Spännande vad våra grannländer tänker om Sverige.
Dödsskjutningarna och de gängkopplade våldsdåden har gjort Sverige till ett skräckexempel i våra grannländer.
Det menar tre kriminologer som Svenska Dagbladet har pratat med.
– Situationen har eskalerat och Sverige tycks nu har tappat kontrollen, säger norska polisprofessorn Paul Larsson till tidningen.
Lou Mikko
Dela
Kopiera länk
I Norge pratas det om ”det svenska tillståndet”, i Danmark är man orolig att gängbråken ska eskalera likt de svenska och i Finland möts nyheterna om skjutningarna i Stockholm av ”skräck och fasa”.
Tre kriminologer som Svenska Dagbladet har pratat med är rungande överens – Sverige har blivit ett skräckexempel för grannländerna.
Under 2022 drabbades Norge av fyra dödsskjutningar, Sverige av 63. Hittills i år har 20 personer skjutits till döds här – och i Norge ingen. Paul Larsson, professor i kriminologi vid polishögskolan i Oslo, menar att det finns en skarp skillnad mellan länderna.
– Det är totalt förfall. I Norge ser man Sverige som skräckexempel, ett land med en situation man absolut inte vill ha, säger han till SvD.
– Situationen har eskalerat och Sverige tycks nu ha tappat kontrollen – om man någonsin haft kontroll. Uppgörelserna mellan gängen kan liknas vid vendettor och blodshämnd.
”Skräck och fasa”
I Danmark ser man också på situationen i Sverige med förfäran. Kriminologen David Sausal, som har forskat kring danskt gängvåld vid Lunds universitet, berättar att man är rädd för att de danska gängbråken ska gå ”från levebröd till livsstil” – något han menar redan har skett i Sverige.
I Finland pratar man inte ens om krig mellan gäng, enligt Maria Normann, kriminolog vid Laureauniversitetet i Finland. Från ett finskt perspektiv är de svenska skjutningarna därför hårresande, menar hon.
– Här ser man på läget med skräck och fasa. Man kallar det ”Sveriges väg” och det talas mycket om att Finland inte får gå den svenska vägen, säger Maria Normann till SvD.