Enligt
Världsnaturfonden och Sida så går det åt 16 000 liter vatten för att producera en kilo nötkött. Det är 16 kubikmeter. Det låter mycket!
I Sverige producerar vi,
enligt jordbruksverket, årligen ca 131 000 ton nötkött.
Det innebär att nötköttsproduktionen i Sverige skulle förbruka 16*131 000 000 = 2.096.000.000 kubikmeter vatten varje år. Alltså drygt 2 miljarder kubikmeter.
För att ställa det i relation till något, så kan man konstatera att sjön Siljan innehåller drygt 8 miljarder kubikmeter vatten. Det innebär att fyra års nötköttsproduktion i Sverige skulle förbruka hela Siljans vattenmängd. Skrämmande!
Hur mycket vatten förbrukar vi då i Sverige per år?
Enligt
statistiska centralbyrån så är det årliga uttaget av sötvatten i Sverige ca 2,7 miljarder kubikmeter.
Bara nötköttsproduktionen skulle alltså, om siffrorna stämmer, stå för 74 % av Sveriges vattenförbrukning.
Men enligt statistiska centralbyrån så står industrin för 64%, hushållen för 21% och jordbruket för bara 4% av vattenförbrukningen. Fyra procent av 2,7 miljarder kubikmeter är ungefär 0,1 miljarder kubikmeter.