Citat DN:
"Om knappt två månader är det 40 år sedan Falklandskriget bröt ut och åter hettar det till mellan Argentina och Storbritannien. I förra veckan reste president Alberto Fernández till Peking för att träffa Kinas president Xi Jinping. Under ett möte i söndags undertecknades ett avtal som innebär att Argentina blir första stora ekonomi i Latinamerika att gå med i Kinas globala jättesatsning – infrastrukturprojektet ”Nya Sidenvägen”.
Det kontroversiella projektet går ut på att skapa moderna handelsvägar som ökar Kinas förmåga att knyta samman världen. Många länder i Afrika och Asien har redan gått med i projektet som beskrivs som den största infrastruktursatsningen i modern tid. I Latinamerika har det hittills bara varit Chile, Bolivia och Venezuela, samt mindre länder i Centralamerika, som deltar i det kinesiska samarbetet.
– Att Argentina, som är en av de största ekonomierna i Latinamerika, väljer att ansluta sig till projektet är betydelsefullt, säger statsvetaren Mauricio Santoro, vid det statliga universitetet UERJ i Brasilien.
– Ända sedan general Peróns dagar på 1950-talet har Argentina undvikit att knyta för starka band till USA. Därför är det inte överraskande att landet nu väljer att liera sig med Kina, säger han till DN.
För några år sedan gick Kina om Brasilien som Argentinas största handelspartner. Stora delar av den argentinska produktionen av sojabönor, nötkött och spannmål går på export till Kina. De goda relationerna gör att Kina nu väljer att stödja Argentinas främsta utrikespolitiska fråga – att vinna suveränitet över Falklandsöarna.
– Under kolonialtiden sträckte sig Argentina in i dagens Chile, Bolivia, Paraguay och Uruguay, men på grund av en oförmåga att försvara sitt territorium blev landet allt mindre. Falklandsöarna är det sista Argentina förlorade. Därför är öarna en viktig symbolfråga, menar Mauricio Santoro.
Falklandskriget mellan Storbritannien och Argentina bröt ut den 2 april 1982. Britterna stod som segrare drygt två månader senare. Foto: Ministry of defence, London/TT
Trots att Falklandsöarna befinner sig i Sydatlanten har Storbritannien styrt ögruppen sedan 1833. Under militärdiktaturen på 1980-talet ockuperade Argentina öarna, vilket utmynnade i Falklandskriget, som bröt ut den 2 april 1982. Efter drygt två månaders strider vann britterna kriget och har styrt ögruppen sedan dess. Argentina har vänt sig till FN:s kommitté för avkolonialisering och krävt att Falklandsöarna (som på spanska heter Las Malvinas) ska lämnas tillbaka, trots att en folkomröstning för några år sedan visade att endast en av omkring 3 000 öbor ville tillhöra Argentina.
– Att Kina ställer sig bakom Argentinas krav är en politisk seger. Att avtalet slöts i Peking under vinter-OS, som britterna bojkottar diplomatiskt, var ett väl valt tillfälle av Alberto Fernández, menar Mauricio Santoro.
I gengäld har Argentina gått med på att Taiwan tillhör Kina.
I avtalet ingår även att Kina ska bygga ett kärnkraftverk i Argentina och att den kinesiska rymdstationen i den argentinska provinsen Neuquén ska utvecklas. Argentina tänker också samarbeta militärt med Kina och vill
köpa tolv stridsflygplan JF-17 Thunder från det statliga kinesiska försvarsbolaget CATIC. Det finns även ett intresse av att köpa krigsfartyg från Kina som kan patrullera Sydatlanten.
Efter söndagens toppmöte mellan Xi Jinping och Alberto Fernández twittrade Storbritanniens utrikesminister Liz Truss att ”Kina måste respektera Falklands suveränitet” och betonade att den brittiska regeringen tänker upprätthålla Falklandsbornas ”rätt till självbestämmande”.
Argentina har även höjt rösten mot den mäktiga grannen Brasilien. I veckan lämnade landets ambassadör i Brasilien, den före detta vice presidenten Daniel Scioli, in ett
klagomål över att det under januari landat sju brittiska militärplan i Brasilien på sin väg till Falklandsöarna.
Brasiliens utrikesdepartement har svarat att de tänker tillåta brittiska mellanlandningar såvida de inte ”bidrar till en modernisering och expansion av Storbritanniens militära resurser och krigspotential i ögruppen”."