Kör långkokad chili. Det är en säker hit!
Till detta dricks med fördel Brooklyn Lager, och tex en Makers Mark efteråt.
Här kommer mitt egna recept som är baserat på någon annans och moddat en aning.
Till 8 personer:
Ca 1,5 kg märgpipa
Ca 1,5 kg högrev
3 paket bacon
100g riktigt smör
En hel burk Santa Maria chilipulver
2 Habanerofrukter
Ytterligare några färska chilifrukter av lite mindre styrka
4-5 rökta chilifrukter (Anchochili och/ eller Chipotle chili)
8 stora vitlöksklyftor
1 stor rödlök
4st 0,5l mörka kraftiga öl (tex Hobgoblin)
Optional 1,5 dl Jack Daniels
Tillagning:
Använd helst gjutjärnsgryta modell större med lock
Skär bacon i mindre bitar (finhacka om du vill låta baconet vara kvar i grytan, skär större bitar om du vill ta bort baconet senare)
Stek på baconbitarna på hög värme så att de saftar ur sig ordentligt. Under tiden skär köttet i tärningar (kalops size)
När baconet är krispigt och allt fett finns på botten i grytan så kan du ta en sked och ta bort det och kasta. Det är själva baconflottet man vill åt.
Lägg sedan i köttet och sänk värmen till 4:an på spisen, lägg på locket.
Ta på dig handskar och skölj chilifrukterna samt ta ur kärnor.
Hacka all chili i mindre bitar och lägg ner i grytan
Krossa och skala vitlökarna och lägg ner hela (de löses upp under kokningen)
Klyfta rödlöken och lägg ner i grytan
Häll i chilipulvret och rör om
Bryn några minuter
Häll upp med öl tills vätskenivån är precis i hödj med köttbitarna.
Koka under lock på låg temp i ca 6 timmar. Rör om en gång i timmen försiktigt och addera öl efter behov (det ska vara ungefär i nivå med köttet så att bara lite kött sticker upp).
En deciliter Jack Daniels kan med fördel spetsa grytan när halva koket är klart (efter ca 2-3 timmar). De sista 5 centiliterna får kocken smutta på!