Är det inte så enkelt att två obalanser som slåss mot varandra ger kuggkrafter som växlar riktning under varvet?
Nu har jag inte gjort en fullständig skadeanalys än, men följande noteringar:
1. De ursprungliga vevhushalvorna ser intakta ut.
2. De frästa och påsvetsade halvorna till balansaxelhuset, är båda deformerade bortom räddning.
3. Samtliga svetsfogar är intakta.
4. Höger ramlager verkar ej gå att snurra.
5. Navet som håller fiberdrevet var intakt och har inte släppt varken balansaxel eller fiberdrev.
6. Den abrupta tvärniten har skjuvat av kilen som håller primärdrevet.
7- Carillio-stakens storände, och/eller vevlagret, har fått stryk och "hackar" vid vridning.
8. Det finns några mycket små märken i kolvens ventilfickor efter kontakt.
9. Balansaxeln har inga andra kontaktmärken än från vevstakens storände.
10. Balansaxelns inlägg av WCu sitter på plats
Balansaxeln är tillverkad av seghärdat 2541, så det krävs lite kraft för att deformera den på detta sätt.
Det verkar som om kuggarna på fiberdrevet inte orkat med och till slut tappades ingreppet med vevaxeln. Kanske fick balansaxeln först en liten smocka, men vid nästa kontakt (nästa varv) var det tvärnit. Det som fortfarande förbryllar mig är hur friska uppvarvningar utan effektuttag kan ha noll inverkan på kuggarna, medan ca 1 minuts fisåka runt Knutstorp förstör kuggarna helt!
Det blir att tillverka nya hus till balansaxeln, ny balansaxel, byta vevstake, vevlager, nytt ståldrev till balansaxeln och en kåpa över alltihop som medger oljebad. Ytterligare 12 papp och x timmar...
Hej! Nu vet jag inte riktigt hur dreven såg ut från början, men har de varit rakskurna? Tittar jag på Rotax så nyttjar de snedskurna just på balansaxlarnas drivning, kanske finns en orsak, när de på andra ställen kör raka?
Mer vikt? Mindre slagvolym?Dr_C skriver
Tydligt är att du inte räknat på det. Vill man minska krafterna på dreven så kan en lösning vara att öka vevaxelns vikt. En annan att minska motorns slagvolym. Ju mindre slagvolym. Dessto mindre krafter på dreven till balansaxeln. Och då kan du ju också minska balansaxeln.
Det enda som talar för den slutsatsen är gravitationen. När obalansen ska upp, sjunker rotationshastigheten för att sedan öka ner den ska ner på andra sidan. Jag tror inte det har all världens betydelse. Kompressionstakten däremot bromsar vevaxeln rejält och förbrännnings-/expansionstakten accelererar rotationshastigheten ännu mer (förhoppningsvis!). Det utmanar oljefilmens bärighet på växellådsdreven och drivkedjans livslängd på stånkor, om man inte kompletterar med ryckutjämnare här och var!Är det inte så enkelt att två obalanser som slåss mot varandra ger kuggkrafter som växlar riktning under varvet?
Finessen med snedskurna drev är att "fler" kuggar är i ingrepp med varandra, vilket möjliggör högre laster. Ingreppet mellan två kuggar sker också gradvis, från ena sidan till den andra, vilket ger en mjukare uppbyggnad av lasten jämfört med raka kuggar, där ingreppet sker mera abrupt. Sen slipper man också det (racemässiga!) vinande som rakskurna drev kan producera. Nackdelen är att man också introducerar axiella krafter med användandet av enkla snedskurna drev. Just i en balansaxelapplikation funkar säkert snedskuret alldeles utmärkt, eftersom det överförda momentet är relativt litet och de axiella krafterna lätt kan hanteras med vanliga spårkullager.Hej! Nu vet jag inte riktigt hur dreven såg ut från början, men har de varit rakskurna? Tittar jag på Rotax så nyttjar de snedskurna just på balansaxlarnas drivning, kanske finns en orsak, när de på andra ställen kör raka?
