Two stroke man
Gudomlig sporthojare
Det där med kopplingen är antagligen en vanesak. Har man bara kört med koppling i 20 eller 40 år så tar det säkert sin tid att lära om.
Visst är det. Jag har bara en ganska obetydlig men personlig fetish att om lusten infinner sig kunna varva motorn lite grann i tomgång, typ "vroom .. VROOM". Nåt jag hoppas fler här känner sig ha någorlunda behov av, stundvis. Det luktar ju så gott, men om man gör så med en elmotor så luktar det bara ozon (O3), ungefär som när man väntade på tunnelbanan när man var yngre.Det där med kopplingen är antagligen en vanesak
Inte? Varför .. det sitter väl nåt slags flywheel där också?Fast med elmotor så får du inte mer moment på bakhjulet högre upp i motorns varvtal.
Inte? Varför .. det sitter väl nåt slags flywheel där också?
Flywheel = svänghjul, tydligen.
Väl det som är grejen med motorn, att kunna 'ladda' upp ett moment i just svänghjulet för att sedan släppa loss kraften till bakhjulet med kopplingen. När man INTE har koppling förstår jag att kraften regleras helt och hållet med gashandtaget. Läskigt känsligt egentligen, om man inte implementerar nån slags fördröjning / lagg för att få den effekten mindre känslig för .. hostningar och nysningar, myggbett, osv.
Taddy Bluziak och Stark gänget jobbade på att utveckla mjukvaran för motorn så att han skulle kunna köra den i extremenduro. Det går säkert att lösa så att det är hanterbart om man kan mjukvara.
Helt klart finns det mycket kul man kan göra med en elmotorn och två bra hjulsensorer gällande reglering vid pådrag/gassläpp sfa diverse vinklar. Men det tar lite tid innan det verkligen blir bra.
Jag tror nog att det är lite lurigt att få till en jämn, bra gång, med lagom gasrespons i alla körfall, man vill ju inte heller filtrera förarinputen för mycket då det lätt bli en konstgjord känsla, samtidigt som det ska bli rappt nog att blippa sig över stock och sten. En fejkad koppling, eller riktig, så att man kunde utnyttjat trögheten i rotorn hade kanske varit önskvärt i de fallen. Meeeen, jag har ju inte provat en, kanske funkar bra som det är.
När den är ny stämmer det nog bra men ska jag börja köra cross och väljer en äldre beggad hoj så skulle jag inte välja en 250F. Får du ett motorras på den så blir det svindyrt att laga. Enligt Tedelind kostar det oftast bortåt 25 000 när en 250F (eller 450) exploderar. En kolv som flyger i bitar på en 2-taktare blir sällan en lika stor katastrof.Jag vet inte om det blir så mycket dyrare med en 250f än 250 2t, tvåtaktaren kostar mer i bränsle och tvåtaktsolja och sen blir däckkontot högre på tvåtakt dels för att tvåtaktaren sliter mer på däcken men framför allt för att fyrtaktarens snällare effektkurva gör att man kan köra lite längre på däcken innan det börjar kännas farligt.
När tvåtaktaren börjar dra på pipan så börjar man få kast på hojen om däcken är dåliga.
Vevstaken ska ju bytas även på 2t. Ventilerna på 4t brukar väl oftast hålla tills hojen är förbrukad.
Kolvarna byts väl ungefär dubbelt så ofta på tvåtaktare men tvåtaktaren har ju ingen kamkedja.
Allt som allt så är det nog ingen större skillnad ekonomiskt.
Är det sen så att man vågar byta 2t-kolven själv men lämnar in fyrtaktaren så är det ju förstås en faktor.
Allt som allt så tror jag
Jag skulle säga att det enda som talar för 2t är att den kan vara roligare att köra.
För min egen del upplevde jag att det blev betydligt billigare att köra cross när jag sadlade om från 125 till 250f. På 100 timmar var det ju 4 kolvar på 125an, och runt 100h bytte jag ändå hoj så något kolvbyte blev det aldrig på 250f.
Numera kör jag ganska sporadiskt och lite av varje så jag har ganska dålig koll på kostnaderna.
350:n har ett register som innebär att det spelar mindre roll vilken växel du har och du kan ligga var som helst i registret och vrida på. En 125 2-takt har ett mycket smalt register vilket innebär att du måste ligga "på pipa" och absolut rätt växel för att få ut effekten. Det gör det hela mycket svårare men också väldigt roligt att köra. Det blir ytterligare en dimension.Jasså? Men vad utgör då skillnaderna mellan en 125cc och en 350cc?
