Men ingen som vill jobba med jordbruk.
Finns nog gott om folk som skulle kunna tänka sej att jobba med jordbruk, men hela jordbrukssystemet som det ser ut idag är föråldrat.
Typfallet för hur jordbruk ska drivas är ganska lika mellan vad som är juridiskt möjligt och vad svennebanan har för bild av hur det
ska se ut:
*En bonde har en bit mark som han brukar
själv.
*Han äger sina
egna maskiner, och han måste ha en komplett maskinpark för att utföra varje tänkbar syssla på gården. Detta oavsett om de flesta maskiner har en tidsnyttjandegrad på 0,01% och resterande tid står obrukade.
* Han går upp tidigt och han lägger sej sent. Långa arbetsdagar, inga lediga helger, året om.
* Blir hans jordbruk för stort så att han inte hinner med alla uppgifter själv, så har han mest bara dåliga valmöjligheter. Att anställa någon på heltid blir för dyrt så länge jordbruket befinner sej i storleksgråzonen mellan enmansföretag och professionell arbetsgivare. Alternativet blir att anställa någon svart, eller att bara anlita säsongsarbetare. Det senare alternativet innebär att han i princip inte har möjlighet att få kvalificerad arbetskraft.
* Blir hans jordbruk för litet finns ingen vinst att hämta. Valet då är att deltidsjobba med något annat eller byta yrke helt. Många väljer det senare när orken tryter.
Livet som bonde är inte lätt, men det behöver inte vara så.
Jag skulle önska att det fanns lite visioner från statens sida när det gäller jordbruket. Jag tänker mej att jordbruk kan drivas affärsmässigt som företag med staten som ägare:
* Staten kan köpa in relativt stora områden sammahängande mark. Man är inte begränsad till de små arealer som uppstod hundratals år sedan när folk slog sej ner för att bedriva jordbruk för självhushåll.
* Staten kan bedriva egen växtförädlingsforskning specifikt inriktad på svenska jordbrukszoner. Det höjer avkastningen per area.
* Staten kan ha regionala maskinparker optimerade för högsta möjliga nyttjandegrad.
* Regionala jordbruksföretag anställer människor till vettiga löner och vettiga arbetstider. Istället för att en person gör alla uppgifter på en liten bit mark så har varje anställd specialiserade arbetsuppgifter och ansvar för hela området.
* Genom storskalighet har man betydligt bättre möjligheter till god avkastning än den enskilde småjordbrukaren.
På det här sättet löser man enligt mej många problem. Det tryggar Sveriges matproduktion. Det kan göras på ett miljöanpassat sätt. Det skapar arbetstillfällen.
Men det kräver som sagt att man börjar tänka i lite nya banor om Sveriges jordbrukspolitik.
EU kom till som ett fredsprojekt. Dom som du har affärer med krigar du inte med. Antagligen historiens mest framgångsrika sådant. Kan ju hoppas det fortsätter även om den del dårar sätter villkorslös expansion före kvalitetssäkring - någon som undrar varför Brexit kom till?
Fel. EU kom inte till som ett fredsprojekt. Den föreställningen är en efterkonstruktion som propageras för att ge EU lite mera "feelgood".
EU började som, och är fortfarande i grunden, en handelsunion.
Allt annat som EU sysslar med är bara påbyggnader.