Det är sant, men bara så länge vevaxels hastighet inte varierar över varvet vilket den ju definitivt gör, eller missförstår jag dig nu?Det enda som talar för den slutsatsen är gravitationen. När obalansen ska upp, sjunker rotationshastigheten för att sedan öka ner den ska ner på andra sidan. Jag tror inte det har all världens betydelse. Kompressionstakten däremot bromsar vevaxeln rejält och förbrännnings-/expansionstakten accelererar rotationshastigheten ännu mer (förhoppningsvis!). Det utmanar oljefilmens bärighet på växellådsdreven och drivkedjans livslängd på stånkor, om man inte kompletterar med ryckutjämnare här och var!
Det är sant, men bara så länge vevaxels hastighet inte varierar över varvet vilket den ju definitivt gör, eller missförstår jag dig nu?
Jag läste för någon månad sedan en intressant artikel om ducatis L-twinfilosofi kontra div andra cross plane-koncept och där framgick tydligt (medelst grafer från mätningar) att momentimpulserna på veven orsakade av kolvens vändlägen är långt större än pulsen från arbetstakten, vilket man kanske inte finner för sannolikt vid första tanken.
Nu lyckades jag inte hitta tillbaka till den men ska gör ett försök till.
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Finessen med snedskurna drev är att "fler" kuggar är i ingrepp med varandra, vilket möjliggör högre laster. Ingreppet mellan två kuggar sker också gradvis, från ena sidan till den andra, vilket ger en mjukare uppbyggnad av lasten jämfört med raka kuggar, där ingreppet sker mera abrupt. Sen slipper man också det (racemässiga!) vinande som rakskurna drev kan producera. Nackdelen är att man också introducerar axiella krafter med användandet av enkla snedskurna drev. Just i en balansaxelapplikation funkar säkert snedskuret alldeles utmärkt, eftersom det överförda momentet är relativt litet och de axiella krafterna lätt kan hanteras med vanliga spårkullager.
Snedskurna drev används väl vad jag vet bara för att dom är tysta.
Mer vikt? Mindre slagvolym?
Med all respekt, Comeback: "Tydligt är att du inte" fattat vad det här handlar om!
Effekt och prestanda är givet i denna ekvation. FEM-analyser sparar vi till de mest kritiska ställena, som tex vevtapp, vevaxel, ram, sving och då via simuleringar i Ansys.
Jag har fattat precis vad det gäller. Byggde en skivspelare. Bara för att bevisa att jag kunde. Men efter sett på tiden det tog och vad jag hade kunnat köpa om jag arbetat istället. Så har jag försökt undvika göra om det. Även om jag trillat ditt och byggt en egen spänningsregulator 2010 med två triacar som bröt strömmen till en 3-faslikriktare när jag fick klart för mig att normalregulatorn kortslöt generatorlindningarna vid ca 14,3 Volt batterispänning.
Och säkert snodde 1hk vid fullvarv på SV650S.
Men numera försöker jag förtvivlat ta mig samman och komma ut istället för att meka !
Jag borde köpa ny cykel istället för att lägga tid på att reparera den gamla cykeln.
Med mina fiffiga lösningar.
Nya Triumph Speed Twin
Mitt i Triumphs fauna av ho... |
|
MV Agusta firar med Ottantesimo Collection
Screenshot MV Agusta fir... |
|
Helt ny Scout Sixty tillbaka
Nya Scout Sixty importeras ... |
|
BMW visar upp Concept F 450 GS
BMW Motorrad har visat upp ... |
|
Sena 60S intercom
Sena 60 S med förbättrad Me... |
|
Triumph Speed Triple 30 år
Tiden flyger, som man säger... |
|
Nytt varumärke för elmotorcyklar från Royal Enfield
Royal Enfield har tagit ste... |
|
MV AGUSTA OTTANTESIMO COLLECTION
MV Agusta firar sitt 80-års... |
|
Honda ICE Concept med eldriven kompressor
2025 Honda ICE Concept bike... |
|
BMW Concept F 450 GS
BMW Motorrad har visat upp ... |