Jag vet att ramen är lika, som sitthöjd och styre / avstånd osv. Men min egen vikt måste ju påverka hur hojen beter sig under mig, eller?
Det beror på vad man kör också. Gick en kurs med Anders Eriksson för några år sen (7-faldig världsmästare i enduro) och han pratade inte kopplingskontroll överhuvudtaget. Jag frågade honom vad han tyckte om extremenduro som Battle of Vikings och det var verkligen inte hans grej sa han. Han använde kopplingen i starten, thats it.Det där med kopplingen är antagligen en vanesak. Har man bara kört med koppling i 20 eller 40 år så tar det säkert sin tid att lära om.
När den är ny stämmer det nog bra men ska jag börja köra cross och väljer en äldre beggad hoj så skulle jag inte välja en 250F. Får du ett motorras på den så blir det svindyrt att laga. Enligt Tedelind kostar det oftast bortåt 25 000 när en 250F (eller 450) exploderar. En kolv som flyger i bitar på en 2-taktare blir sällan en lika stor katastrof.
Men den gamla tesen att det kostar lika mycket oavsett vad man väljer stämmer bra. Köp en äldre crosshoj så får du betala vad en nyare kostar i delar...
Det beror på vad man kör också. Gick en kurs med Anders Eriksson för några år sen (7-faldig världsmästare i enduro) och han pratade inte kopplingskontroll överhuvudtaget. Jag frågade honom vad han tyckte om extremenduro som Battle of Vikings och det var verkligen inte hans grej sa han. Han använde kopplingen i starten, thats it.
Kör du trail så är det ett måste tycker jag, även i extreme/-hardenduro är det nog mindre besvärligt om man har en koppling. Ju fortare det går = Mindre behov av koppling.
Kopplingskontrollen kommer ju från trail och de 10 bästa extemenduroåkana i VM är ju alla trailspecialister så det är ju relativt nytt i enduro. I svensk blötenduro eller på GGN behövs ju kopplingen bara när man startar och när man ska upp på hojen igen efter att man halkat omkullDet kan jag förstå, det är främst nåt man gör på 125, och en aning på 2t 250. Det var nog även viktigare på längre bak i tiden när motorerna var slöare. Slirade man inte koppling med en 125a från början av 90-talet var man nästan tvungen växla efter 2/3-delar av kurvan för att motorn redan hade varvat ut på den växel man behövde för att få igång draget.
Med fyrtaktarna så försvann ju kopplingsslirandet mer eller mindre och blev väl mer nåt som skulle undvikas och allt blev som innan Kent Howerton 1975. Åtminstone för oss som inte är fabriksförare och har en meck som byter olja och lameller mellan heaten.
Crossfilm, crosskunniga se hit!!
Var ute och körde lite på juldagen för att jobba undan julgröten. Filmen är kanske något enformig men kom gärna med komentarer hur jag kan förbättra min teknik, vad gör jag för fel/rätt osv... Underlaget är hårdpackad sand med ett löst lager överst. Vet om att jag fegar lite i vallarna men får...www.sporthoj.com
MXA INTERVIEW: KENT HOWERTON ON LIFE GETTING IN THE WAY OF LIVING
Husqvarna would always tell me, “It’s too complicated for you.” In Japan, they said, “You tell us.” It was a completely different way of looking at itmotocrossactionmag.com
Nya Triumph Speed Twin
Mitt i Triumphs fauna av ho... |
|
MV Agusta firar med Ottantesimo Collection
Screenshot MV Agusta fir... |
|
Helt ny Scout Sixty tillbaka
Nya Scout Sixty importeras ... |
|
BMW visar upp Concept F 450 GS
BMW Motorrad har visat upp ... |
|
Sena 60S intercom
Sena 60 S med förbättrad Me... |
|
Triumph Speed Triple 30 år
Tiden flyger, som man säger... |
|
Nytt varumärke för elmotorcyklar från Royal Enfield
Royal Enfield har tagit ste... |
|
MV AGUSTA OTTANTESIMO COLLECTION
MV Agusta firar sitt 80-års... |
|
Honda ICE Concept med eldriven kompressor
2025 Honda ICE Concept bike... |
|
BMW Concept F 450 GS
BMW Motorrad har visat upp ... |