesterolet någon direkt riskfaktor. Samtidigt så får man en avsevärd ökning av risken om man äter mycket socker även om man har normala kolesterolvärden. Det är med andra ord mycket viktigare att dra ner på sockerintaget (utan att för den delen ge sig på ketodieter och liknande då dom har sina egna ganska stora risker) än att jaga kolesterol.
Gör du sålunda en större studie på en befolkning där dom flesta äter för mycket socker men varierar intaget av kolesterol och kolesterolbildande mat så kommer du att kunna få fram att kolesterolet orsakar hjärt-kärlsjukdomar eftersom det i just befolkningsgruppen som äter för mycket socker faktiskt är sant även om det inte är sant om man inte äter för mycket socker.
Exempelvis så uppskattar man att endast ca 1% av de som äter kolesterolsänkande läkemedel faktiskt har nytta av det då det endast är relevant för dom som har tidigare episoder av hjärt-kärlsjukdom. Men läkemedelsbolagen har en rätt rejäl kassako i dessa läkemedel då försäljningen av sådana globalt motsvarar BNP för en mindre nation. Så dom finansierar en hel del studier som tar fram resultat som styrker att deras läkemedel behövs och för att åstadkomma det så behöver dom då också studier som säger att kolesterol är farligt i alla lägen. vilket också går ganska enkelt att åstadkomma genom att välja ett försöksurval där intaget av socker är förhöjt. Det är väldigt enkelt i USA (och många andra västländer) där många äter alldeles för mycket dålig mat med tillsatt socker.
Min övertygelse är att det stora antalet studier som säger att kolesterol inte är någon avgörande faktor för hjärt-kärlsjukdomar är såpass mycket större än det lilla antal som säger att kolesterol är den stora skurken att jag känner mig trygg i att det faktiskt inte är kolesterolet i sig som är boven i dramat utan den är beroende av andra faktorer för att kunna ha effekt.