Bingo skrev:
Är detta svaret på frågan vad "globalisering" är?
Nej, det är inte det kompletta svaret vad globalisering är.
Globalisering är mycket mer än så. Dessutom finns det väl knappast EN definition elelr förklaring på begreppet globalisering. Det är väl snarare ett begrepp som passar in och används i väldigt många sammanhang. Dessa behöver ju knappast uteslutande röra ekonomiska företelseer. Folks kännedom om andra länder och resande är ju globalisering. Möjligheten att på sekunden kommunicera med hela världen är väl globalisering...
äh... ska du ordmärka på använding av ord i ironiska, skämtsamma och oseriösa inlägg som syftar till att peka på ett tankesätt snarare än vara någon slags partsinlaga fylld med sakliga argument och med fakta underbyggda påståenden så blir det mest löjligt...
Men kan väl skicka med en beskrivning:
Till min käre vän Bingo:
"Globalisering innebär att en mängd fenomen successivt internationaliseras och integreras över hela jorden. I dag är globalisering en trend som omfattar i det närmaste hela samhällslivet (inklusive handel, kommunikation, resor, turism, nyhetsrapportering?, kulturutbyte, personlig bekantskap och släktskap). Därigenom ökar det ömsesidiga beroende mellan avlägsna delar av världen och stabila politiska relationer mellan stater blir allt viktigare. Den teknologiska utvecklingen bidrar till att pådriva globaliseringen. Den tekniska utvecklingen skulle dock fortsätta även i frånvaro av globalisering och globaliseringen skulle kunna fortsätta om än i långsamare takt även om den tekniska utvecklingen avstannade.
Eftersom globalisering präglar världen idag är det en intensivt debatterad fråga. Vissa anser att lokala och isolerade samhällen representerar den optimala livsformen och motsätter sig av den anledningen gloablisering. En del på vänsterkanten ser globalisering som intimt förknippat med marknadsekonomi och är därför emot det. Det är dock i princip möjligt att tänka sig en globalisering präglad av vänstervärderingar och vi ser även inslag av det. Ytterligare andra ser globalisering som någonting positivt men vill att eventuella nackdelar minimeras.
En vanligt förekommande idé vad globaliseringen innebär är möjligheten för multinationella företag att avskilja sig från sina ursprungsländer och bli transnationella företag utan koppling till nationalstaterna (se Kenichi Ohmae/The Borderless World). Detta skulle innebära att länder utanför västvärlden skulle ha lika stor nytta av det multinationella företaget som dess ursprungsland. Att detta skulle vara fallet vid en ökad globalisering tillbakavisas av kritikerna (till exempel [Carl Thompson]?) som hänvisar till statistik som visar att multinationella företag fortfarande har det mesta av sina produktiva tillgångar i hemlandet och att andelen har ökat sedan 1980-talet.
Organ som åtminstone delvis kan anses verka för ökad globalisering inkluderar EU, FN, GATT, IETF, IMF, ISO, ISOC, WIPO, WTO, Världsbanken. Motståndare mot globalisering finns bland annat inom rörelsen Attac och har visat sig vid toppmöten i Seattle (år 1999), Prag (år 2000), Göteborg (år 2001) och Genua (år 2001). De massiva protesterna som uppstod vid WTO-mötet i Seattle var första gången som en samlad protest mot globaliseringen syntes, och kraften i protesterna överraskade åtskilliga. "
inte min egen beskrivning men tycker den stämmer med min syn och användning av begreppet...
Källa : Susning.Nu